Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Γεώργιος Γεμιστός – Πλήθων: Ο τελευταίος των Ελλήνων φιλοσόφων

Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας

Ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων γεννήθηκε στη Σπάρτη, περίπου στα μέσα του 14ου αιώνα, κι έζησε τα πρώτα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη· πιθανότατα πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Γεμιστός, άνθρωπος ευσεβής και «πρωτονοτάριος της Μεγάλης Εκκλησίας», γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα. (Ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Πλήθωνα λεγόταν επίσης Δημήτριος). Είναι άγνωστο πού ακριβώς εκπαιδεύτηκε και ποιους δασκάλους είχε· ίσως υπήρξε μαθητής του Δημητρίου Κυδώνη. Οπωσδήποτε είχε την τυπική μόρφωση των λογίων της εποχής των Παλαιολόγων: σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία, μαθηματικά, αστρονομία, νομικά και μουσική. (4) Αν πιστέψουμε τον Γεννάδιο Σχολάριο, σε ηλικία περίπου είκοσι ετών έφτασε ως «φυγάς» στην Αδριανούπολη, πρωτεύουσα τότε των Τούρκων, όπου τον δέχτηκε κοντά του κάποιος Ελισσαίος, ένας πολυθεϊστής Ιουδαίος με σημαντική επιρροή στην αυλή «των βαρβάρων». Εκεί άκουσε ίσως για πρώτη φορά και τις διδασκαλίες για τον Ζωροάστρη, τον Αβερρόη και τον Αβικένα· γράφει επικριτικά ο Γεννάδιος: «Τούτον (τον Ζωροάστρην) εγνώρισε σοι πρόσθε

Τουρκία: Εξετάζεται η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Κρήτη

Ερευνητικό σκάφος σχεδιάζει να στείλει η Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόκειται, για μία πρώτη προσπάθεια που κάνει για να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο βήμα είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα -μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών- η αποστολή ενός γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως. Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Επίθεση Τουρκίας σε Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο - ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Με προκλητικό ύφος και επίθεση στον Ελληνα πρωθυπουργό απάντησε η Τουρκία στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι «τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ποντιακού ελληνισμού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία- ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Εχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων πολιτειών».

Ελληνική δικαιοσύνη κατά Αλβανίας: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα – Έρευνα κατά παντός υπευθύνου

Προχωρούν οι εξελίξεις με την υπόθεση δολοφονίας του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις. Η ελληνική δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ενώ οι αλβανικές αρχές επιμένουν στην απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων/νος Σιμιτζόγλου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα από Αλβανούς αστυνομικούς στο χωριό Βουλιαράτες, λίγα μέτρα από το σπίτι του, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018.

Οι ελληνικές γελοιότητες με την ΑΟΖ και τη Λιβύη: Τελικά μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας…

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Από το  hellasjournal

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, με 13,676 τετ. χιλιόμετρα ή 8,498 τετ. μίλια. Και είναι σχεδόν διπλάσια από την ακτογραμμή της Τουρκίας, που έχει 7,200 τετ. χιλιόμετρα ή 4,474 τετ. μίλια.


Η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Είναι 12η. Η Τουρκία είναι 20η.

Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή από το Μεξικό, από την Ιταλία, από την Βραζιλία, από την Κροατία, από την Δανία και βέβαια από την Τουρκία.