Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

"Ο εθνικός μας πλούτος και η πολιτική του διαχείριση"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού στην εκδήλωση με θέμα:
"Ο εθνικός μας πλούτος και η πολιτική του διαχείριση".
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Στην διευκρίνιση πως οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προχώρησε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με non paper το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με το ποιους αφορά η ρύθμιση και ποιους θα θίξει άμεσα. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται ευαίσθητες υπηρεσίες.

Στο σημείωμα του υπουργείου αναφέρεται πως «η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Η Κίνα αλλάζει ηγεσία. Θα αλλάξει και ρότα;

Η Κίνα αλλάζει ηγεσία. Θα αλλάξει και ρότα;
Νέος Γενικός Γραμματέας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, νέος ηγέτης για τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Τι θα αλλάξει;
Ο Σι Τζιν Πινγκ είναι ο νέος ισχυρός άντρας της Κίνας. Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ από την Πέμπτη, ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και πλέον μέλλων Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο συμβολίζει μια αλλαγή φρουράς. Την χρειάζεται η "κουρασμένη" πατρίδα του που μοιάζει να έχει μείνει από ανάσες στον δρόμο της προς την ανάπτυξη.
Η οικονομία της δείχνει να μην έχει τη δύναμη για να πάει πιο ψηλά και η κοινωνική πίεση από τη νέα τάξη που έχει δημιουργηθεί είναι πια εμφανής. Το σύστημα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Ελληνίδα έχασε την όρασή της από άγνωστο γενόσημο

Ελληνίδα έχασε την όρασή της από άγνωστο γενόσημο
Μια απίστευτη καταγγελία έκανε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, Γιάννης Χρονόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Χρονόπουλος καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά», περιέγραψε τι συνέβη σε μια ασθενή του όταν της χορήγησε άγνωστο γενόσημο φάρμακο.
Η ασθενής, η οποία έπασχε από οστεοπόρωση και για αυτό το λόγο λάμβανε θεραπεία, όταν έλαβε το άγνωστο γενόσημο διαπίστωσε ότι έχασε μέρος της όρασή της. Η παρενέργεια αυτή διήρκησε για τουλάχιστον τρεις ώρες ενώ παράλληλα άρχισε να νιώθει μυϊκά άλγη.

«Θα ήταν λάθος η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη»


«Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και τονίζει ότι «θα ήταν εντελώς λάθος, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε». Παράλληλα, δηλώνει ότι θεωρεί σωστό «ότι η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

«Δεν θα καταστραφούμε, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ» λέει με έμφαση ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, αλλά ασκεί κριτική για τις «ισχυρές πλάτες που αφήνονται ανενόχλητες» στην Ελλάδα και εκφράζει την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι πολιτικοί της χώρας πρέπει να κάFT: «Μόνον οι Έλληνες μπορούν να ξαναχτίσουν την Ελλάδα»

«Ψηφίζοντας ακόμα τέσσερα χρόνια λιτότητας, η ελληνική Βουλή έχει κάνει ένα παραπάνω βήμα προς τον επίπονο δρόμο, ο οποίος, σύμφωνα με την ευρωζώνη, υπόσχεται τη σωτηρία».

Με αυτά τα λόγια ανοίγει σχετικό άρθρο των Financial Times που αφορά στην ελληνική κρίση, την ανύπαρκτη υπομονή των δανειστών και τον πιεσμένο από τα συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη λαό της χώρας.

Το θέμα κάνει αναφορά σε πολλά από όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, ένα από αυτά και η αποχή της ΔΗΜ.ΑΡ. κατά την ψήφιση του πακέτου.

Γερμανοί εναντίον … Γερμανών για «κούρεμα» και δόση Διαφωνίες και εντός ΕΚΤ για την «διάσωση» της Ελλάδας

Ακόμα και την ύστατη ώρα  οι διαφωνίες αναφορικά με τον  τρόπο «διαχείρισης» του ελληνικού  χρέους δεν λένε να κοπάσουν στους  κύκλους της ΕΚΤ και των  Βρυξελλών.
Μετά τις «πυροσβεστικές»  δηλώσεις Γιούνκερ περί άμεσης δράσης των εταίρων μας προς στήριξη της χώρας μας και εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των παραγόντων που ενίοτε «μεταφέρουν» την … «γραμμή του Βερολίνου», διαφωνούν ως προς τις μεθόδους κάλυψης της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Σε νέο Eurogroup η απόφαση για τη δόση

Την διαβεβαίωση πως η  καθυστέρηση στην εκταμίευση της  δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και επ’ ουδενί δεν θα οδηγήσει σε μια στάση πληρωμών, έσπευσαν να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αμέσως μόλις το θέμα της πιθανής αναβολής στη λήψη της σχετικής απόφασης πήρε διαστάσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο – και κυρίως – στον διεθνή Τύπο.

Την ώρα που πρωτοσέλιδα  όπως αυτό των New York Times που έκαναν λόγο για την Ελλάδα «που πίνει το κώνειο», ή δηλώσεις όπως αυτές στελέχους της Commerzbank, που προέβλεπε «πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πυροδοτούσαν το κλίμα και άναβαν «φωτιά» στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Ευρωζώνης έσπευδαν με… πυροσβεστικές δηλώσεις να μετριάσουν τις εντυπώσεις.

Spiegel: «Η Τρόικα απαιτεί λίστα με τους προς απόλυση δημοσίους υπαλλήλους»

Νέες αξιώσεις φαίνεται να εγείρει η Τρόικα προκειμένου να ολοκληρώσει την έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να γίνει έτσι το τελευταίο (;) απαραίτητο βήμα για την εκταμίευση της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel η Τρόικα απαιτεί τώρα από την κυβέρνηση να της δοθεί μια πλήρης, αναλυτική λίστα με τα ονόματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να απολυθούν.

Στις Βρυξέλλες πηγαίνουν Σαμαράς-Στουρνάρας

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που έχει ανάψει «φωτιές» στο  πολιτικό σκηνικό κινητοποιεί την  κυβέρνηση που θέλει να διασφαλίσει  από κάθε πλευρά τη στήριξη της  χώρας, ιδίως από τη στιγμή που  το σύνολο των προαπαιτούμενων υποχρεώσεών  μας καλύπτεται – με κόστος για  τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η σεναριολογία για την εκταμίευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα να διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής πως η δόση θα δοθεί και πως ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ Καταγγέλλουν unfair Τσίπρα

Ευθεία επίθεση στον Αλέξη  Τσίπρα για τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα με την οποία τονίζει ότι «κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα λεφτά του στην Ελλάδα ξέροντας ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει» εξαπέλυσαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για unfair, για αντεθνική πρόκληση και για προβοκάτσια εναντίον του τόπου, όπως και για μικροκομματική πολιτική, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και δη από το βήμα της Βουλής, καταφέρθηκαν εναντίον του κυρίου Τσίπρα.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...


Πτώση άνω του 2% στην εβδομάδα για την Wall

Dow12.815,394,07 0,03%  



  Nasdaq2.904,879,29 0,32%  

H Wall Street χθες
Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ κατά την οποία επέμεινε στην αύξηση της φορολόγησης των πλουσιότερων Αμερικάνων.

Ο Barack Obama στην ομιλία του απηύθυνε πρόσκληση στους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για έναρξη των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα για την αποφυγή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες και των αυξήσεων των φόρων, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε συμβιβασμούς ωστόσο τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αύξηση της φορολόγησης των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι εκπτώσεις φόρων για τους πολίτες με εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων πρέπει να παραταθούν τονίζοντας πως η Γερουσία την έχει ήδη εγκρίνει και πως είναι έτοιμος να την υπογράψει εάν δράσει και η Βουλή.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  νωρίτερα εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των ανώτερων φορολογικών συντελεστών καθώς θα προκαλέσουν την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο Boehner τόνισε πως ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα για την αποφυγή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες και των αυξήσεων των φόρων θα ξεκινήσουν σύντομα με την κυβέρνηση Obama. Το στέλεχος των ρεπουμπλικάνων σημείωσε πως δεν επιθυμεί τον περιορισμό των επιλογών ενώ συμπλήρωσε πως είναι υπέρ της αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα προτείνοντας αλλαγές σε «παραθυράκια» και φοροαπαλλαγές.