Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Διπλή επέτειος απελευθέρωσης της Πάτρας από Τούρκους και Γερμανούς

Διπλή επέτειος της απελευθέρωσης της Πάτρας από τους Τούρκους και από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

4-10-1828: Απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους

Προς το τέλος της Επανάστασης του 1821 η Ρωσία βρέθηκε σε πόλεμο με τους Τούρκους. Οι Γάλλοι φοβήθηκαν πως οι Ρώσοι θα έστελναν στρατεύματα προς το νοτιά. Γι’ αυτό κι έστειλαν στις 30 Αυγούστου του 1828 τον Μαιζών, που αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Πεταλίδι Μεσσηνίας στην Εκστρατεία του Μωριά με 13-15.000 στρατό. Στις 3 του Οκτώβρη, η 3η Γαλλική Μεραρχία με επικεφαλής τον Γάλλο Στρατηγό Σνάιντερ αποβιβάστηκε στην Άνθεια, κοντά στην παλιά Πάτρα.

Το χρονικό της απελευθέρωσης της Ξάνθης (4 Οκτωβρίου 1919)

Φωτο: Τ. Τεφρωνίδης, η 9η μεραρχία μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης
Η Ξάνθη είχε ήδη απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό, ύστερα από 500 και πλέον χρόνια κατοχής και με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1912 στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όταν απελευθερώθηκε από βουλγαρικά στρατεύματα (τότε συμμαχικά). Αυτά στη συνέχεια μετεβλήθησαν σε στρατεύματα κατοχής, υλοποιώντας τη λεγόμενη «πρώτη βουλγαρική κατοχή» της Ξάνθης που διήρκεσε 8 μήνες. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως η ελεύθερη περίοδός αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρή καθώς κράτησε μόνο 15 μέρες αφού η Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχώρησε την περιοχή στη Βουλγαρία.

Το ξεχασμένο Ποντιακό χωριό Μεχμανά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Του Πέτρου Τριανταφυλλίδη
Από το epontos


Το 2009 αποφάσισα να πάω στην Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Eίχα πληροφορηθεί ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχει το Ποντιακό χωριό Μεχμανά
 
Το όνομα Nagorno-Kara bakh περιέχει τρεις λέξεις από τρείς διαφορετικές γλώσσες (ρώσικα τούρκικα και περσικά) και σημαίνει Μαύρος ορεινός όγκος.

Βρίσκεται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η περιοχή αυτή, κατοικείται από Αρμένιους(95%) και έχει καθεστώς Αυτονομίας.

Η Γερμανία εκτρέφει έναν αδίστακτο τουρκο-Χίτλερ – Ελλάδα, Κύπρος, Ε.Ε. θα πληρώσουν υψηλό τίμημα

Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Από το simerini.sigmalive

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Οκτωβρίου 2020) κατέρρευσαν όλες οι ανένδοτες διακηρύξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης κατ’ επανάληψιν είχαν ορθά εκτιμήσει ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Κατήγγειλαν την πολεμική ρητορική του ταραχοποιού και εισβολέα Ερντογάν και στιγμάτισαν τις απειλές εναντίον τους.

Συνεπώς, έλεγαν, οι εταίροι μας οφείλουν να πάρουν μέτρα κατά της παραβατικής, πειρατικής και εισβολικής Τουρκίας. Ειδικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωνε (29/9/2020):
«Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου». Για να προσθέσει ευθύς αμέσως το οξύμωρο: «Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις».

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕE

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από το pontos-news

Μιλώντας το πρωί της 30ής Σεπτεμβρίου στη γερμανική Βουλή, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προτού αυτό συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ, αφού έκανε μια επιδερμική και ανώδυνη αναφορά «σε παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και μίλησε για την «ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση», και αφού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης», πέρασε στο ευχολόγιο υπέρ της Τουρκίας (και ουσιαστικά στις ύβρεις εναντίον της Ελλάδας).

Τελικά η Ευρωπαϊκή «Αλληλεγγύη» εκδηλώθηκε στην…Τουρκία

Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος,
Καθηγητής Πανεπιστημίου
vasskonstantin@gmail.com
Από το infognomonpolitics

Η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξε περίτρανα την ανωριμότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε καλλιεργήσει ελπίδες και το χειρότερο είναι ότι τις πίστευε, ότι η Ευρώπη θα σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα, αλλά αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Τρεις μεγάλες χώρες με φασιστικό παρελθόν με φασιστικό παρελθόν, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, υποστήριξαν την Τουρκία, λόγω οικονομικών συμφερόντων, αλλά και ιδεολογικών καταβολών.

“Γιατί τόση σιωπή για τον στρατιωτικό μηχανισμό “αποσυμπίεσης”; Κάτι τρέχει προς λάθος κατεύθυνση

Άρθρο του Χρήστου ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Από το militaire

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι στρατιωτικοί Ελλάδας και Τουρκίας, στις διαβουλεύσεις τους, που έγιναν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τηρεί αιδήμονα σιγήν για αυτό το θέμα (σιωπά από αισχύνη και σεμνότητα;), δεν ενημερώνει, ούτε καν για τα στοιχειώδη, τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είναι ο μοναδικός Υπουργός Άμυνας,  που δεν έχει δώσει,  ούτε μια συνέντευξη τύπου, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Υπουργείο του. Αρέσκεται σε συνεντεύξεις σε «γνωστούς» δημοσιογράφους και φιλικά ΜΜΕ και για όλους τους άλλους, ειδικά για τους δημοσιογράφους,  που έχουν την σχετική διαπίστευση,  απλά «κρύβεται»! Γιατί όμως; Η μόνη λογική και «ανώδυνη» εξήγηση είναι ότι φοβάται τον κορωνοϊό…  Η απαξίωση των διαπιστευμένων στρατιωτικών συντακτών, από τον Ν. Παναγιωτόπουλο,  είναι δυστυχώς, χωρίς προηγούμενο!!

Η κίνηση της Γαλλίας που ΛΙΓΟΙ ΠΡΟΣΕΞΑΝ – Η αλήθεια για τα Ελληνοτουρκικά και την Ευρώπη (Βίντεο)

Αυτό θέλουν και δεν δέχονται καθυστερήσεις

«Τώρα ενώνεται ό,τι έπρεπε να είναι ενωμένο».

Αυτό έγραψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο, συνδέοντας την γερμανική επανένωση του 1990 με την επιχειρούμενη ενοποίηση της Ευρώπης, στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης παγκόσμιας διακυβέρνησης (συγχωνεύσεις καρτών-τραστ κρατών).

Η φράση ανήκει στον σοσιαλιστή παλαιό Καγκελάριο της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των διεθνιστών της Δύσης, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με τους Έλληνες και τις αντιρρήσεις τους απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Μάλιστα μια κίνηση της Γαλλίας, την οποία δεν πρόσεξαν πολλά ΜΜΕ και θα την δούμε παρακάτω, έδειξε τις προτεραιότητες.