Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Οι συμβολισμοί του 16άκτινου ήλιου της Βεργίνας

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς “Αστέρι της Βεργίνας”) είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες.
Αν και ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημος λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας. Ο τυπικός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται απο 16 ακτίνες : οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης, ΓΗ – ΘΑΛΑΣΣΑ – ΦΩΤΙΑ – ΑΕΡΑΣ και οι υπόλοιπες 12 ακτίνες αντιπροσωπεύουν

Ασύλητος μυκηναϊκός τάφος στην Άμφισσα. Μοναδικές φωτογραφίες απο τα ευρήματα και το Μουσείο Δελφών.(Βίντεο)

Μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα στη Δυτική Λοκρίδα, και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα, ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος που ερευνήθηκε σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής, την κατοίκηση κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., τα ταφικά έθιμα και τη διακίνηση πολύτιμων αντικειμένων.

Η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων δείχνει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για περισσότερο από δύο αιώνες, από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ. Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, το οποίο είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου, ενώ στο μέσο ερευνήθηκαν λίγες, κάπως καλύτερα διατηρημένες ταφές.

Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (Βίντεο)

Όλοι όσοι βλέπουμε την Σελήνη έχουμε αναρωτηθεί το πως θα ήταν η σκοτεινή πλευρά της που δεν είναι ορατή από την Γη
Αυτό το βίντεο που δημοσιεύει η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος NASA της Αμερικής απαντά σε αυτό το ερώτημα.
Οι εικόνες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter.

Ο δίκαιος «εκβιασμός» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους Γερμανούς!


«Πως γίνεται ….η Γερμανία που ματοκύλισε την Eυρώπη δυο φορές να είναι στην EOK και η Ελλάδα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, να μην είναι;»
Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Aυτά θα βγω να πω έξω στους δημοσιογράφους….» ή «Πώς ο Σμιτ έγινε αρνάκι!»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ η οποία ήταν
στενή φίλη του Κωνσταντίνου Kαραμανλή
[….] Της το διηγήθηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αφορά τη συνάντησή του με τον τότε καγκελάριο της Ομοσπονδίας της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Tον δέχθηκε στη Βόννη στο γραφείο του, όρθιος, ο καγκελάριος. Μετά τον τυπικό χαιρετισμό, γυρίζει και λέει στον Kαραμανλή «Mα πώς έχετε την απαίτηση να μπείτε στην EOK, με τα οικονομικά σας σε τέτοια χάλια. Tι μπορείτε να προσφέρετε. Δεν είσαστε έτοιμοι να συμβαδίσετε με τα άλλα κράτη – μέλη».

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Μαθαίνω πώς να μαθαίνω"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Μαθαίνω πώς να μαθαίνω". 
Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σεβαστουπόλεως 63,
 Αμπελόκηποι, 115 26, Αθήνα. 
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Το παράδοξο του βασιλιά στο σκάκι

Του Ν. Λυγερού

Το παράδοξο του βασιλιά στο σκάκι προέρχεται από το γεγονός ότι είναι το κομμάτι που έχει τις ελάχιστες δυνατότητες, αφού είναι περιορισμένος από την απόσταση ενός τετραγώνου εκτός όταν εκτελεί το μεγάλο και το μικρό ροκέ, ενώ ταυτόχρονα είναι το κομμάτι που έχει τη μεγαλύτερη αξία, στην πληροφορική μάλιστα του δίνουμε χίλιες μονάδες. Ουσιαστικά είναι ένας χιλιάνθρωπος πάνω στη σκακιέρα. Και αυτό είναι το νοητικό πρόβλημα. Δηλαδή πώς είναι δυνατόν; Με αυτά τα δεδομένα και μόνο μπορεί όντως να μας προβληματίσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι η αρχική ονομασία που είχαμε για το σκάκι είναι σαχ ματ, που σημαίνει κυριολεκτικά θάνατος του βασιλιά.

Ποιος θέλει να είναι ένα πιόνι;

Του Ν. Λυγερού

Ποιος θέλει να είναι ένα πιόνι; Αυτό το ερώτημα αν τεθεί σ’ ένα κοινωνικό πλαίσιο, θεωρείται προσβλητικό, ενώ επί της ουσίας, όχι μόνο είναι σωστό αλλά αποτελεί μάλιστα μια προσφορά. Ας το επεξηγήσουμε, για να δούμε την πεμπτουσία του. Πρώτον όταν είσαι εκτός σκακιέρας ό,τι και να είσαι εν δυνάμει, βασιλιάς, βασίλισσα, αξιωματικός, ίππος, πύργος, πιόνι, δεν είσαι τίποτα παρά μόνο ένα κομμάτι ξύλο δίχως αξία. Αν αντιληφθείς ότι αυτός που είναι εκτός σκακιέρας δεν συμβάλλει πια στον αγώνα. Άρα το αρχικό ερώτημα μετατρέπεται σε μια θεμελιακή ερώτηση που έχει στρατηγική σημασία, η οποία είναι: ποιος θέλει να συμμετάσχει στον αγώνα που θα εξελιχθεί πάνω στη σκακιέρα;

Το UFO στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας διακόπτει τον ηλεκτρισμό όταν οι δύτες το πλησιάσουν σε απόσταση 200μ

Οι δύτες που εξερευνούν το αντικείμενο «σχήματος UFO» στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας λένε ότι ο εξοπλισμός τους σταματάει να λειτουργεί όταν πλησιάζουν σε απόσταση 200 μέτρων από το αντικείμενο.


Ο επαγγελματίας δύτης Stefan Hogerborn, μέρος της ομάδας Ocean X η οποία ερευνά την ανωμαλία, είπε ότι κάποιες από τις κάμερες τις ομάδας και τα δορυφορικά τηλέφωνα αρνούνται να δουλέψουν, όταν είναι ακριβώς πάνω από το αντικείμενο και μπορούν να λειτουργήσουν μόνο από τη στιγμή που φεύγουν μακριά. Συγκεκριμένα ανέφερε:

"Άγριο ξύλο" στην Α.Μέρκελ από τον Β.Πούτιν για Ουκρανία και οικονομική κρίση στην ΕΕ - "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Άστραψε και βρόντηξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ που επιχείρησε να του παρουσιάσει ένα σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης της Ουκρανίας το οποίο ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν εξασφάλιζε τα συμφέροντα των ρωσόφωνων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Ο Γάλλος Πρόεδρος παρακολουθούσε έναν «πόλεμο» μεταξύ των δύο και επιχείρησε να κρατήσει περισσότερο μια ουδέτερη στάση. 

Μια ανάσα από τη νίκη στην Ουκρανία ο Πούτιν- "Μη αναστρέψιμη η κατάσταση για το Κίεβο" ομολογούν οι δυτικοί

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ 
 
Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον η Ουκρανία καθώς φαίνεται ότι χάνει το παιχνίδι με τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα περιγράφοντας την Ουκρανία ως μια χώρα που καταρρέει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά και με τη Δύση ανήμπορη να αντιδράσει. 

Πρόσκληση Ν. Μαδούρο στον Α. Τσίπρα για να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα το συντομότερο, απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο.
 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε διάλειμμα από τα προβλήματα της χώρας του, για να προσκαλέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Καράκας, αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
 
«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα, τον σύντροφο Αλέξη, να μας επισκεφθεί το συντομότερο στη Βενεζουέλα», είπε ο Νίκολας Μαδούρο. «Σχεδιάζει να έρθει στη Λατινική Αμερική.

Σήμερα βροχές και από αύριο... χιόνια με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στα ανατολικά – Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πτώση του υδράργυρου μέχρι και 10 βαθμούς αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής
Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Σάββατο. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά της χώρας. Παράλληλα, πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία. Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται ξανά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ανακοίνωσε από τον Έβρο ο Καμμένος
Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του, απευθυνόμενος σε πολίτες, τόνισε ότι ο στρατός θα βρίσκεται πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια όταν και όποτε χρειαστεί. Επίσης, υπογράμμισε, ότι οι επόμενες ΕΣΟ των στρατιωτών που θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα υπηρετούν ένα διάστημα και στον Έβρο.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ… ΠΕΦΤΟΥΝ!

Καμμένος: Τα τείχη του Βερολίνου συνήθως… πέφτουν!
«Ενώσαμε τους Έλληνες και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εδώ πλέον διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε με σκυμμένο κεφάλι, ούτε στα τέσσερα. Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει πλέον στην εξαθλίωση, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, καθιστώντας σαφές: