Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μεσόγειος, η Ελληνική λίμνη - Εμπόριον (Βίντεο)

Το Εμπόριον είναι η μοναδική Ελληνική αποικία στην Ιβηρική χερσόνησο. Ιδρύθηκε από τους Φωκαείς στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και η ονομασία της ήταν δηλωτική της κύριας ασχολίας των κατοίκων, που ήταν η εκμετάλλευση μιας αγοράς άγνωστης για τους έλληνες εμπόρους.
Ο φακός της εκπομπής μας ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Εμπορίου, στο χωριό Άγιος Μαρτίνος που είναι κτισμένο πάνω στην παλιά ελληνική πόλη, καθώς και στα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης η οποία κτίστηκε δίπλα στην Ελληνική, την περίοδο της κατάκτησης της περιοχής από τους Ρωμαίους.

Το «υγρό πυρ» των Βυζαντινών

Το υγρό πυρ ήταν ένα από τα ισχυρά όπλα των Βυζαντινών και ταυτόχρονα ένα από τα κρατικά μυστικά της αυτοκρατορίας.
Λίγοι γνώριζαν από ποιά υλικά κατασκευαζόταν και το μυστικό φυλασσόταν με κάθε τρόπο ώστε να μην πέσει στα χέρια των εχθρών της αυτοκρατορίας και να παραμείνει στο βυζαντινό οπλοστάσιο.
Για πρώτη φορά αναφέρεται η χρήση του “υγρού πυρ” κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα εναντίον του αραβικού στόλου που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη περί το 673. Μέχρι και την πτώση της πόλης (1453) βοήθησε αποτελεσματικά στην άμυνα της από εχθρικούς στόλους λόγω των τεράστιων ζημιών που προκαλούσε στα ξύλινα πλοία της εποχής αλλά και στον τρόμο που έσπερνε στα μάτια των εχθρικών στρατευμάτων.

Αμφίπολη: Η μεγαλύτερη πλεκτάνη της Ιστορίας που έστησε η Ολυμπιάδα;

Του Σταύρου Παπαντωνίου
Από το archaia-ellada


Το άγνωστο πρόσωπο- κλειδί που εκτέλεσε το σχέδιο της μητέρας του Αλεξάνδρου

Η Ιστορία δεν μνημονεύει πάντα αυτούς που κινούν τα νήματα. Πολλές φορές λησμονεί , ξεχνάει και αφήνει για πάντα στην λήθη λεπτομέρειες, που όμως στην εποχή τους ήταν αυτές που μπορεί να άλλαξαν τον ρου ολόκληρης της Ιστορίας.


Ενώ το εντυπωσιακό μνημείο της Αμφίπολης αρχίζει σιγά – σιγά και σπάει την σιωπή του φανερώνοντας τα καλά κρυμμένα μυστικά του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ιστορία της εποχής.

Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four της Euroleague λόγω ελληνικής συμμετοχής – Πρωτοφανής προβοκάτσια με την Αγιά Σοφιά (εικόνα)

Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four της Euroleague λόγω της συμμετοχής του Ολυμπιακού. Τύπωσαν μπλουζάκια στα οποία απεικονίζεται η Αγιά Σοφιά ως τζαμί, με τους μιναρέδες να βρίσκονται σε περίοπτη θέση και τη φράση «Istanbul since 1453» να συνοδεύει την πρόκληση στα T-shirt της Φενέρμπαχτσε.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, αφού το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία θέλει να προβάλει τις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και βεβαίως να ξυπνάει τα ανθελληνικά αισθήματα σε έναν ούτως ή άλλως εχθρικό προς τη χώρα μας λαό.

Καταπληκτική φωτογραφία: Ο πλανήτης Δίας από απόσταση «αναπνοής» - Η NASA αποκαλύπτει τα μυστικά του σύμπαντος

Το Juno τράβηξε μοναδικό πλάνο από απόσταση 52.200 χιλιομέτρων - Εικόνα μοναδικής ομορφιάς και μεγαλοσύνης από τον «βασιλιά» του πλανητικού μας συστήματος
Στην ελληνική μυθολογία ήταν ο βασιλιάς των Θεών του Ολύμπου. Δικαιωματικά, λοιπόν, πρόσφεραν το όνομά του στον μεγαλύτερο και επιβλητικότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο Δίας στέκει αγέρωχος ανάμεσα στους υπόλοιπους πλανήτες, αποτελώντας μία φυσική ασπίδα -σύμφωνα με τους αστρονόμους- για τη Γη. Η εικόνα του είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, η φωτογραφία που τράβηξε το διαστημόπλοιο Juno κατά το πέρασμά του από τον «βασιλιά», ξεπερνά σε ομορφιά κάθε φαντασία...

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 Έξυπνη παιδεία, ανθρώπινος εγκέφαλος και βιοηθική. 
1ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών - Γεννάδειο.
 04/05/2017