Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Εξωτερική Πολιτική...Μηδενικού Στρατηγικού βάθους???

 

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο...

Πραγματικά ακόμα προσπαθώ να συνέλθω!!! Προσπαθώ με κάθε τρόπο και μέσο να μπορέσω να χωνέψω να καταλάβω, να δω το φως , τι μυστικό μπορεί να κρύβει αυτή η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης στο Πακιστάν , ένα κράτος πολύ εχθρικό προς τη χώρα μας και επίσης καθόλα εχθρικό σε μια φιλική μας χώρα όπως είναι η Ινδία!!!

Ίσως είναι αφελής ερώτηση , αλλά ο ΥΠΕΞ Νικ. Δένδιας το γνωρίζει αυτό???

Θ.Καρυώτης: Η Ελληνική ΑΟΖ (παλαιότερη εκπομπή, δημοσιεύεται για λόγους αρχείου) (19/10/20)

 

Θ.Καρυώτης: Η Ελληνική ΑΟΖ (παλαιότερη εκπομπή, δημοσιεύεται για λόγους αρχείου) (19/10/20) Καλεσμένος του Θάνου Χούπη στην εκπομπή Έλληνες Παντού

Πυρηνική σύντηξη: Ένα βήμα πιο κοντά στην «ενέργεια του μέλλοντος» οι επιστήμονες

 

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη έκαναν οι ερευνητές στον ευρωπαϊκό πειραματικό αντιδραστήρα JET, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρρίπτοντας δικό τους προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

Στρατηγική επένδυση της ΕΕ στους ημιαγωγούς

 

Πάνω από 40 δις ευρώ θα επενδύσει η ΕΕ στην παραγωγή ημιαγωγών (microchips). Στόχος της είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ.

«Από την Ευρώπη ξεκινούσαν όλες οι ριζικές αλλαγές στον κλάδο της βιομηχανίας, τώρα η Ευρώπη μπορεί να γίνει η κοιτίδα μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ των 27 να πρωταγωνιστήσει στον σχεδιασμό και την παραγωγή των αποκαλούμενων «ημιαγωγών» (microchips). Πρόκειται για μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα που είναι απαραίτητα στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως επίσης και στη βιομηχανία ιατρικών μηχανημάτων ή στην αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα σε ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα κινητήρα.

Η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά δεν έγινε για… τουριστικούς λόγους – Τα κίνητρα του υποτιθέμενου DJ

 

(Φωτ.: Youtube / Ahmet Senterzi)

Ο Αχμέτ Σεντερζί αυτοπαρουσιάστηκε ως DJ αλλά είναι ένας κοινός Τούρκος εθνικιστής. Έρευνα ζήτησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Προσκλητήριο Τατάρ για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

 

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Για τους Ελληνοκύπριους και για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι περιουσίες που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, που είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι το καλοκαίρι του 1974 αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν. Ωστόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ έχει διαφορετική άποψη, γι’ αυτό και απευθύνει πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» προκειμένου να τις διεκδικήσουν. 

Ο τουρκικός επεκτατισμός και οι Έλληνες απολογητές του

 


FILE PHOTO: Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος (Α) με τον εξοχότατο Γεώργιο Α. Παπανδρέου (Δ). Ευθύνονται για τις “γκρίζες ζώνες”. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εάν έχει επιτύχει κάτι η Τουρκία με την σταθερή προβολή της διεκδικητικής πολιτικής της, αυτό είναι ότι έχει κατορθώσει να πείσει, εκτός από ενίους διεθνείς παράγοντες και ένα τμήμα Ελλήνων δημοσιολόγων, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη πρόσβαση σε εγχώρια ΜΜΕ. Επίσης, διαθέτουν και αξιοθαύμαστη επιμονή, στα όρια της εμμονής, στην προβολή των απόψεων τους ότι η Άγκυρα επιδιώκει τον διάλογο, τον οποίον απορρίπτει η Αθήνα, αν και ορισμένοι πηγαίνουν παραπέρα αποδεχόμενοι όσα προβάλει ο τουρκικός επεκτατισμός!

Ο ΟΗΕ μας πάει για «κατηγορούμενους» στο προσφυγικό στηρίζοντας τις τουρκικές «καταγγελίες»

 

Η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη να αντιμετωπίζει το τεράστιο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα. Μόνη από τους Ευρωπαίους και τη Δύση γενικότερα ,η οποία βεβαίως εκμεταλλεύεται όσα υποστηρίζουν κάποιοι εντός Ελλάδας, για μετατροπή της χώρας σε «φυλάκιο της Δύσης»!

Η σημερινή κυβέρνηση μέσα σ ΄ όλα τα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθούμε και κατηγορούμενοι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι και πολύ θετικά.

Η Αθήνα προτίμησε την Ουάσιγκτον, έδειξε την πλάτη στη Μόσχα: Οι πιο στενές σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής

 

Μετά από αρκετές δεκαετίες, η Ελλάδα τελικά καλωσόρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), σε βάρος της Ρωσίας, γράφει στο Politico η δημοσιογράφος Nectaria Stamouli.

Ακόμη και τη δεκαετία του 2000, οι Ελληνο-Η.Π.Α. οι σχέσεις παρέμειναν παγερές. Η Αθήνα φλέρταρε με την ενίσχυση των δεσμών της με τη Μόσχα. Όλα αυτά έχουν αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν γίνει πολύ πιο στενές από ποτέ, διακηρύσσουν αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές. Και μεγάλο μέρος αυτής της συνεργασίας έχει επηρεάσει άμεσα τη Ρωσία.

Διπλωματικό colpo grosso Ρώσων και Τούρκων ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου στη Δύση… και οι γνωστοί Έλληνες “παπαγάλοι”

 

Μια διαρροή από την πλευρά του Κρεμλίνου προκαλεί αίσθηση, σε όσους μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά της Μόσχας: Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών Μέσων που επικαλούνται το ειδησεογραφικό RIA Novosti, η Τουρκία αναμένει ότι η επίσκεψη του Πούτιν τελικώς θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Πιθανώς στις 14 του μηνός, σύμφωνα με όσα δήλωσε διπλωματική πηγή. «Η ημερομηνία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως είναι 14 Φεβρουαρίου». Δηλαδή την ημέρα που η Δύση εορτάζει τον “άγιο των ερωτευμένων”, τον Βαλεντίνο!

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Ο ρωσικός ευρασιανισμός ενάντια στην τουρκική Ευρασία; (μέρος B΄)

 

Η έννοια της Ευρασίας και η περιφερειακή στρατηγική της Τουρκίας

Μάριους Γκέραλντ Σταμάτε* δημοσιεύτηκε στον νέο Ερμή τον Λόγιο τ. 21

Συνέχεια από το πρώτο μέρος

Για τη Μόσχα, η ύπαρξη μιας διχασμένης εθνικής παράδοσης κι ενός γεωπολιτικού προσανατολισμού που τείνει προς τα ανατολικά, καθιστά δύσκολο τον καθορισμό μιας σταθερής και εύρυθμης εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Όπως και η Ρωσία, η Τουρκία συμπεριλαμβάνει καυκάσιες, βαλκανικές, μεσανατολικές και ευρωπαϊκές ταυτότητες και έχει πολλά συμφέροντα που διακυβεύονται σε όλες αυτές τις περιοχές. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν εσωτερικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί σε εξέλιξη.

Ερντογάν στο Κίεβο, Πούτιν στο Πεκίνο: Μπορεί ο Νέο-οθωμανισμός να χωρέσει σε μεγαλύτερη Ευρασία;

 

Zero Hedge, Feb 09, 2022.   Authored by Pepe Escobar via TheCradle.co,

Μετάφραση : Μιχαήλ Στυλιανού

Καθώς ο κόσμος στρέφεται περισσότερο πάνω σε μνημειώδη ανακοινώσεις από τη σύνοδο Πούτιν-Σι στο Πεκίνο, ο Ερντογάν της Τουρκίας συνεχίζει να βαδίζει σε ένα αραιό τεντωμένο σχοινί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρασίας

Η προσπάθεια της Μόσχας να σπάσει το «αντιρωσικό μέτωπο» και η δύσκολη συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ

 

Η συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα δε θα είναι μια εύκολη συνάντηση,αν και όλες οι ελληνορωσικές συναντήσεις τα τουλάχιστον 4 τελευταία χρόνια ήταν δύσκολες.

Τζιχαντιστές πήραν τουρκική υπηκοότητα και έφερναν όπλα για το ISIS από την Κίνα

 

Τρεις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες προμήθευσαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIL) με υλικά αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον οπλισμό drone, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Birgün, επικαλούμενη έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK).

Ουκρανική κρίση: Η αποτίμηση των επαφών Μακρόν, Σολτς και το μήνυμα της Ρωσίας

 

Την Πέμπτη, στο Βερολίνο, θα συναντηθούν οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας

Θετική είναι η αποτίμηση των διπλωματικών επαφών που είχαν για την ουκρανική κρίση τα τελευταία 24ωρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκαλάριος Όλαφ Σολτς. Παρίσι και Βερολίνο εκτιμούν ότι έγιναν βήματα προόδου, αλλά επίσης ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί η κρίση. Την ίδια ώρα, η Μόσχα στέλνει το δικό της μήνυμα σχετικά με τον τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης, ενώ όλα τα δεδομένα πρόκειται να τεθούν επί τάπητος αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σήμερα το πρωί: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Λιβύης

 

Φεβρουάριος 10, 2022. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας του σήμερα το πρωί.

Λιβυκή πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του Νταμπάιμπα, το οποίο πήγαινε στο σπίτι του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, και ότι ο πρωθυπυργός κατάφερε να διαφύγει από το σημείο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

 

Του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Έγραφε ο Παναγιώτης Κονδύλης στη “Θεωρία του Πολέμου” για το “γεωπολιτικό ισοδύναμο” της χώρας μας, δηλαδή την γεωγραφική εξάπλωση του ελληνικού έθνους: «Το γεωπολιτικό δυναμικό  της Ελλάδας, αποτυπωνόταν κατά τον 19ο αιώνα και ίσαμε το σημαδιακό 1922 πολύ περισσότερο στο έθνος παρά στο κράτος… 

Ελληνοτουρκικά: «Επανεκκίνηση» διερευνητικών εν μέσω ψυχρού κλίματος – Τα αγκάθια

 

Αν και στο υπουργείο κρατούν «κλειστά χαρτιά» για το ζήτημα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες του 64ου γύρου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος Φίλης, Αλλάζει τα δεδομένα για την Ρωσία ο Γαλλογερμανικός άξονας

 

Αλλάζει τα δεδομένα για την Ρωσία ο Γαλλογερμανικός άξονας δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, Ο κος Φίλης τονίζει ότι Γαλλία και Γερμανία δείχνουν αποφασισμένες να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μετά τις συναντήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αλλά και την συνάντηση του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν

Σπ. Πλακούδας : Τα όρια της Ρωσίας , οι αντιφάσεις των ΗΠΑ και η χαμένη Ευρώπη

 

Ο Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy, στα Η.Α.Ε. , Σπύρος Πλακούδας, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για την γεωπολιτική ένταση των μεγάλων παικτών ισχύος, μιλάει στο 98.4 για τα όρια της Ρωσίας και τις κινήσεις της, σε περίπτωση που δει να απειλούνται ζωτικά της συμφέροντα με μοχλό την Ουκρανία, τις σοβαρές αντιφάσεις και τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, αλλά και την «χαμένη» Ε.Ε. ως προς τον αυτόνομο ρόλο της σε αυτή την ένταση. Ο κ. Πλακούδας, ανέλυσε ποια κατά την γνώμη του πρέπει να είναι τα όρια της Ελλάδας σε αυτή την κρίση, ενώ για την Τουρκία σημείωσε ότι ίσως να το πιο καθοριστικό παιχνίδι για τον Ερντογάν, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε ένα κακό σενάριο κι ένα πολύ χειρότερο, παρότι η Τουρκική εξωτερική πολιτική εμφανίζεται να ποντάρει σε μια κατάσταση αμφίπλευρου «μεσολαβητή» στη λογική «win-win».