Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ελένη Παπαδάκη Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου.- Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των «Δεκεμβριανών».

Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου. Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των Δεκεμβριανών.
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη.


Έτυχε εξαιρετικής μόρφωσης και από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλο πάθος για το θέατρο. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις φλόγες «Κατράντζος» και «Μινιόν»

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαϊές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος», εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Επρόκειτο για εμπρησμούς και αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες.


Στις 3:07 το πρωί της Παρασκευής αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά είδαν φλόγες να ξεπηδούν από τα δύο κτήρια. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και της απουσίας χωρισμάτων στους ορόφους.

Η Κύπρος «θωρακίζεται» ενόψει εξελίξεων – Αγοράζει super ραντάρ & αναβαθμίζει την ναυτική βάση στο Μαρί

Σκληρό «πόκερ» παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να προσπαθεί να διορθώσει, όσο το δυνατόν, τα ευάλωτα σημεία της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Τη στιγμή που η Τουρκία έχει μεταφέρει drone στα Κατεχόμενα και ετοιμάζει σχέδια για δημιουργία αεροναυτικής βάσης, η Λευκωσία απαντά με αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και αγορά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που θα συμπληρώσει τα ισραηλινά «μάτια» στην Α.Μεσόγειο.

Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένοι σύμμαχοι από τη Μέση Ανατολή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτος, θα έχουν πρόσβαση στην κυπριακή ναυτική βάση, στο πλαίσιο της κερδοφόρας ενεργειακής συμμαχίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μυστικό ταξίδι Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο -Τι συζήτησε με τον Χαφτάρ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις στη Λιβύη, Αύγυπτο και Κύπρο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στο προκλητικό τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Αθήνα κλιμακώνει τις κινήσεις της κινούμενη μεθοδικά, επιδιώκοντας να ενισχύσει και να διευρύνει το μέτωπο απέναντι στην Αγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με επικίνδυνη ρητορική, καθώς μόλις σήμερα έθεσε ευθέως θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα η υπογραφή για τον EastMed


Στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
«Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Δεν θα μας περιορίσουν στις ακτές μας - Αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε «νησιά και νησάκια» στο Αιγαίο

Επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο έκανε με δηλώσεις του στην τελετή καθέλκυσης των δύο πρώτων εκ των έξι υποβρυχίων που κατασκευάζονται σε τουρκικό ναυπηγείο, έκανε με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ανυποχώρητος τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε: «Η Ελλάδα επιδιώκει επί μακρόν να κάνει την Τουρκία, να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη θάλασσα. Παρόμοιες προσπάθειες έχει κάνει και το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σφετεριστούμε τα δικαιώματα κανενός.

Η δυναμική του αγωγού East Med - Η αναβαθμισμένη απάντηση του East Med

Η δυναμική του αγωγού East Med
Του Ν. Λυγερού

Η δυναμική του αγωγού East Med που αποτελεί συμμαχικό πλαίσιο για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ξεπερνά κάθε εμπόδιο που προσπαθεί να προκαλέσει το πλαστό μνημόνιο της Τουρκίας με τη γραμμούλα οριοθέτησης με μία παράταξη της Λιβύης που χάνει όλο και περισσότερο έδαφος. Ο αγωγός φυσικού αερίου είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής προπαγάνδας.

Το γλωσσικό ζήτημα μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας - Η Λιβύη ως πεδίο μάχης μισθοφόρων Τουρκίας και Ρωσίας

Το γλωσσικό ζήτημα μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να ήθελε το προσύμφωνο να λέει ότι θα λύσει οριστικά προβλήματα, δεν κατάφερε να το κάνει ούτε για το γλωσσικό ζήτημα. Έτσι βλέπουμε κανονικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας. Και εδώ φαίνεται το παράλογο της όλης υπόθεσης. Διότι η Βουλγαρία δεν είχε κανένα πρόβλημα για την ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ, ενώ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτες οι θέσεις των Σκοπίων περί γλώσσας. Με άλλα λόγια η ιδεολογία και ιδεοληψία που ήθελε υποτίθεται να μην ταπεινώσουν τα

Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ - Η αποτελεσματικότητα του αμερικανικού δικομματισμού - Οι αδυναμίες της Λιβύης


Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ
Του Ν. Λυγερού

Τα νομοσχέδια που υπερψήφισαν η Βουλή και η Γερουσία για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας και της κατανομής κονδυλίων, θα μετατραπούν σε νόμους χάρη στην υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ. Έτσι η εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει με καινοτόμο τρόπο και αυτό αποτελεί μια ιστορική απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ που ξεκαθαρίζει το τοπίο σε όλη την περιοχή. Είναι ένας πραγματικός μετασχηματισμός της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, γιατί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αντιληφθεί