Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Μαρμάρινο Αρχαϊκό Περιρραντήριο του ιερού της Ισθμίας


Μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο 7ος αι. π.Χ.


Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.

Χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ.

Συγκολλήθηκε από τμήματα που βρέθηκαν στους αποθέτες των του Αρχαικού Ναού του Ποσειδώνα. 

Η Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία μάχη της Επανάστασης του 1821


Η Μάχη της Πέτρας μεταξύ των Ελλήνων  και των Τουρκαλβανών, υπήρξε η τελευταία πολεμική σύγκρουση της Επανάστασης του 1821.

Σαν σήμερα, το 1829, η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία – Ο ρόλος του Δημήτριου Υψηλάντη και η συμβολή του Γεωργίου Σκουρτανιώτη


(Πηγή: exploringgreece.tv)

Η αναφορά του Υψηλάντη στον Καποδίστρια και η περιγραφή της μάχης

Η καταστροφή στο Φάληρο και οι κατοπινές εξελίξεις…


Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος

Tο Μάρτιο του 1827 συνήλθε η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (Τρίτη στη σειρά). Οι Άγγλοι οι οποίοι από το 1825 έδειχναν διάθεση να αλλάξουν πολιτική και να βοηθήσουν τους Έλληνες, συγχρόνως δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με την Τουρκία, δηλαδή, «και η πίτα ακέραιη και ο σκύλος χορτάτος».

Αίγυπτος: σημαντικός, ευάλωτος αλλά και απαιτητικός εταίρος


10 Σεπτεμβρίου 2023 Η πρώτη συνάντηση Σίσι - Ερντογάν έπειτα από 10 χρόνια
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Επ' εφορμή την συνάντηση Σίσι - Eρντογάν στο πλαίσιο της συνόδου του G20

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος

Διδάσκων Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η Τουρκία άνοιξε την “κάνουλα” των ροών


του Γιάννη Σιδεράτου

Εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια ανθρώπων και περιουσιών όλοι βλέπουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται περιοχές της χώρας μετά από καταστροφικές πλημύρες και πυρκαγιές. Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται, η Τουρκία ασκεί εκ νέου πίεση μέσω των μεταναστευτικών ροών. 

Τα τέσσερα δόγματα της ελληνικής διπλωματίας στη Μεταπολίτευση ως προς τα Ελληνοτουρκικά


Η μετεξέλιξη της εθνοκεντρικής προσέγγισης στον «εξευρωπαϊσμό» της ελληνικής διπλωματίας.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρθρογράφος

Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

Κυβέρνηση και ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθούν τις ενέργειες των Τούρκων στην Πύλα


Ανδρέας Πιμπίσιης


Στα κατεχόμενα και νοτιότερα της τουρκικής γραμμής καταπαύσεως του πυρός καταγράφηκε κάποια δραστηριότητα από πλευράς κατοχικού καθεστώτος στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. 

Εκθεση για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέσσερις Κύπριοι ευρωβουλευτές θα απόσχουν της ψηφοφορίας


FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. EPA, JULIEN WARNAND

Τέσσερις Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία θα γίνει την Τετάρτη. Μετά τη δήλωση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών της Αριστεράς την Τρίτη, η κυπριακή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δήλωσε ότι επίσης θα τηρήσει αποχή από την ψηφοφορία για την εν λόγω έκθεση.

Δένδιας – Κακοκαιρία Daniel: «Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων – Μην απαξιώνετε τις ΕΔ για μικροσκοπιμότητες» [vid]


O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά την επίσκεψή του σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, δήλωσε

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Το Μηχανικό στην πρώτη γραμμή της «μάχης» στον Θεσσαλικό κάμπο και στα χωριά του Πηλίου – Ο Στρατηγός κρεμασμένος στο κενό στήνει τη γέφυρα


Την ίδια ώρα που η ΜΟΜΚΑ έστηνε στα Καλά Νερά τη Bailey κάποιες άλλες ομάδες του Μηχανικού είχαν αναλάβει αποστολή στα πλημμυρισμένα χωριά του Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής σε Καρδίτσα και Λάρισα.

Κώστας Σαρικάς

χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί


Αν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση μην ασχολείστε με την άμυνα της πατρίδας μας. Βρείτε κάτι άλλο.

Βούλιαξε το παροπλισμένο και ‘χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί’.

«Fatma Yeni Camide kendini rezil etti»

Αδιαφορία για επιπλέον δωρεάν Marder 1A3 – Μένουν 185 BMP-1 στον Ελληνικό Στρατό


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό της δελτίο Τύπου, η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση της ανάθεσε να προμηθεύσει 40 επιπλέον Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3 στην Ουκρανία. Η σύμβαση ανατέθηκε τον Αύγουστο και όπως αναφέρεται «είναι αξίας υψηλού διψήφιου ποσού σε εκατομμύρια ευρώ». Οι εργασίες εκτελούνται στα εργοστάσια του Κάσελ και του Ούντερλους.

Κόσσοβο: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της KFOR


H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν τα ηνία της διεθνούς δύναμης Κοσσυφοπεδίου, με την Διοίκηση, το Επιτελείο και τον Ελληνικό Λόχο της KFOR να βρίσκεται στο Στρατόπεδο BONDSTEEL.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει πως συνεχίζονται οι ροές μεταναστών από Τουρκία σε Ελλάδα – Μπέρδεψαν τον προορισμό και γύρισαν πίσω


Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ των fake news και του ρεβανσισμού


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Πλάι στον τραγικό βούρκο που προκάλεσε ο «Daniel» καταπίνοντας ζωές και περιουσίες, εμφανίστηκε κι ένας άλλος βούρκος: ο βούρκος του Διαδικτύου, των τρολ, των fake news και των υπολειμμάτων ενός άλλοτε κραταιού συστήματος, το οποίο «βίαζε» την αλήθεια και στοχοποιούσε μέχρι «δολοφονίας χαρακτήρων» πολιτικούς αντιπάλους, υπερασπιζόμενο το καθεστώς Τσίπρα-Πολάκη.

Ευρωπαϊκή στήριξη 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Άμεση ανταπόκριση της ΕΕ στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού


«Εχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα. Η χώρα σας περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπητερές. ‘Ανδρες, γυναίκες και παιδιά υπομένουν τις καταστροφές με πολύ κουράγιο.

ΣΥΡΙΖΑ: εκτός τόπου και χρόνου, εντός των γραμμών της εθνικής εξαίρεσης


Για πολλοστή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πως δεν πρόκειται ν’ αλλάξει εις το διηνεκές – είτε φορέσει τη γραβάτα του Στέφανου Κασσελάκη, είτε επιλέξει οποιαδήποτε άλλη αμφίεση, ο λαϊκισμός και η εμμονή με την εξουσία παραμένουν αναλλοίωτοι στο DNA του. 

Μετατίθεται η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη: Πότε θα γίνει


Στη μετάθεση της ημερομηνίας της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών  είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, στις 18 Σεπτεμβρίου.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΟΥΤΣΑ: Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τους Τούρκους στο… “φονικό της Αρτέμιδας”;


Αναμφισβήτητα σοκ προκάλεσε η υπόθεση της εκτέλεσης με 60 τουλάχιστον σφαίρες -τόσοι κάλυκες εντοπίστηκαν επιτόπου- των έξι “τουρκικής καταγωγής” ατόμων στην Αρτέμιδα (Λούτσα). Η υπόθεση χρεώθηκε εσπευσμένα σε “πόλεμο μαφιόζων”. 

Συνελήφθη Τούρκος στο Ελ. Βενιζέλος με πλαστές ταυτότητες και κάλυκες - Ερευνάται αν σχετίζεται με το μακελειό στη Λούτσα


Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ καθώς χθες λίγη ώρα μετά το μακελειό στη Λούτσα αστυνομικοί συνέλαβαν στο Ελ.Βενιζέλος έναν Τούρκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 2 πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας και 4 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm.

Το δάχτυλο που κουνούσαν επι χρόνια, τώρα τους δείχνει: Οι Γερμανοί βαφτίζουν το ρωσικό πετρέλαιο, βενζίνη από την Ινδία και όλα καλά…


FILE PHOTO: Εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Σαχαλίνη. EPA, JSC ARKTIKMORNEFTEGAZRAZVEDKA

Οι γερμανικές εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προερχόμενων από την Ινδία δωδεκαπλασιάσθηκαν σε διάστημα έτους από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2023, αν και η χώρα αυτή αγοράζει και μετατρέπει ρωσικό πετρέλαιο που πλήττεται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ερντογάν: Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος Ευρώπης - Ινδίας χωρίς την Τουρκία


Αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικού άξονα που θα ξεκινάει από την Ινδία θα περνάει διά θαλάσσης στην αραβική Χερσόνησο και εν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη, που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της G20.  «Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση χωρίς την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρκία: «Καταρρίφθηκαν αμερικανικά drone του PKK που επιτέθηκαν σε βάσεις»


Σεπτέμβριος 11, 2023. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK. Παρέχουν εκπαίδευση UAV και βομβαρδιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε τρομοκράτες, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Γυναικολόγος αρνήθηκε να εξετάσει τρανς και κατηγορείται για τρανσφοβία – «Ασχολούμαι μόνο με πραγματικές γυναίκες»


Ένωση ακτιβιστών ετοιμάζει καταγγελία

Ενας Γάλλος γυναικολόγος έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και κατηγορείται για τρανσφοβία, γιατί αρνήθηκε να εξετάσει μία τρανς, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι ασχολείται «μόνο με πραγματικές γυναίκες».

Βρετανία: Θα υποβάλει σε τεστ οστικής ηλικίας τους μετανάστες που δηλώνουν ανήλικοι


Η Βρετανία θα καταφύγει σε εξετάσεις οστών προκειμένου να καθορίζει την ηλικία των μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι, ανακοίνωσε σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Σούνακ: Ειδική σχέση με τη Frontex αποκτά η Βρετανία


Αλλο έναν κόμπο από το πουλόβερ του Brexit ξηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, επαν-οικοδομώντας ειδική συμφωνία «τρίτης χώρας» με τον Οργανισμό Συνοριοφυλακής της ΕΕ -και θέλοντας να φρενάρει τις βάρκες με μετανάστες που καταφθάνουν από τη Μάγχη.

Αίγυπτος: Η κυβέρνηση απαγορεύει τη νικάμπ στα σχολεία


Συζητήσεις και αντιδράσεις πυροδότησε στην Αίγυπτο η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη νικάμπ στα σχολεία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πόσο ακριβά θα πληρώσει ο Πούτιν τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;


Το πόσο ακριβά θα κληθεί να πληρώσει τη συνεργασία με την Βόρεια Κορέα ανησυχεί την Δύση. AP Photo

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε με το θωρακισμένο, πράσινο τρένο του τα βόρεια σύνορα της χώρας του και βρίσκεται στον δρόμο για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του.