Από το philenews
Οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων μεσογειακών χωρών όταν θα βρεθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, στην πρώτη τους κοινή συνάντηση, θα ανοίξουν μια βεντάλια θεμάτων που αφορούν όχι μόνο ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος αλλά απασχολούν και ευρύτερα την μεσογειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή. Η σύνοδος των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και σε μια περίοδο που η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς τους τόνους σε διάφορα επίπεδα.
Οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Νίκος Δένδιας (Ελλάδα),
Σάμεχ Σιούκρι (Αίγυπτος) και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Γαλλία) έχουν συναντηθεί πολλές φορές μεταξύ τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα καθίσουν και οι τέσσερις στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η πρώτη τετραμερής υπουργική συνάντηση θα ασχοληθεί με περιφερειακά ζητήματα, θέματα ενέργειας και τα λεγόμενα οριζόντια θέματα.Η τετραμερής της Αθήνας έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ισχυρού μετώπου στην Ανατολική Μεσόγειο με βασικά ζητούμενα:
>Τη διατήρηση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή
>Το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών
>Το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
Παράλληλα η τετραμερής της Αθήνας έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόλο που θέλει να παίξει η Γαλλία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολή. Ένα ρόλο για τον οποίο αντιδρά συνεχώς η Τουρκία. Και ο κύριος λόγος των τουρκικών αντιδράσεων είναι πως αυτές οι συνεργασίες όχι μόνο την αφήνουν εκτός αλλά αναδεικνύουν συνεχώς τον αρνητικό της ρόλο σ’ ότι αφορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τέσσερις ΥΠΕΞ θα καταγράψουν όλες τις επιθετικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς εντός στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόλις προσφάτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε, εν ολίγοις, πως ότι υπάρχει από πλευράς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (στη βάση της τουρκικής θεωρίας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’) ανήκει στην Τουρκία.
Τόσο οι αναφορές Ερντογάν όσο και οι κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατά της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες. Αίγυπτος και Γαλλία καταγράφουν και δεν παραβλέπουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάει στη Γαλλία και αυτό σημαίνει πολλά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με το νέο χρόνο, το πως θα κινηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας.
Το Κυπριακό είναι επίσης στην ατζέντα. Θα γίνει μια ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και εν αναμονή διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης στην ατζέντα θα βρεθούν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, τον Κόλπο και στο Σαχέλ. Ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος για Γαλλία και Αίγυπτο.
Ωστόσο είναι εμφανές από το σύνολο της θεματολογίας των περιφερειακών ζητημάτων, η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται μπλεγμένη ή επιχειρεί να εμπλακεί.
Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ καλά γνωστή η τουρκική στάση και συμπεριφορά. Σ’ ότι αφορά τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη κατάσταση στη Συρία αλλά και τη Λιβύη η Τουρκία έχει εμπλακεί ενεργά. Και στις τέσσερις περιπτώσεις η εμπλοκή της Άγκυρα δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και στρατιωτική. Στο Σαχέλ, μια περιοχή ιδιαίτερου γαλλικού ενδιαφέροντος, η Τουρκία επιχειρεί εδώ και καιρό να πατήσει το πόδι της. Η μόνη περιοχή που δεν έχει άμεση εμπλοκή η Τουρκία είναι ο Κόλπος, όπου εκεί πρωταγωνιστεί το Ιράν, στενός σύμμαχος της Άγκυρας.
Χριστοδουλίδης, Δένδιας, Σούκρι και Λε Ντριάν κατά την συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή θα ασχοληθούν και με τα θέματα ενέργειας και την πορεία της συνεργασίας των τριών χωρών που γειτνιάζουν μεταξύ τους Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. Οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν την έως τώρα συνεργασία στον τομέα της ενέργειας καθώς και τις περαιτέρω προοπτικές. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το ευρύτερο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.
Σ’ ότι αφορά τα λεγόμενα οριζόντια θέματα οι τέσσερις ΥΠΕΞ θα εξετάσουν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τα θέματα της μετανάστευσης. Για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τόσο η Αίγυπτος όσο και η Γαλλία προς την κατεύθυνση της Αφρικανικής ηπείρου για τα θέματα της μετανάστευσης. Ένα μεγάλο κύμα μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα και την Κύπρο προέρχεται από χώρες του Σαχέλ και γι’ αυτό θα αναζητηθούν τρόποι για το πως μπορούν Γαλλία και Αίγυπτος να συμβάλουν προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Προ της τετραμερούς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ντουμπάι όπου συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του «Sir Bani Yas Forum». Πρόκειται για ένα στρατηγικό φόρουμ κλειστής συμμετοχής όπου συζητούνται σειρά περιφερειακών ζητημάτων. Την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ο οποίος θα βρεθεί στη Λευκωσία για συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist. Οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχουν στο πάνελ με τίτλο «Μπορεί να επικρατήσει η προοπτική της ειρήνης και της συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο;». Κατά την εδώ παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ θα γίνει μια ανασκόπηση των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες και ένας συντονισμός ενόψει της τετραμερούς της Αθήνας αλλά και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα.
Η προσοχή στη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ
Οι σχέσεις Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα της τετραμερούς συνάντησης. Πέραν από το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή τη σύνοδο είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και μια ακόμα σημαντική παράμετρος, η Γαλλική Προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο η συνάντηση αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να καταγραφούν οι γαλλικές προθέσεις ενόψει Προεδρίας. Κυρίως στα θέματα Ελληνο-Κυπριακού ενδιαφέροντος. Αν και η εκάστοτε Προεδρία της ΕΕ προσπαθεί να κινείται πέρα και πάνω από την δική της εθνική ατζέντα, εντούτοις για τους ισχυρούς της Ευρώπης δεν είναι πάντα η περίπτωση.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου