Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πώς θα έλυναν οι αρχαίοι Έλληνες το γρίφο της κρίσης

Πώς θα έλυναν οι αρχαίοι Έλληνες το γρίφο της κρίσης
Στο ερώτημα «ποιες συμβουλές θα έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στους σύγχρονους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση», προσπαθεί να απαντήσει ο λέκτορας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Armand D'Angour, σε άρθρο του στο BBC.
1. Χρέος, διχασμός και εξέγερση
Έτσι περιγράφει ο D'Angour την Αθήνα του 6 π.Χ. αιώνα, πριν τη νομοθετική παρέμβαση του Σόλωνα, ο οποίος κλήθηκε να γεφυρώσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, των αριστοκρατών και των χρεωμένων φτωχών γεωργών. Με τη σεισάχθεια, ο Σόλων χάρισε τα χρέη στους φτωχούς γεωργούς, όμως δεν προχώρησε σε αναδασμό.

Κυβέρνηση … έτσι χωρίς πρόγραμμα


Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου 

 
Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει μια συζήτηση ο τόπος για τις προτάσεις τω κομμάτων όπως αυτές εκφράζονται στα προγράμματα τους.
Ιδίως οι συμμετέχοντες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους σχετικά με το πόσο καλό ή κακό θα προκαλέσει στη χώρα η εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων του Α ή Β κόμματος.
Η συζήτηση αυτή πάσχει.

Bloomberg: «Τρίτος Κόσμος η Ελλάδα, αν βγει από το ευρώ»

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι, αν συμβεί αυτό, η χώρα θα γίνει τριτοκοσμική...

«Σε περίπτωση που φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα έχουμε ένα αβέβαιο μέλλον, είμαι σίγουρος γι' αυτό» δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο Έλληνας επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, καθηγητές και αναλυτές, μερικά από τα φαινόμενα που θα δούμε στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, περιλαμβάνουν οικονομικό μαρασμό, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, μέχρι και βίαια επεισόδια στους δρόμους της χώρας.

BBC: «Οι τουρίστες ρωτάνε αν υπάρχει αρκετό φαγητό στην Ελλάδα!!!»

Τη ραγδαία πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα αναλύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το BBC, προβάλλοντας ιδιαίτερα τη δήλωση Ελληνίδας ξενοδόχου ότι ξένοι τουρίστες που την έπαιρναν τηλέφωνο για κράτηση, την ρωτούσαν αν υπάρχει αρκετό φαγητό στη χώρα!
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Γερμανοί τουρίστες έχουν μειωθεί κατά 40% και οι Ιρλανδοί κατά 50%. «Ο τουρισμός είναι η ψυχή της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το 20% της παραγωγικής οικονομίας και υπολογίζεται ότι ένας στους  πέντε Έλληνες εργάζεται στη βιομηχανία» αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει ότι αυτό το πλήγμα στον τουρισμό είναι αποτέλεσμα οικονομικών συγκυριών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

"Απειλητικό" δημοσίευμα Καμπανάκι χρεοκοπίας από τους New York Times

Φόβους και προειδοποιήσεις Ελλήνων εφοριακών για «στέγνωμα» των ταμείων από τους εναπομείναντες απλήρωτους φόρους παρουσιάζει η γνωστή αμερικανική εφημερίδα.

Τα κυβερνητικά χρηματοκιβώτια ξεμένουν σιγά σιγά από ρευστό και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που βλέπουν το πρόβλημα εκ των έσω κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα αποθεματικά για μισθούς και συντάξεις –για τα οποία συζητείται έντονα έως και η στάση πληρωμών, τουλάχιστον μέχρις ότου όλα σταθεροποιηθούν έστω και στον ελάχιστο βαθμό, μετά τις εκλογές- και οι εισαγωγές πετρελαίου κίνησης, τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών.

Συρία: Ο στρατός σφυροκοπά τη Λαττάκεια

Συριακά ελικόπτερα και άρματα μάχης πλήττουν θέσεις των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας, στη Μεσόγειο, για δεύτερη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσαν ακτιβιστές σήμερα κατά τις σφοδρότερες ανταλλαγές πυρών που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή αυτή μετά την εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ που άρχισε πέρυσι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές ενισχύσεις έφθασαν νωρίς το πρωί. Ένας διοικητής των ανταρτών σκοτώθηκε από πυρά του στρατού στην πόλη Σέλμα όπως και έξι άμαχοι στη Χαφέχ, σουνιτική περιοχή, όπου οι ανταλλαγές πυρών γίνονται όλο και σφοδρότερες.

«Πόσοι να πεθάνουν ακόμα; Τον θάνατό μας θέλουν;» - Συγκλονίζει η παρέμβαση των Καρκινοπαθών

Ουρές από νωρίς το πρωί σχημάτιζε ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ για να πάρει σκευάσματα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων. Πρόκειται για εικόνες ντροπής…. Άρρωστος κόσμος να περιμένει ώρες ολόκληρες για να πάρει τα απαραίτητα φάρμακά του ενώ μια ζωή δούλευε για να έχει ασφάλιση….
Αυτές τις εικόνες είδε και η πρόεδρος Καρκινοπαθών Ελλάδος κυρία Περσεφώνη Μήττα και ξέσπασε. «Εγώ τα ζω αυτά. Παιδεύονται οι άρρωστοι που δεν χρωστούν τίποτα. Όχι άλλο ο ένας να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον. Φτάνει πια. Ο καθένας στο δρόμο του και να κάνει αυτό που πρέπει. Φτάνει με τις δικαιολογίες. Δύο μήνες κουραστήκαμε.

Κίνδυνος για τις συντάξεις ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ από το real.gr

Σε οικονομικό κραχ οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον - τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 για την καταβολή των συντάξεων.

Όπως εκτιμάται η μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 822 εκατ. ευρώ. Τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το ΙΚΑ, σε σημείο να καθίσταται προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επομένων μηνών, αναλύει με επιστολή της προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Ισπανική «θύελλα» προ των πυλών για το ευρώ

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ισπανική οικονομία που επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης. Η Μαδρίτη αναζητεί λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, καθώς βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν και τις αγορές να την δανείζουν με υψηλά επιτόκια.

Έτσι η Ισπανία έκανε στροφή στην πάγια θέση της, ότι είναι σε θέση να βρει τα χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες της οικονομίας της. Ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου και παραδέχθηκε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για το debate

«Ο Γ. Μιχελάκης δεν με έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο και δεν υπήρχε καμία συμφωνία» λέει στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Π. Σκουρλέτης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για την τηλεμαχία Σαμαρά -Τσίπρα παρά τα όσα αναφέρουν οι ανακοινώσεις της ΝΔ.

«Κύλησε ο χρόνος χωρίς να γίνει συνεννόηση. Ο Γιάννης Μιχελάκης δεν με έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο και βγήκε η ανακοίνωση γιατί είδαμε ότι ο χρόνος ροκανίζεται» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

ΠΑΤΡΑ: 50χρονη τυλίχθηκε στις φλόγες και έπεσε από το μπαλκόνι

Τέλος στη ζωή της πηδώντας από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ναυαρίνου 112 στην Πάτρα, επεχείρησε να βάλει στις 3 τα ξημερώματα σήμερα μια 50χρονη γυναίκα.
Η γυναίκα για άγνωστους έως τώρα λόγους πήδησε στο κενό, ενώ είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Νοσηλεύεται στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

«Είναι μια σοβαρή πιθανότητα», παραδέχεται πλέον η κυβέρνηση Στο κατώφλι του Μηχανισμού Στήριξης βρίσκεται η Κύπρος

Λευκωσία: Στον προθάλαμο του Μηχανισμού Στήριξης για τις τράπεζες, γνωστού ως EFSF, βρίσκεται η Κύπρος. Χθες Τρίτη, εν μέσω νέας πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση παραδέχθηκε επίσημα πλέον ότι η προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό, «είναι μια σοβαρή πιθανότητα». Οι δηλώσεις έγιναν από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η προσφυγή γίνεται εξαιτίας του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν παραπέμπουν στο Μηχανισμό.

Βουτιά 9,61% πραγματοποίησε χτές το Χρηματιστήριο Κύπρου!!!

 Λευκωσία: Βουτιά πέρα του 9% πραγματοποίησε χτές Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του κυπριακού Χρηματιστηρίου, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, λόγω των εντυπωσιακών ζημιών των τραπεζικών μετοχών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίες ανήλθαν στο 12,91% και 7,22%, αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας βαριές απώλειες σε ποσοστό 9,61% και έκλεισε στις 122,78 μονάδες, τιμή που αποτελεί νέα ιστορική χαμηλή. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 669.060 ευρώ.

Μικρή πτώση παρουσιάζει σήμερα το κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Οριακά χαμηλότερα τυγχάνει διαπραγμάτευσης την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του κυπριακού χρηματιστηρίου, δίνοντας συνέχεια στα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 13:43, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 121,93 μονάδες, καταγράφοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,69%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 46,29 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 0,43%.

Ήπια αντίδραση και "συγκρατημένος" τζίρος στο ταμπλό του ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Ανοδικά αντιδρά την Τετάρτη, από τα νέα χαμηλά 22,5 ετών στα οποία βρέθηκε χθες, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, παραμένοντας μέχρι στιγμής κάτω από τις 490 μονάδες.

Κέρδη έως 3,6% κατέγραφε νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών, ο τζίρος παραμένει σε «συγκρατημένα» επίπεδα, ενώ στον FTSE20 οι μετοχές των ΟΤΕ και Τιτάν  εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη.

Ακολουθουν σε κέρδη οι Eurobank και ΚΑΕ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 3,28% διαπραγματεύεται στα 0,945 ευρώ.

Πτωτικά στον FTSE20 κινούνται οι τίτλοι των Jumbo και ΕΛΠΕ σε ποσοστό 2,32% και 1,67% αντίστοιχα, με απώλειες 1,44% ακολουθεί ο τίτλος της Μυτιληναίος, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχωρούν οι Τρ. Κύπρου και Coca-Cola 3E.

Διεκόπη το πτωτικό σερί στη Wall Street με τη βοήθεια των μάκρο

Dow12.127,9526,49 0,22%  



  Nasdaq2.778,1118,10 0,66%  

Η Wall Street χθες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον βιομηχανικό Dow Jones να ανακτά το θετικό πρόσημο μετά από τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών που καταρτίζει το Institute for Supply Management σημείωσε μικρή βελτίωση το Μάιο ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς της οικονομικής αναταραχής από την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ο δείκτης του ISM σκαρφάλωσε στις 53,7 μονάδες από 53,5 μονάδες τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν πτώση του δείκτη στις 53,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε ταυτόχρονα σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7) για την ανάσχεση της κρίσης στην Ευρώπη.

Τα μέλη της G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κρίση χρέους στην Ισπανία και την Ελλάδα, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Jun Azumi.