Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

Τέσσερα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα χαρακτηριστικά, που μας περιγράφει ο Όμηρος, τα οποία δεν ξαναβρίσκουμε μαζί ούτε πριν, στη Μινωική Κρήτη, ούτε μετά, στον κλασικό ελληνικό κόσμο εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα τον μελετητή του μυκηναϊκού πολιτισμού κατά την περίοδο Της μεγαλύτερης ακμής του: οι πολλές ακροπόλεις, η δύναμη Των πολεμιστών, η εκμετάλλευση των ανθρώπων της γης, ο πλούτος των ναυτικών.

Και αυτό άσχετα με τη δυναστεία που βασίλευε, τη γλώσσα, τη γεωγραφική θέση. Έχουμε εδώ κάποιο είδος ανθοδέσμης με τέσσερα, λίγο-πολύ, φαρμακερά λουλούδια δεμένα με τον αρκετά χαλαρό δεσμό των οικονομικών αναγκών.

O Ομηρος «ακολούθησε» τα άστρα

Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των Ομηρικών Επών, η ακριβέστερη μέχρι στιγμής, συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης. Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα.
«Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει ευθέως η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδια μαζί με διεπιστημονική ομάδα, η οποία και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστεύουν ότι μερικά από τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν στ’ αλήθεια και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται συμπίπτουν με τον χρόνο της αφήγησής τους.

Disabled book: Έλληνας πίσω από το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία

Πρόκειται για το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε για άτομα με αναπηρίες

«Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

Λάθος ο συναγερμός για ομηρία στο Παρίσι - Η επιχείρηση ασφαλείας τελείωσε, δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στη γαλλική πρωτεύουσα με αναφορές για πυροβολισμούς και με τις γαλλικές αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση που αφορά σε επίθεση σε εκκλησία στο κεντρικό Παρίσι.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής, έπειτα από μαρτυρίες πως ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ασημένιος ο Πολυχρονίδης

«Λύγισε» στον τελικό ο Πολυχρονίδης, που ηττήθηκε με 8-1 από τον Κορέατη Χο Βον Γεόνγκ και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Γεγονός είναι το 13ο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη να μην τα καταφέρνει μεν στον τελικό στα μπότσια, κόντρα στον Κορέατη Χο Βον Γεόνγκ, όμως παρά την ήττα του με 8-1 κατέκτησε το ασημένιο.