Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η Μάχη των Γιαννιτσών

Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά (Γενιτζέ ι Βαρντάρ για τους Τούρκους) του σημερινού νομού Πέλλας, ανάμεσα στον ελληνικό στρατό υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον οθωμανικό στρατό υπό τον στρατηγό Χασάν Ταξίν Πασά. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου).
Μετά την απροσδόκητη νίκη του στο Σαραντάπορο, ο ελληνικός στρατός διασφάλισε τον έλεγχο της Δυτικής Μακεδονίας και άρχισε να προελαύνει για την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.

Ε.Μακρόν: «Η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δεν τελείωσε με την απελευθέρωση της Ράκκας»

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τη μάχη τους ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά η απελευθέρωση της Ράκας χρειάζεται να να οδηγήσει σε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς για την αποκατάσταση της σταθερότητας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

H έκκληση της Τερέζα Μέι στους 70.000 Έλληνες της Βρετανίας: Μη φύγετε έχω σχέδιο

Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να είναι σε εξέλιξη προκαλώντας ανασφάλεια σε πολλούς πολίτες ξένων κρατών που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία, η Τερέζα Μέι με συνέντευξη της στα «Νέα», λέει «ευχαριστώ» στους 70.000 Έλληνες της Βρετανίας, και τους καθησυχάζει πως η ζωή τους μετά το Brexit δεν θα αλλάξει:
«Πρώτα απ' όλα θέλω να πω "ευχαριστώ" στους 70.000 Έλληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά η Βρερανή πρωθυπουργός στη συνέντευξή της.

Εντολή ανέλκυσης του Sea Diamond από το βυθό της Σαντορίνης Παραμένει βυθμισμένο στην Καλντέρα εδώ και 10 χρόνια

Την άμεση ενεργοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που είναι βυθισμένο ανοιχτά της Σαντορίνης, ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς σήμερα υπέγραψε τις σχετικές εντολές προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και προς το αρχηγείο του λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο είχε προσκρούσει σε ξέρα στον όρμο Φηρών στις 5 Απριλίου του 2007 και ενώ ρυμουλκήθηκε, τελικώς βυθίστηκε.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ισχυρή στήριξη στην Κύπρο

Ειδική αναφορά στην ενημέρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την παρενόχληση Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στις κατεχόμενες περιοχές έγινε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της τελικής ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών.