«Οι γονείς μου κατοικούσαν στη Σμύρνη και ωνομάζοντο Ανδρομάχη και Κωνσταντίνος Χατζημάρκου. Ο πατέρας μου είχε ξενοδοχείο ύπνου, καφενείο και ηλεκτροκίνητο καφετριβείο “η Μόκα” στην προκυμαία της Σμύρνης. Γεννήθηκα στη Σμύρνη, στο ξενοδοχείο μας, στες 15 Μαρτίου του 1909. Επειδή οι αδελφές μου μεγάλωσαν και δεν ήθελε ο πατέρας μου να ζούμε στο ξενοδοχείο, κατοικήσαμε σ’ άλλο προάστειο, τον Κιός Τεπέ. Το σπίτι μας ήταν μία ωραία έπαυλις σ’ένα ύψωμα, από όπου εφαίνετο ωραία η κίνησις του κόλπου…
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022
Η καταστροφή της Σμύρνης σε 40 σπάνια καρέ(Φωτο)
Η ιστορία μας «ξαναγράφεται»;
Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*
Παρότι έσβησαν τα φώτα της επετείου των 200 ετών, με όλη την πικρή γεύση που άφησε πίσω της ο επίσημος εορτασμός της, επανέρχομαι σήμερα στο κρίσιμο αυτό θέμα, του οποίου οι απόηχοι θα στοιχειώνουν τα επόμενα χρόνια την πατρίδα μας.
Πριν εκθέσω τα γεγονότα και τους λόγους, που με έπεισαν να ασχοληθώ για ακόμη μια φορά με το θέμα του εθνομηδενισμού και της υποτέλειας (παρότι η ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21 τού αφιέρωσε ήδη πολλές και ποικίλες από τις δραστηριότητές της), είναι απαραίτητο να υπενθυμίσω και να υπογραμμίσω το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, πρόθεσή μου δεν είναι να εμφανιστώ εδώ ως ιστορικός, που δεν είμαι, αλλά απλώς να επισημάνω κάποιες εύλογες ανησυχίες, που θέλω να πιστεύω ότι απηχούν και αυτές του μέσου Έλληνα. Δηλαδή, να αναφερθώ στην ιστορία
Η συνέχεια του ελληνικού έθνους και ο Καποδίστριας
Τον Απρίλιο του 1823, αφού είχε πλέον ολοκληρώσει τη θητεία του υπό τη ρωσική διοίκηση[1], ο Καποδίστριας, απογοητευμένος από αυτήν και ενθουσιώδης υποστηρικτής της ελληνικής Επανάστασης (ἔξω τούτου, πρέπει νὰ νικήσωμεν ἢ ν’ ἀποθάνωμεν), σε νέα επιστολή του προς τον Ιγνάτιο, μας αποκαλύπτει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της δραστηριότητας και της ιδεολογίας του[2]: «…Ἤδη ἀπὸ τοῦ παρελθόντος ἔτους ἡ ἰδέα πονήματος τινὸς περὶ τῆς ἐνεστώσης καταστάσεως τῆς Ἑλλάδος εἶναι τὸ ἀντικείμενον τῶν τερπνοτέρων ἀσχολήσεών μου καὶ τῶν εὐχῶν μου». Για να ετοιμάσει το σύγγραμμά του, «ἐξηκολούθησ(ε) ὑπὸ τὴν σοφὴν διεύθυνσιν τοῦ φίλου (των) Μουστοξύδου ν’ ἀναγινώσκ(ῃ) τὰ παλαιὰ καὶ νέα συγγράμματα, ὅσα πραγματεύονται περὶ τῆς Ἑλλάδος». Όμως, την ίδια εποχή, έφτασε στη
Ο άστεγος Βασιλιάς του Ισθμού της Κορίνθου που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων(Βίντεο)
Το Up Stories αποκαλύπτει των "Άστεγο Βασιλιά του Ισθμού στης Κορίνθου" που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων και την ιστορίας του.
Πόσοι είναι άραγε αυτοί που γνωρίζουν πως εντός της Διώρυγας του Ισθμού και εδώ και 2000 σχεδόν χρόνια υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά Νέρωνα το οποίο είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο και έρμαιο στα στοιχεία της φύσης.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά αυτό το άγαλμα λιώνει - αποσυντίθεται στο πέρασμα των χρόνων.
Από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων προκύπτει ότι ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε και τη διάνοιξη του Ισθμού, γύρω στο 602 π.Χ. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε το σχέδιο του, από το φόβο ότι θα προκαλούσε την οργή των Θεών, έπειτα από το χρησμό της Πυθίας που έλεγε: «Ισθμόν δε μη πυργούτε μήδ' ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον η κ' εβούλετο».
Η Ναυτική Βάση «3η Ιουλίου» και οι χαμένες ευκαιρίες του Ελληνισμού(Βίντεο)
Απόφοιτος Σ.Σ.Ε και Ε.Κ.Π.Α.
Στις 3 Ιουλίου 2021, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εγκαινίασε τη νέα Ναυτική Βάση της Αιγύπτου στη Μεσόγειο θάλασσα, που φέρει μάλιστα για όνομα την ημερομηνία που ο Σίσι ανέλαβε την εξουσία στην εν λόγω χώρα.
Για την Αίγυπτο, η σημασία της συγκεκριμένης Ναυτικής Βάσης είναι τεράστια. Εκτός του ότι ακολουθεί την φαραωνική αρχιτεκτονική που ο Σίσι θέλει να προβάλλει προς τα έξω (μην ξεχνάμε και το νέο Μουσείο Αιγυπτιακής Ιστορίας), προκειμένου να δηλώσει πως η Αίγυπτος μεγαλώνει επιστρέφοντας στις ρίζες της, είναι μια εγκατάσταση που μπορεί να υποστηρίξει από πλευράς διοικητικής μέριμνας ολόκληρο τον αιγυπτιακό στόλο της Μεσογείου καθώς και μεγάλα εμπορικά.
Το σύστημα λέιζερ των Ισραηλινών θα διατίθεται και σε στρατηγικούς τους συμμάχους… Ζητήσαμε να παρακολουθούμε;
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Σύμφωνα με δύο διαδοχικά δημοσιεύματα της “The Jerusalem Post”, της 1ης και της 2ας Φεβρουαρίου,
Η Κίνα, η Ταϊβάν και το «αεροδρόμιο» Τύμπου: Κι εάν δεν λειτουργήσουν τα ΜΟΕ πώς θα τα μαζέψουν;
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το ρίσκο είναι μέρος της πολιτικής, κομμάτι της τακτικής. Αλλά όταν γίνονται τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να υπολογίζεται τόσο η επιτυχία του εγχειρήματος όσο και η αποτυχία. Οι επιπτώσεις και το κόστος μιας αποτυχίας θα πρέπει να επιμετρούνται. Και με την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, το ρίσκο είναι μεγάλο. Κυρίως όταν διά των ασαφειών, αλλά και των κενών, μπορεί η άλλη πλευρά, που δεν διακρίνεται για την «εποικοδομητικότητά» της, να εκμεταλλευθεί την πρόταση για προώθηση των σχεδιασμών της. Και για όσους δεν γνωρίζουν ή το ξεχνούν, η κατοχική δύναμη και ο εγκάθετός της επιμένουν σε λύση δύο κρατών ενώ προετοιμάζονται και για το ακραίο σενάριο της προσάρτησης, αν παραστεί προεκλογική ανάγκη στην Τουρκία.
Οι κίνδυνοι από την πρόταση για την Τύμπου
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν είναι τωρινή. Το πακέτο των ΜΟΕ, συνήθως το ίδιο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, επανέρχεται προς συζήτηση όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, επανέρχεται το θέμα των ΜΟΕ. Όπως έγινε γνωστό η κυπριακή Κυβέρνηση θέτει εκ νέου το γνωστό πακέτο που διασυνδέει το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τυμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου.
ΣΕ ό,τι αφορά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η νομιμοποίηση του αεροδρομίου δημιουργεί κίνδυνο για το πώς θα
Drones με τεχνολογία... made in Greece από την εταιρεία SAS Technology
Την εποχή που τα μη επανδρωμένα συστήματα (UAV) έχουν εισβάλει στην καθημερινή ζωή και τόσο η παγκόσμια αλλά και εγχώρια αγορά αναπτύσσεται ραγδαία, μια ελληνική εταιρεία, η SAS Technology προσπαθεί να αποδείξει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να είμαστε μόνο αγοραστές αλλά και κατασκευαστές drones.
Aναζητώντας απαντήσεις στα Τουρκικά Μη Επανδρωμένα Οχήματα μέσω Soft Kill Weapons και κυβερνοχώρου
Άγγελος Χωριανόπουλος
Όπως μαθαίνουμε τις τελευταίες μέρες, η Αθήνα εξετάζει ενδελεχώς το ζήτημα της απειλής των Τουρκικών UAV/UCAV μέσα από δύο πρίσματα: το επιχειρησιακό αλλά και το διπλωματικό. Στην πρώτη περίπτωση όπως μαθαίνουμε από πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητεί και σχεδιάζει αντίμετρα προκειμένου να αντιμετωπίσει επιχειρησιακά την παρουσία τουρκικών UAV στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη δεύτερη περίπτωση (διπλωματία), η ελληνική διπλωματία φαίνεται να αναζητά τρόπους προκειμένου να εμποδίσει τη χρήση των UAV ως εξαγώγιμο είδος από την Άγκυρα προκειμένου να διαμορφώσει συμφωνίες με διπλωματικούς και πολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κύβος ερρίφθη; Οι πάντες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν θα κτυπήσει την Ουκρανία: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)
Ανώτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κ. Πούτιν, ανέφερε ότι δεν σημειώθηκε καμία θεμελιώδης αλλαγή στις θέσεις των πλευρών.
Δεν σημειώθηκε αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, δηλαδή στη συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Εθνικός κίνδυνος η συμφωνία με το Πακιστάν!
Όσοι Πακιστανοί εισήλθαν στη Βρετανία πριν από τον Νόμο για τη Μετανάστευση της Κοινοπολιτείας
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ” Η Sabah πριν την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία ήταν η μεγαλύτερη εφημερίδα στην Τουρκία.Δεν ξέρω αν ήταν η πιο έγκυρη (στην Τουρκία η εγκυρότητα είναι σχετική), αλλά ήταν η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα. Κάπου μεταξύ του παλιού ιδιοκτησιακού καθεστώτος της και της εξαγοράς της απο φίλους του Ερντογάν είχα επισκεφθεί τα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντας σε μια συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων (μεταξύ άλλων).
Αρκετοί, αν όχι όλοι, απο τους διακεκριμένους της δημοσιογράφους εξεδιώχθησαν ή την εγκατέλειψαν μετά την παράδοσή της στον Ερντογαν.
Τι κρύβει η πρωτοφανής κλιμάκωση τουρκικών απειλών
Του Κώστα Ράπτη
Μέσα δεν πάει καλά. Όμως έξω διαθέτει ακόμη πολλά περιθώρια κίνησης – που άλλωστε είναι υποχρεωμένος να τα αξιοποιήσει, αν πρόκειται να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βιώνει τη διεθνή πληθωριστική κρίση με την ανησυχία που αντιστοιχεί σε ένα καθεστώς όλο και λιγότερο δημοφιλές στους υπηκόους του, σε μια χώρα όλο και πιο εξαρτημένη από τις έξωθεν εισροές, τόσο κεφαλαιακές όσο και ενεργειακές.
Ο λαός της Αρμενίας εναντίον της κατάργησης του εμπάργκο και του ανοίγματος των συνόρων με την Τουρκία
Έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Gallup αποκάλυψε ότι οι πολίτες της Αρμενίας νιώθουν άβολα με τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Άγκυρας και Ερεβάν και το άνοιγμα των συνόρων.
Ο διευθυντής της Gallup, Άραμ Ναβασαρντιάν είπε ότι το 6,9 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε 800 συμμετέχοντες στο Ερεβάν, υποστηρίζει πλήρως το άνοιγμα των συνόρων, το 15,6 τοις εκατό υποστηρίζει με επιφυλάξεις, το 7,6 τοις εκατό ήταν διστακτικό με μάλλον όχι και το 54,6 τοις εκατό δεν το υποστηρίζει καθόλου.
Σε κόμβο δεδομένων εξελίσσεται η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι νέες συμφωνίες
Νίκη Παπάζογλου
Με σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες εντός κι εκτός συνόρων συνεχίζεται η κινητικότητα που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στον τομέα των δεδομένων και της διασύνδεσης της χώρας για την μεταφορά τους. Συμφωνίες ικανές να καλύψουν την υστέρηση που παρατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να χαρίσουν στην Ελλάδα τον «τίτλο» του κόμβου δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη την εβδομάδα που μας πέρασε μεταξύ της θυγατρικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Grid Telecom και της Telecom Egypt, του πρώτου ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Αιγύπτου, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου.
Γιάννης Εγκολφόπουλος, Θάλασσα τα έχει κάνει ο Ουκρανός Πρόεδρος. Μηδενική ηγεσία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ(Βίντεο)
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Δύσης στο θέμα της Ουκρανίας δηλώνει ο ναύαρχος ε.α Γιάννης Εγκολφόπουλος. Ο Κος Εγκολφόπουλος δηλώνει ότι έχει φιλοδυτικές και φιλοαμερικανικές απόψεις αλλά στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να λέμε την αλήθεια. Παράλληλα ο Ναύαρχος σημειώνει ότι υπάρχει απόλυτη έλλειψη ηγεσίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μόνοι που ξέρουν τι θέλουν είναι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι
Κωνσταντίνος Φίλης, πραγματικά δεν βλέπω καμία λογική σε μια Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία(Βίντεο)
Διαβάζω τα δημοσιεύματα του δυτικού τύπου αλλά πραγματικά δεν βλέπω καμία λογική σε μια Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δηλώνει στον Τηλέμαχο Σαντοριναίο ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης
Ο κος Φίλης μιλάει με αφορμή την εκκένωση προσωπικού από την Αμερικανική και Βρετανική πρεσβεία που έγινε χθες και τονίζει ότι εξακολουθεί να είναι δύσπιστος για πιθανή Ρωσική εισβολή, ειδικά αν δεν προηγηθεί κάτι από Ουκρανικής πλευράς.
Δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν από μια εισβολή για να προσαρτήσει εδάφη που ελέγχει από το 2015 δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής
Μάζης Ι.: Αν αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ αυτή τη χρονική περίοδο, οι Τούρκοι θα ...(Βίντεο)
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης στον FOCUS FM 103,6 (12-02-2022).
Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τις πιθανότητες ανάφλεξης αλλά και τους λόγους που η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο.
Σε ότι αφορά την Ουκρανία επεσήμανε ότι είναι κατασκευασμένη η ένταση από πλευράς Δύσης και αποτελεί κόκκινο πανί για την Ρωσία η μεταφορά στρατιωτικού υλικού από τις Βαλτικές χώρες στην Ουκρανία.