Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Νέο βιβλίο του Ιωάννη Μάζη: Μεσογείου Παλίμψηστον – Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν

To νέο συνολικὸ καὶ σφαιρικῶς διαμορφωμένο πόνημα Γεωπολιτικῆς καὶ Γεωστρατηγικῆς τῆς Μεσογείου τοῦ Καθηγητοῦ Οἰκονομικῆς Γεωγραφίας καὶ Γεωπολιτικῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κου Ἰωάννου Θ. Μάζη, ὑπὸ τὸν τίτλο: Μεσογείου Παλίμψηστον. Ἀπὸ τὸν Νταβούτογλου στὸν Ἐρντογὰν παρουσιάζει, τεκμηριώνοντας σχολαστικῶς, μὲ διαύγεια καὶ νηφαλιότητα ἀλλὰ χωρὶς συμβιβασμούς, τὰ θεμέλια τῆς τουρκικῆς πολιτικῆς ἔναντι τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς Κυπριακῆς ∆ημοκρατίας ὅπως αὐτὰ κατετέθησαν ἀπὸ τὸν Ἀχμὲτ Νταβούτογλου τὸ 2001 καὶ συνεχίζονται μὲ ἐντυπωσιακὴ ἀκρίβεια μέχρι σήμερα, εἴκοσι χρόνια μετὰ ἀπὸ τὴν ἐμφάνιση τοῦ νταβουτογλιανοῦ γεωστρατηγικοῦ συγγράμματος ὑπὸ τὸν τίτλο: Τὸ Στρατηγικὸ Βάθος τῆς Τουρκίας, 2001.


Τὸ πόνημα τοῦ Καθηγητοῦ Ἰ. Θ. Μάζη, παρουσιάζει μὲ πρωτογενεῖς πίνακες στὴν Εἰσαγωγή του τὸ γενικὸ γεωπολιτικὸ ὑπόδειγμα ὁλοκλήρου τῆς Μεσογείου, ἡ ὁποία ἀνασχεδιάζεται στὸ πλαίσιο τῶν συγχρόνων γεωστρατηγικῶν ἀνταγωνισμῶν τῆς νεοψυχροπολεμικῆς περιόδου (ἐξ οῦ καὶ ἡ ἐπιλογὴ τοῦ ὅρου «παλίμψηστον» στὸν τίτλο τοῦ συγγράμματος), ὥστε ὁ ἀναγνώστης νὰ ἔχῃ πλήρη τὴν γενικὴ εἰκόνα τῶν τάσεων τῶν ἀνακατανομῶν ἰσχύος στὸ ὑψίστης σημασίας μεσογειακὸ γεωπολιτικὸ σύμπλοκο.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ καθηλώνει οικονομικά και υπονομεύει γεωστρατηγικά

Οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αποτέλεσαν, αποτελούν και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμη υπολογίσιμο συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις διαχρονικές προσπάθειες του Ελληνικού Δημοσίου και των κοινοπρακτικών σχημάτων δημοσίων και ιδιωτικών εταιρειών ελληνικών και ξένων, η ελληνική βιομηχανία υδρογονανθράκων δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Θ.Κολοβός
(Γεωλόγος Μηχανικός, τ. στέλεχος Δ/νσης Έρευνας Υδρογονανθράκων των εταιρειών ΔΕΠ Α.Ε., ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., ΕΛ.ΠΕ Α.Ε.)
Από το defence-point


Η κρατική υποστήριξη υπήρξε διαχρονικά μέτρια και όχι συνεχής. Ευάλωτη πάντα σε επιχειρηματικές

Με το χρήμα της διαφθοράς, η Κύπρος θα είχε τόσο Ναυτικό όσο και Αεροπορία…

Η πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, αποτελεί ιστορική εξέλιξη, μετά και την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποστείλει ένα εκ των υφυπουργών του στο Παρίσι.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Φώναξε, απείλησε, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος η Τουρκία εκτός αν ακυρωθούν οι προσκλήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Αλλά, στο τέλος υπέκυψε.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ λάθος να επιτρέψουμε στους Σκοπιανούς να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο…

Οι εξελίξεις στα Σκόπια αναζωπύρωσαν τη συζήτηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαιτίας της καταφανούς απροθυμίας της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει όσα προβλέπονται σ’ αυτήν. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι Σλάβοι της γείτονος διεκδικούν την εφαρμογή όσων θετικών για τις επιδιώξεις τους περιέχει η Συμφωνία. Με άλλα λόγια θέλουν τα θετικά γι’ αυτούς που προβλέπουν οι Πρέσπες, αλλά όχι το θετικό για την Ελλάδα, τη σύνθετη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο είναι και η συνταγματική ονομασία του κράτους τους.

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)


Αντιδρώντας στις φωνές που υπογραμμίζουν το παραπάνω γεγονός, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης

Φλώρος και Πάιατ ανέβηκαν στην ναυαρχίδα του 6ου Στόλου

Η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου

Επιβαίνοντας στο Αμφίβιο Πλοίο Διοικήσεως και Πλοίο Έδρας Διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS “MOUNT WHITNEY” ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, παρακολούθησαν τμήμα της συνεκπαιδεύσεως τύπου PASSEX, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κεντρικό Αιγαίο με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «ΡΙΤΣΟΣ» και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.

¨Τα μέλη του κόμματος του Τσίπρα κινούμενα με βάση αυτά που είπαμε εμείς, λένε πως…¨ !(Βίντεο)

Ακούσαμε προσεκτικά τον Ακάρ να λέει χτες τα εξής :

¨Δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Tα μέλη του κόμματος του Τσίπρα, με  ξεκάθαρο τρόπο κινούμενα με βάση αυτά που είπαμε εμείς και απευθυνόμενοι στην παρούσα κυβέρνηση λένε πως “Αυτή η επιθετική ρητορική και οι επιθετικές ενέργειες βλάπτουν τον ελληνικό λαό.

 Για αυτό το λόγο εγκαταλείψτε αυτή τη λογική και αυτές τις ενέργειες”

Εμείς δεν τα λέμε !

Ο Ακάρ τα λέει !

Να Ανακοπεί η Καταστροφική Πορεία στο Κυπριακό

Του Φοίβου Κλόκκαρη,
Αντιστράτηγου ε.α.
Από το elisme

Η Τουρκία μετά την κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974, προχώρησε στην εκρίζωση του Ελληνικού στοιχείου που πλειοψηφούσε συντριπτικά, προέβει σε συστηματικό εποικισμό/ισλαμοποίηση του καταληφθέντος εδάφους και εγκατέστησε ισχυρές τουρκικές δυνάμεις κατοχής(ΤΔΚ) και υποτελή διοίκηση («ΤΔΒΚ»). Οι ΤΔΚπαραμένουν έκτοτε στην Κύπρο, ενισχύονται συνεχώς, αποτελούν μόνιμη απειλή κατά των ελεύθερων εδαφών και εξυπηρετούν το στόχο τηςΤουρκίας να επιβάλει λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό και να θέσει όλη τηνΚύπρο υπό τον στρατηγικό έλεγχο της.

ΕΙΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ;

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Από το anixneuseis

Χαράσσουν κοινή πορεία στη Μεσόγειο οι 4 ΥΠΕΞ

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων μεσογειακών χωρών όταν θα βρεθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, στην πρώτη τους κοινή συνάντηση, θα ανοίξουν μια βεντάλια θεμάτων που αφορούν όχι μόνο ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος αλλά απασχολούν και ευρύτερα την μεσογειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή. Η σύνοδος των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και σε μια περίοδο που η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς τους τόνους σε διάφορα επίπεδα. 

Οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Νίκος Δένδιας (Ελλάδα),

Αύξηση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Λύση που προκρίνει το Ινστιτούτο JINSA για την κάλυψη των κενών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Βασίλης Νέδος
Από το kathimerini

Την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκρίνει, μεταξύ άλλων, ως λύση για την κάλυψη των αμερικανικών κενών στην Ανατολική Μεσόγειο, το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) στην τελευταία μελέτη που εξέδωσε. Στη μελέτη με τίτλο «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο», οι συγγραφείς αναλύουν την κατάσταση στην περιοχή και καταλήγουν σε μια σειρά από