Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Παναγιώτης Ήφαιστος, Πριν είναι πολύ αργά: Κρατικά επιτελεία και εθνική στρατηγική

 

 on 

Η κρίση των Ιμίων το 1996 και η κλιμάκωση των Τουρκικών απειλών έκτοτε των αναθεωρητικών αξιώσεων και κινήσεων όπως το μνημόνιο με την Λιβύη, φαίνεται να ξάφνιασε πολλούς για κάτι που από καιρό είναι πασίγνωστο: Η Τουρκική απειλή είναι «απέραντη». Στην στρατηγική ανάλυση «απέραντη απειλή» θεωρείται ότι έχουμε όταν οι απειλές και οι αναθεωρητικές αξιώσεις δεν είναι σαφείς, συγκεκριμένες και οριοθετημένες. Η εμπειρία δείχνει ότι σε αυτή την περίπτωση εάν υπάρξει πόλεμος ή σύρραξη χαμηλής έντασης η οποία θα αρχίσει να κλιμακώνεται σε γενικευμένο πόλεμο τα νέα σύνορα θα είναι εκεί που θα σταματήσουν τα στρατεύματα όταν τερματιστεί ο πόλεμος. Για να αποτραπεί αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Νέο αμυντικό δόγμα χτες!

Του Μανώλη Εγγλέζου-Δεληγιαννάκη

Ήταν θέμα χρόνου η κλιμάκωση των τουρκικών απαιτήσεων με την έγερση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών μας στο Αιγαίο. Κι εδώ δεν πρόκειται για μιαν αόριστη αμφισβήτηση, όπως ήδη γινόταν. Τίθεται συγκεκριμένο ζήτημα (παρ)ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης, με βάση το οποίο τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένα, οπότε ο όποιος εξοπλισμός τους αυτόματα αναιρεί την ελληνική κυριαρχία.
Δεν θα αναλωθούμε εδώ στην ανασκευή ενός αβάσιμου ισχυρισμού. Ούτε θα εφησυχάσομε θεωρώντας

Η αδιέξοδη κρίση στην Ουκρανία και η «γύμνια» της Ευρώπης

Νίκος Μελέτης

Μια κρίση, εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη προβολή στρατηγικών επιδιώξεων της Ρωσίας, στις δομικές αδυναμίες της Ε.Ε. και στη δογματική επιμονή των ΗΠΑ για επέκταση της επιρροής προς Ανατολάς κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια περιορισμένη, όπως όλοι ελπίζουν, αντιπαράθεση στην Ουκρανία, και σε μια ψυχροπολεμική σύγκρουση με σοβαρές συνέπειες για την αρχιτεκτονική ασφάλεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι επιδιώξεις της Ρωσίας για την αποκατάσταση ενός νέου στάτους κβο που θα «διορθώσει» τις ανισορροπίες, που σύμφωνα με τη ρωσική αντίληψη προκάλεσε η απότομη κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης, ακούγονται απειλητικές σήμερα για τη Δύση.

Σκληρό πόκερ με πολλές μπλόφες

Το «παιχνίδι» ΗΠΑ - Ρωσίας – Ολέθριος για όλους τους πρωταγωνιστές του δράματος θα ήταν ένας πόλεμος στην Ουκρανία 

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Στην πιο δραµατική φάση του συριακού πολέμου, το 2013, ο Αντονι Μπλίνκεν ήταν αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα. Σε μια κρίσιμη σύσκεψη στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, όταν οι στρατηγοί πίεζαν τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλήσει τον Ασαντ με στρατιωτική επέμβαση, ο Μπλίνκεν είπε τέσσερις λέξεις που πολιτογραφήθηκαν ως απόφθεγμα: «Οι υπερδυνάμεις δεν μπλοφάρουν». Εννέα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, υπουργός Εξωτερικών πλέον των ΗΠΑ, πρωταγωνιστεί σε μια νέα διεθνή κρίση, με επίκεντρο την Ουκρανία, όπου οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις δίνουν την εντύπωση ότι όχι μόνο μπλοφάρουν, αλλά και δεν νοιάζονται και πολύ να το κρύψουν.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης: ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΝΟΣ frontier state?

Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*

Συχνά πυκνά, γίνεται πολλή λόγος για την αναπροσαρμογή που πρέπει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα αναφορικά με τον γεωστρατηγικό της προσανατολισμό. Αυτό που ακούγεται καλοπροαίρετα από αρκετούς είναι να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος το «δόγμα του Ισραήλ». Θα επιδιωχθεί λοιπόν να αναλυθεί το κάτα πόσο αυτό είναι δυνατόν, και τι προαπαιτούμενα συνεπάγεται η μετατροπή της Ελλάδας σε αυτό που λέγεται «frontier state». Με ελληνικούς όρους θα το αποδίδαμε ως «προκεχωρημένο κράτος – φυλάκιο».

Εγκληματική αδράνεια! Απουσιάζει η ελληνική σημαία από το Τριεθνές του Έβρου

Κάτοικοι του Διλόφου Ορεστιάδας θέλουν να τοποθετήσουν μία, αλλά «σκοντάφτουν» στην αναλγησία του Δημοσίου

Μία ακόμη παράλογη και εγκληματική αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης, παρατηρείται εδώ και πέντε χρόνια (!) στο Τριεθνές του βόρειου Εβρου, εκεί όπου δεν υπάρχει ελληνική σημαία, ενώ, αντίθετα, υπάρχουν τουρκική και βουλγαρική, όπως και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίπλα στη βουλγαρική!

“Πόλεμος Ψηφιδωτού”. Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη άλλο μοντέλο εξοπλισμών

Του Κώστα Γρίβα,
καθηγητή στην ΣΣΕ και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ 

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra και η επικείμενη αγορά νέων κορβετών είναι αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απόκτηση επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, πρέπει να σηματοδοτήσουν ένα τέλος εποχής, δεδομένου ότι αλλάζουν οι αντιλήψεις, με πιο προωθημένη να είναι ο “Πόλεμος Ψηφιδωτού”.

Συγκεκριμένα, σηματοδοτούν το τέλος της εποχής των πανάκριβων πλατφορμών μάχης, αγορασμένων

Φυσικό αέριο: Οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται -και κινδυνεύουν- από τις στρόφιγγες της Ρωσίας

Της Katharina Buchholz

Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για τη διάνοιξη εναλλακτικών "οδών" παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στην περίπτωση που η Μόσχα "κλείσει τις στρόφιγγες" με φόντο την αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία. Καθώς οι ανησυχίες για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν, τυχόν επιβολή πρόσθετων κυρώσεων προσωπικά σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν ή εν γένει κατά της χώρας του θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ετοίμασαν σκληρές κυρώσεις, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά “λόμπι” Ρεπουμπλικάνων υπέρ του Πούτιν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Αμερικανοί γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες ώρες τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου που θα αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα συμφωνήσουν, ενδέχεται οι διαφωνίες για τον αγωγό Nord Stream II αλλά και κάποιοι “ψεκασμένοι” που επηρεάζει το κανάλι FOX να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ξαφνικά, ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους, έχει εμφανιστεί ένα άτυπο “λόμπι”, που δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του προέδρου της, αν και η ηγεσία κατηγορεί τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι “μαλακός” απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ομολογία αποτυχίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν, προφανώς σε συνεννόηση με ορισμένα δυτικά κέντρα, από το 2011 και εντεύθεν πρωτοστάτησε στην επιχείρηση καταστροφής ενός γειτονικού κράτους, της Συρίας.

Άνοιξε το έδαφος της χώρας του σε λιποτάκτες του στρατού της Συρίας και σε δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές, ξένους και Σύριους, τους εκπαίδευσε, τους εξόπλισε και τους έστειλε στη γειτονική χώρα, να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση.

Πέρα από την «εργολαβία» που ανέλαβε ο Ερντογάν για τα δυτικά κέντρα, είχε και τους δικούς του υπολογισμούς.

Yeni Safak: Κρίση «Made in Turkey»στην Αθήνα: Οι μάσκες που μοιράστηκαν στους βουλευτές ήταν τούρκικες!

«Το σημείο της παράνοιας κατά της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι εμφανές και στο ξέσπασμα του Covid-19. Στη Βουλή των Ελλήνων αντιπαράθεση προκάλεσε το γεγονός ότι οι μάσκες που μοιράστηκαν στους βουλευτές κατασκευάστηκαν στην Τουρκία», γράφει η τουρκική Γενί Σαφάκ.

Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σε ομιλία της στη Βουλή είπε «Οι μάσκες που μας μοιράσατε στη Βουλή είναι από την Τουρκία. Λένε «Made in Turkey». Δεν είναι κακό, αλλά οι μετανάστες δεν μπορούν να περάσουν από την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων.

 Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς ανταποκριτές, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε ότι μια γερμανική εταιρεία με τη χαμηλότερη τιμή κέρδισε τον διαγωνισμό και υποστήριξε ότι αρχικά δεν έγινε αντιληπτό ότι το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Τουρκία.

Ικανοποιημένη η τουρκική ιστοσελίδα κοινοποιεί την ομιλία του βουλευτή Παφίλη (ΚΚΕ)…(Βίντεο)

Περιχαρής η τουρκική εθνικιστική ιστοσελίδα ¨Γαλάζια Πατρίδα¨, κοινοποιεί την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ στην βουλή…

Ίσως αν υπήρχε η ΕΣΣΔ και αγοράζαμε όπλα από εκεί, τότε να ήταν αρεστά στον κομμουνιστή…

Τώρα όμως λέει πως ¨δεν θα μπορέσουν να προστατεύσουν την Ελλάδα¨…

Μα τότε κ. βουλευτά αν δεν μπορούν τα Ραφάλ , να πάμε σε κανένα χότζα !

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Τέταρτη τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ
             «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

      ᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2021 - ᾿Ιούνιος 2022

   Τέταρτη τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

               [᾿Ενημερωτικὸν δελτίον, 30/1/2022]

 

῾Ο 4ος κύκλος μηνιαίων διαλέξεων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 εἶναι ἀφιερωμένος στὸ γενικὸ θέμα· «῾Η ἀξία τοῦ Τυπικοῦ τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας γιὰ τὴν σύγχρονη ὀρθόδοξη λατρεία».

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἡ τέταρτη τακτικὴ μηνιαία διάλεξι τοῦ 4ου κύκλου θὰ πραγματοποιηθῇ

— τὴν Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

Θανάσης Δρούγος, Κινήσεις από Γαλλία και Βρετανία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία(Βίντεο)

Κινήσεις από Γαλλία και Βρετανία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε δηλώνει ο διεθνολόγος Θανάσης Δρούγος 

Να τονίζουμε ότι όπως αναφέρει και ο κος Δρούγος, οι σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο τα τελευταία 15 χρόνια και σύμφωνα με διαρροή από την επικοινωνία του προέδρου Μακρόν με τον Πρόεδρο Πούτιν η Ρωσία φαίνεται να μην εμπιστεύεται τις Βρετανικές κινήσεις. Συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Βρετανίας με τους Ρώσους ομολόγους τους θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια πιθανώς της Δύσης να πιέσει την Ρωσία να υποχωρήσει 

Αποτροπή σε ένα σύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον(Βίντεο)

Δείτε το #podcast με τον #Αντιστράτηγο ε.α. #Λουκόπουλο Κωνσταντίνο και ενημερωθείτε ενδελεχώς για: 

Τις Διεθνείς Εξελίξεις με έμφαση την κρίση στην #Ουκρανία 

Την έννοια της "Αποτροπής" και πότε είναι αξιόπιστη 

Τα Εξοπλιστικά Προγράμματα Kύπρου και Ελλάδας