Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Παν. Κονδύλης: Το ελληνικό «αμυντικό δόγμα» και η θεωρία του «πρώτου πλήγματος»

Από το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη «Θεωρία του Πολέμου», εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα, 1998.

[…] Το δεύτερο σηµείο, που επιθυµούµε να υπογραµµίσουµε, είναι η ανάγκη συγκέντρωσης των δυνάµεων. Ο γεωγραφικός κατακερµατισµός του ελληνικού χώρου γεννά εύκολα τον πειρασµό αντίστοιχου κατακερµατισµού των ενόπλων δυνάµεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψή του. Ο πειρασµός αυτός µπορεί να αποβεί θανάσιµος, άλλωστε και ο σκοπός είναι καθ’ εαυτόν ουτοπικός. Η αριθµητική υπεροχή της τουρκικής πλευράς και το πλήθος των πιθανών στόχων της της δίνει εξ αντικειµένου ορισµένα περιθώρια επιλογής και εκτέλεσης παραπλανητικών αποβατικών και άλλων κινήσεων µε σκοπό να ενταθεί ο έτσι κι αλλιώς υπαρκτός ελληνικός πειρασµός του κατακερµατισµού

Ιδεολογικές ρίζες της εισβολής Πούτιν -«Ιερείς» Ευρασίας & ο «μύστης» Ντούγκιν

Η Δύση αγωνίζεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να καταλάβει το κίνητρο πίσω από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ήταν μια λογική κίνηση ή η αντίδραση ενός τρελού;  Ορισμένοι αποδίδουν την απόφαση που έλαβε για εισβολή στην Ουκρανία ως έμπνευση-παρότρυνση του περιβόητου θεωρητικού «Ρασπούτιν» του ευρασιατισμού, Αλεξάντερ Ντούκιν.  

Ωστόσο το βρετανικό Unherd επιχειρεί  μια διεισδυτική ματιά σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές ιδεολογικές πηγές που συνδυάστηκαν για να προκαλέσουν την καταστροφική εισβολή, όλες με τη μεσολάβηση του «δικαστηρίου» των έμπιστων ανθρώπων και της ομάδας στρατιωτικών συμβούλων, και πολλοί από τους οποίους ενώνονται στο όραμά τους για την Ουκρανία ως χώρα που πρέπει να επαναφερθεί με τη βία στην τροχιά της Ρωσίας.

Παράταση του πολέμου μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα στρατόπεδα

Κώστας Βενιζέλος   

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Κανένας από τους εμπλεκόμενους (πλην των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας) και εκείνους που βρίσκονται στον διεθνή περίγυρο της πολεμικής αυτής σύρραξης δεν φαίνεται να θέλει να τελειώσει, αν δεν έχουν ξεκάθαρα ενώπιόν τους τα κέρδη και τις ζημιές. Εάν δεν διαμορφωθεί το «νέο διεθνές περιβάλλον». Αυτό παρατείνει τον πόλεμο, αυξάνει τους νεκρούς, τους πρόσφυγες. Η ισοπέδωση μιας χώρας, η εξαφάνιση περιοχών από τον χάρτη, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αποτελούν πλέον καθημερινότητα, όπως και παραστάσεις μέσα από τα τηλεοπτικά πάνελ και «παράθυρα».

Roger Scruton:Ο Λανθασμένος Τρόπος Αντιμετώπισης του Προέδρου Πούτιν

Προλογισμός και μετάφραση: Γιώργος Κουτσαντώνης

Το παρακάτω κείμενο, του Roger Scruton, δημοσιεύθηκε στο Forbes στις 22 Μαρτίου 2014. Στη χώρα μας ο Βρετανός φιλόσοφος είναι σχεδόν άγνωστος, αν και η σκέψη του υπήρξε ιδιαίτερα επιδραστική και όχι μόνο στην Βρετανία. Όσο ελάχιστοι άλλοι Ευρωπαίοι στοχαστές, γνώρισε από κοντά τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό, κυρίως στις κομμουνιστικές δικτατορίες της Τσεχίας και της Πολωνίας, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε συστηματικά την πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας και τη μεταμόρφωσή της σε κάτι άλλο που όμως, υπό πολλές έννοιες, παράμεινε το ίδιο αυταρχικό και επικίνδυνο. Η πραγματική φύση της σύγχρονης Ρωσίας – που διοικείται από μια χούφτα

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις & η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Του Γιώργου Καραμπελιά

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται σε ένα γάμο συμφέροντος. Η Ρωσία, μέσα από τη σχέση με την Τουρκία, επιχειρεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ –έχουν κοινές παρεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, αν και υποτίθεται ότι είναι αντίπαλοι, η Ρωσία έχει προμηθεύσει την Τουρκία με S-400, η Ρωσία κατασκευάζει δύο πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία και, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, η Τουρκία μακροπρόθεσμα θέλει να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. Ρωσία και Τουρκία είναι δύο αυταρχικά καθεστώτα που έχουν κοινούς τρόπους

Μάικλ Ρούμπιν: Ο EastMed πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ! Ο Μπάιντεν να μην αγκαλιάζει τους αντιπάλους

Ένα άρθρο – κόλαφος του κορυφαίου αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν, δίνει την πραγματική διάσταση του αδειάσματος του αγωγού EastMed από τους Αμερικανούς της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ακυρώνει τα εξοργιστικά επιχειρήματα περί «υπέρογκου κόστους» και «περιβαλλοντικής ανησυχίας» που επικαλέστηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποσύρει την υποστήριξή του από αυτό το Υψίστης γεωπολιτικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο:

Η Τουρκία και πρόσωπα στην κυβέρνηση Μπάιντεν που ελέγχονται από τον Ερντογάν, οδήγησαν στο «άδεισμα» του συγκεκριμένου έργου.

Αίγυπτος - Ισραήλ - ΗΑΕ: Η «τριμερής» που ταράζει τα νερά

Νίκος Μελέτης

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι παράπλευρες συνέπειες του οποίου αφορούν πλέον όλο τον πλανήτη, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα και πραγματοποιήθηκε χθες μια τριμερής η οποία σηματοδοτεί αλλαγές στις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου της Μ. Ανατολής και του Κόλπου.

Στο αιγυπτιακό θέρετρο ο πρόεδρος Αλ Σίσι υποδέχθηκε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ και τον ηγέτη των ΗΑΕ Μοχάμαντ μπιν Ζαγιεντ (ΜΒΖ) για συνομιλίες που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορούσαν τόσο την κρίση στην Ουκρανία όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Ιράν και στη Συρία.

«Ρουκέτα» από WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που απέκτησαν κρυφά!

Αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ τις περασμένες δεκαετίες για να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός

Οι ΗΠΑ στέλνουν μέρος του σοβιετικού εξοπλισμού αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό καθώς προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal.

Κάιρο: Συνάντηση Κορυφής Αιγύπτου- Ισραήλ, Εμιράτων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, μετέβη σήμερα (Δευτέρα) στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι και τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στις πυρηνικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν για την επέκταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκαινιαστεί ένα νέο δρομολόγιο από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προς την πόλη Σαρμ ελ Σέιχ.

Πόλεμος Ουκρανία: Επιμένει στην ανάγκη συνάντησης με τον Πούτιν ο Ζελένσκι

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους (Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

Ποιά είναι η αλήθεια για τους ρωσικούς S-400 της Τουρκίας και την Ουκρανία; Ένα πυροτέχνημα… Δεν εξετάζεται σοβαρά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, όπως αποκάλυψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με πρώτη την εφημερίδα New York Times, όπως και το Reuters, για την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, από την οποία υποτίθεται ζήτησαν να στείλει το ρωσικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα να λάβει μέρος ξανά στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Ουάσιγκτον θα παραχωρούσε, υποτίθεται, στην Άγκυρα και 100 F-35, όπως είχε συμφωνηθεί πριν ακυρωθεί η πώληση λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις από τη 27η μέρα ρωσικής εισβολής

Ρωσία: Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για «ψευδείς πληροφορίες» που αναφέρονται στον στρατό, σύμφωνα με τον νέο νόμο

Η Ρωσία άσκησε σήμερα την πρώτη ποινική δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ» ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπισμού βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη (νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) από τον ρωσικό στρατό».

Απίστευτος ΟΗΕ: Ασύλληπτη μωρία την πιο κρίσιμη στιγμή! Ενώ ο κόσμος χάνεται… εκεί μισόν αιώνα “χτενίζονται”

 

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αντίστοιχης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο για την οποία ο ΟΗΕ εδώ και 48 χρόνια δεν έχει αξιώσει να ζητήσει αντίστοιχο εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα και τις τραπεζικές συναλλαγές σε βάρος της Τουρκίας και της τουρκικής ολιγαρχικής ελίτ, ξαφνικά ο ανύπαρκτος κατά τα άλλα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέφερε το αγαπημένο -για τουλάχιστον μισό αιώνα- αφήγημα, και του ιδίου και του Οργανισμού που εκπροσωπεί: Αυτό της κλιματικής καταστροφολογίας. Δήλωσε λοιπόν με βαρύγδουπο ύφος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι ο κόσμος βαδίζει με τα μάτια κλειστά προς την κλιματική καταστροφή!

Όχι στην Συνεκμετάλλευση!

 

του Κ. Ν. Σταμπολή

Τις τελευταίες ημέρες, ιδίως μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (13/3) και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που ακολούθησαν, έχει επανέλθει η συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την γείτονα

«Σπορά» στρατηγικής σχέσης για Αθήνα και Νέο Δελχί

 

Μίχος Παναγιώτης

Η παρουσία της Ινδίας στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως εξισορροπητική ενέργεια έναντι της Τουρκίας αλλά και ως μια «απάντηση» στο Πακιστάν, το οποίο συχνά-πυκνά μετέχει σε τουρκικές ασκήσεις, προκαλώντας ιδιαίτερη ενόχληση στην Αθήνα

Αέριο: Νέες έρευνες για εγχώρια κοιτάσματα – Στις ράγες σεισμικές μελέτες και στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο

 

Κώστας Δεληγιάννης

Νέα «σημάδια» επανεκκίνησης αποκτά το εγχώριο πρόγραμμα υδρογονανθράκων και η αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean δρομολογούν την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας.

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

 

Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*

Ημεταβλητότητα και η γενικότερη παγκόσμια αστάθεια αποτελούν πλέον την νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία επηρεάζει καίρια και άμεσα τον γενικότερο περίγυρο της Ελλάδας, ως χώρας ευρισκόμενης στο κέντρο πολλαπλών γεωπολιτικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για το ελληνικό εθνοκρατικό σύστημα να παραμείνει ουδέτερο και στατικό. Αντιθέτως η Ελλάδα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να λειουργήσει ως πρωταγωνιστής πολλών εξελίξεων, και όχι να παραμείνει κομπάρσος και χώρα – εξάρτημα ευρύτερων συνασπισμών.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτη 101.5FM, 22/03/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτη 101.5FM, 22/03/2022

Κτίζει εγγυήσεις στην Κύπρο μέσω Ουκρανίας ο Ερντογάν

 

Πώς παρέλυσε ο ΟΗΕ και το Σ. Ασφαλείας και γιατί η ΕΕ αδυνατεί να κινηθεί χωρίς τις πατερίτσες του ΝΑΤΟ - Πώς η επίσκεψη Μπάιντεν σφραγίζει τη νέα κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, το δίκοπο μαχαίρι της Κίνας και η μετατροπή του Ερντογάν από εισβολέα σε ειρηνοποιό

Λαυρέντζος Αν.: Ο κατευνασμός πάντα οδηγεί τελικά σε πολεμική σύγκρουση, υπό χειρότερες συνθήκες

 


Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Αναστάσιος Λαυρέντζος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο (21-03-2022 / focusfm.gr) .

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει τους S300 στην Ουκρανία

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει τους S300 στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στους Μάνο Νιφλή - Άκη Παυλόπουλο Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αρχικά οι S300 συμβάλουν στην άμυνα της χώρας μας αλλά επίσης, δεν χρειάζεται να γίνουμε βασιλικότερη του βασιλέως στην αντιπαράθεση Δύσης Ρωσία. Βοηθάμε και βοηθήσαμε την Ουκρανία αλλά έως ενός ορίου

Γιώργος Φίλης, Αφού ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος θα πάει μέχρι τέλους. Ο ρόλος του Προέδρου Ζελένσκι

 

Αφού ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος θα πάει μέχρι τέλους. Ο ρόλος του Προέδρου Ζελένσκι. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης αναλύει τα τελευταία δεδομένα στην Ουκρανική κρίση Αφού ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος θα πάει μέχρι τέλους, κανείς δεν ξέρει ποιό ήταν το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο της Ρωσίας τονίζει ο καθηγητής. Το μόνο σίγουρο ότι δεν περίμενε τόσο ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς συμπληρώνει