Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ναός του Ολυμπίου Διός:Από τον Δευκαλίωνα στον Αδριανό

Έξι αιώνες πέρασαν μέχρι να αποπερατωθεί ο ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, με πρωτεργάτες έναν Αθηναίο τύραννο, έναν βασιλιά και έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα
Κείμενο: Ελευθερία Τραΐου 
Aπό το yougoculture

Πριν ο Δίας αφανίσει με κατακλυσμό το διεφθαρμένο ανθρώπινο γένος, ο μόνος που ειδοποιήθηκε ήταν ο Δευκαλίωνας, γιος του Προμηθέα. Μαζί με τη γυναίκα του Πύρρα κατασκεύασαν ένα πλοίο, το μοναδικό που διασώθηκε από τον κατακλυσμό και, σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου, προσάραξε στη κορυφή του Παρνασσού. Όταν αποβιβάστηκαν, έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία, προστάτη των φυγάδων.

Η Μάχη του Πολυαράβου

Οι Μανιάτες νικούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ στην περιοχή Πολυάραβος του Ταΰγετου και αποτρέπουν για τρίτη και τελευταία φορά την κατάληψη της Μάνης από τον αιγύπτιο στρατηλάτη. Η μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826.
Ο Ιμπραήμ, με τα την αποτυχία του να καταλάβει τη Μάνη από τα δυτικά τον Ιούνιο του 1826, στη Βέργα και τον Διρό, επιχείρησε νέα εκστρατεία από τα ανατολικά αυτή τη φορά, δύο μήνες αργότερα. Με 4.000 άνδρες κατευθύνθηκε προς την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου, υπό τη διαρκή παρενόχληση των Ελλήνων, που προκαλούσαν φθορές στο στρατό με την τακτική του κλεφτοπολέμου.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία μελισσών και μελισσοκόμων

Το ΕΚ ζητάει μέτρα για την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων ©AP Images/European Union-EP

  • απαγόρευση όλων των επιβλαβών φυτοφαρμάκων
  • ενίσχυση των ελέγχων για να μειωθούν οι εισαγωγές νοθευμένου μελιού
  • ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη του μελιού


  • Το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επενδύσουν περισσότερο στην προστασία της υγείας των μελισσών, στην καταπολέμηση της νόθευσης του μελιού και στην στήριξη των μελισσοκόμων.

    Τραγωδία: Νεκρός ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της ΠΑ που έπεσε

    Φωτογραφία: Eurokinissi (Γιάννης Παναγόπουλος)
    Δυστυχώς, με τον χειρότερο τρόπο έληξε η έρευνα για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους της ΠΑ που κατέπεσε νωρίτερα έξω από τη Σπάρτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του εκπαιδευτικού Τ-2 εντοπίστηκε νεκρός περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση.

     Παρόλο που οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης, εγκαταλείποντας το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί, εντέλει η επιχείρηση διάσωσης δεν είχε αίσιο τέλος και για τους δύο πιλότους.


    Ανασχηματισμός 2018: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Αυτά είναι τα ονόματα των νέων υπουργών

    Ανασχηματισμός - Νέο κυβερνητικό σχήμα: Δείτε όλα τα ονόματα των νέων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Ποιους επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιους άφησε εκτός 
    Από το πρωί της Τρίτης (28/08), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκεπτόταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
    Επίσης είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών τόσο με υπουργούς, αλλά και με τα νέα πρόσωπα που κλήθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.