Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

NY Times το 1975... "Οι 'Ελληνες έστησαν τον Άνθρωπο στα πόδια του"!

«...Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.
Οι 'Ελληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος...
Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.

Πρωτοφανής δήλωση υπουργού στη Βουλή: Το πολιτικό σύστημα κορόιδευε την κοινωνία και τον εαυτό του και δεν εφάρμοζε το νόμο

Αίσθηση προκάλεσε στην Βουλή η τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή, αναφορικά με τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος.
Η κυρία Μακρή, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Ψυχάρη, τόνισε ότι εδώ και πολύ καιρό το πολιτικό σύστημα κορόιδευε την κοινωνία και τον εαυτό του καθώς δεν ήθελε να εφαρμόσει το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θεωρεί αδιανόητο η Βουλή και οι βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο να μην τον εφαρμόζουν μέσα στο Κοινοβούλιο.

Κινεζική "ρίγη" στην Wall Street

 Dow16.369,97-82,75 -0,50%  



  Nasdaq4.336,22-15,91 -0,37%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Πληθαίνουν τα πτωτικά πρόσημα στην Wall Street, στο κλίμα επιφυλακτικότητας που διαμόρφωσε η απρόσμενη πτώση των εξαγωγών της Κίνας. Η αγορά κάνει "παύση" έπειτα από μία εβδομάδα κερδών που άφησε τον S&P 500 σε νέο επίπεδο-ρεκόρ την Παρασκευή.

Απουσία σημαντικών ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, την προσοχή τραβούν οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed. Σημειώνεται ότι λόγω αλλαγής ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση θα λήξει σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 62,490 μονάδες (0,38%) και βρίσκεται στις 16.390,23 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 6,55 μονάδων (0,15%) φτάνοντας τις 4.329,67 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 4,49 μονάδων (0,24%) και βρίσκεται στις 1.873,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Intel καθώς διαπραγματεύεται στα 24,74 δολάρια με άνοδο 0,10 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,41%. Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-2,51%), η Nike (-1,03%) και η General Electric (-1,00%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Αναλυτικά στα κινεζικά μάκρο, βουτιά 18,1% σημείωσαν το Φεβρουάριο οι κινεζικές εξαγωγές, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει έλλειμμα 22,98 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η κινεζική κυβέρνηση. Η υποχώρηση των εξαγωγών ακολούθησε την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 10,6%, ενώ διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 5%.

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ-Έκλεισε με άνοδο 0,55%

Λευκωσία: Με κέρδη έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της περασμένης εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 152,88.

Άνοδο, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 0,49%, σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 69,28 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €144.920,1.

Κέρδη παρουσίασαν όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες. Η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 0,41%, ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σε ποσοστό 1,43%, η Εναλλακτική Αγορά σε ποσοστό 0,38%, τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 0,90% και οι Επενδυτικές σε ποσοστό 0,99%

Οριακή "διόρθωση" για τον Γενικό Δείκτη

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με οριακές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου και σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών, αφού πρώτα «έγραψε» νέο υψηλό 34 μηνών πάνω από τις 1.350 μονάδες.

Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, εν αναμονή νέων, και με «ορίζοντα» την 15η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι τραπεζικές διοικήσεις θα έχουν κάνει γνωστά τα σχέδιά τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

9η Μαρτίου του 1941 Ύψωμα 731: Οἱ Θερμοπύλες ποὺ δὲν ἔπεσαν …Ποτέ !


 

Στις αρχές Μαρτίου 1941, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι…

Η τιτανομαχία του Υψώματος 731

Του  Δημήτρη Κωνσταντάρα- Σταθαρά:

 «Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: ακόμα ένα Εικοσιένα! Και ήρτες τέλος Συ Μητέρα-Μέρα…» Το ηρωικό έπος του 1940-41 τα έχει όλα, όσα διασαλπίζει με τη στεντόρεια φωνή του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.

Ελληνική ΑΟΖ στο Δουβλίνο

Του Ν. Λυγερού

Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί πριν μερικούς μήνες ακόμα ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ στο Δουβλίνο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ξέρουμε ήδη την απάντηση διότι είναι απλή: σχεδόν κανένας γιατί για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη αντιληφθεί ότι πρόκειται για υψηλή στρατηγική για την Ελλάδα κι ότι με αυτήν την τελεολογία έχει επιπτώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του θέματος της ενεργειακής ασφάλειας. Και όντως με τα προβλήματα που συνεχίζονται στην ενδιάμεση ζώνη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, βλέπουμε την αναπτυσσόμενη σημασία της έννοιας της προώθησης των αυτοχθόνων πηγών ενέργειας.

Ο στρατηγικός ζεόλιθος

Του Ν. Λυγερού

Πριν καταλάβουν όλοι οι δικοί μας την αξία του ελληνικού ζεόλιθου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για στρατηγικό ορυκτό πλούτο όχι μόνο για τη Θράκη μας αλλά για όλη την πατρίδας μας. Ο ζεόλιθος δεν είναι μία λεπτομέρεια τοπικού επιπέδου όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν μερικοί. Και αυτός που είναι ιζηματογενούς προέλευσης δηλαδή ο φυσικός είναι μία αντικειμενική αξία με πάμπολλες εφαρμογές σ' ένα ευρύ φάσμα τομέων της επιστήμης, της τεχνολογίας αλλά και της καθημερινότητας με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αν λοιπόν έχουμε στο νου μας το μέγεθος των ελληνικών κοιτασμάτων στην Θράκη μας και ταυτόχρονα την παγκόσμια ετήσια κατανάλωση, μπορούμε ν' αντιληφθούμε τη στρατηγική αξία.

Τί λέει τώρα ὁ μπαρμπα-Χάρης;

Ὅταν ὁ ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας γιά ὑποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικῆς Μακεδονίας καλοκοίταξε τήν περίπτωση Καρυπίδη, βρῆκε τόν μπελά του ὄχι μόνο μέ δικούς του ἀντιρρησίες ἀλλά καί ἀπό τόν πρόεδρο τῆς American Jewish Committee, David Harris. Αἰτία; Ἕνα σχόλιo τοῦ Καρυπίδη στό …Facebook γιά τήν πιθανή ἑβραϊκή ρίζα τῆς λέξης ΝΕΡΙΤ! Ἀλλά καί λίγους μῆνες πρίν, πάλι ὁ Χάρρις εἶχε κρίνει σκόπιμο νά μᾶς νουθετήσει ὡς Ἑλλάδα γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς, τίς δέ ὑποδείξεις του τίς ἀκολουθήσαμε πιστά (ὅπως ἔπραξε κι ὁ ΣΥΡΙΖΑ στήν δική του ὑπόθεση). 

Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργεί το Ευρασιατικό ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Ρωσίας(Βίντεο)

Με αστραπιαίες κινήσεις δείχνει να απαντά η Ρωσία στην εντεινόμενη πίεση που της ασκεί σε  - πολιτικό κυρίως και στρατιωτικό κατά δεύτερο μέρος - το ΝΑΤΟ:  Στην Μόσχα συνεδρίασε η στρατιωτική επιτροπή που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και αποφάσισαν για την άμεση δημιουργία μια Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Προκαλούν με τον κέρινο Μέγα Αλέξανδρο οι Σκοπιανοί

Για ακόμη μια φορά προκαλούν οι Σκοπιανοί, αποφασίζοντας να απεικονίσουν σε κέρινα ομοιώματα τον Μέγα Αλέξανδρο, τη βασιλική οικογένειά του, τον Αριστοτέλη, ακόμη και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό!
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, που έχουν μάλιστα δημοσιεύσει και τις πρώτες φωτογραφίες για το πως θα μοιάζουν οι ιστορικές αυτές προσωπικότητες φτιαγμένες από κερί, τα ομοιώματα θα τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας».

Ο Σημίτης που μας κατέστρεψε έγραψε άρθρο για το πώς θα μας… σώσει! Ένας εισαγγελέας ρε !

Ολική επαναφορά Κώστα Σημίτη στα δημόσια πράγματα, μετά τη διακήρυξη του μνημονιακού και εκσυγχρονιστικού «συνασπισμού» της «Ελιάς», βιώνει ο τόπος μας.

Ο πρωθυπουργός των Ιμίων και του Χρηματιστηρίου, που έφυγε νύχτα από τη διακυβέρνηση της
χώρας πετώντας το… μπαλάκι (κάποιοι το είπαν και «δαχτυλίδι») στον Γιώργο Παπανδρέου, έγραψε άρθρο στο «Έθνος της Κυριακής» με τίτλο «Η χώρα χρειάζεται ρεαλισμό», δίνοντας έτσι και το… στίγμα των συμμετεχόντων στην «Ελιά» που δεν θέλουν πλέον να αποκαλούνται «εκσυγχρονιστές» αλλά… «ρεαλιστές».

Ο Λευκός Οίκος εγκαταλείπει τον Ερντογάν και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία

Μήνυμα… δεν ελήφθη, αδειάζει Ερντογάν ο Λευκός Οίκος
Η δήλωση Ερντογάν, ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά τον Γκιουλέν, ο Ομπάμα αποδέχτηκε ουσιαστικά, τις αιτιάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, απαντώντας ότι πήρε το μήνυμα, δεν έχει σχέση με την αλήθεια.


Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση, διαψεύδει επισήμως τον Ερντογάν: «Η απάντηση που αποδίδεται στον πρόεδρο Ομπάμα, σχετικά με τον κ. Γκιουλέν, δεν είναι ακριβής», αναφέρεται, στη λιτή αλλά σαφέστατη ανακοίνωση που μας έρχεται από την Ουάσιγκτον…

Malaysia Airlines: Ποιοι είναι οι Ουιγούροι-Τούρκοι που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία στην μοιραία πτήση

Πριν μία εβδομάδα, Ουιγούροι είχαν αιματοκυλίσει σιδηροδρομικό σταθμό στην Κίνα.H χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία με μαχαίρια 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κούνμινγκ της Κίνας,  προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην μυστηριώδη υπόθεση με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Malaysia Airlines.

Ουκρανία: Βήματα πιο κοντά στη διάσπαση από Κριμαία και Κίεβο

Επισπεύδονται το δημοψήφισμα στην Κριμαία για προσάρτηση στη Μόσχα και οι διαδικασίες συνεργασίας του Κιέβου με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες...Βήματα εγγύτερα στη διάσπαση παρά στην αποκλιμάκωση συνεχίζουν να κάνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία. Και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με τους ιθύνοντες της κυβέρνησης στο Κίεβο να επισπεύδουν τις διαδικασίες για συνεργασία με τις δυτικές χώρες, την ίδια ώρα που στην Κριμαία -τον έλεγχο στην οποία ουσιαστικά ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις- τα πάντα κινούνται τάχιστα για την ολοκλήρωση της προσάρτησης στη Ρωσία.

Αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ μετά τη ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου

Πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι: είτε θα αμφισβητηθεί η ηγεσία Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές, είτε θα αποχωρήσουν οι παπανδρεϊκοί και θα δημιουργήσουν νέο κόμμα.
Περισσότερα προβλήματα άφησε, παρά έλυσε για το ΠΑΣΟΚ η διήμερη πανελλήνια συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, με την οποία συγκροτήθηκε και επίσημα το συμμαχικό σχήμα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», με το οποίο θα εμφανιστούν στις εκλογές το Κίνημα και κάποιες άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

Νέες απαιτήσεις από Τρόικα - Ζητούν ξανά κατάργηση των τριετιών

Ζητούν επίσης να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα «λοκ-άουτ» για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των απεργιών - Στο τραπέζι και η αλλαγή στο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών - «Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.Με νέες απαιτήσεις στα εργασιακά «εμπλούτισαν» την ατζέντα της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της Τρόικας ακυρώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ελπίδα είχε αρχίσει να δημιουργείται για έμμεση ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Πυρά Καρατζαφέρη για Άδωνι, Βορίδη και Σαμαρά(Βίντεο)


Πυρά Καρατζαφέρη για Άδωνι, Βορίδη και Σαμαρά
Με μια φράση που θα συζητηθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του στη ΝΔ, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.
«Πότε θα επιστρέψει ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη ΝΔ;».
Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Είμαι από εκείνους που είχα τύχη με τα κορίτσια και δεν χρειάστηκε να πάω μικρός σε μπουρδ..., θα πάω τώρα;», ήταν η αποστομωτική απάντησή του.

Οι 7 λόγοι που η Αμερική «τρέμει» να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία

Οι 7 λόγοι που η Αμερική «τρέμει» να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία
Ακόμη και αν η Ρωσία αποφασίσει να καταλάβει όλη την Ουκρανία , οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν σε πόλεμο.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το FORBES, στο οποίο ο αρθρογράφος για θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας Michael Peck, αναλύει 7 λόγους για τους οποίους η Αμερική δεν θα κάνει ποτέ πόλεμο για την Ουκρανία.
Ο Peck  δεν αρνείται ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά το γεγονός αυτό πιστεύει ότι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την κρίση στην Ουκρανία . Ακόμη και αν η Ρωσία αποφασίσει να καταλάβει όλη την Ουκρανία , οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν σε πόλεμο .

Θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines
Στο σκοτάδι παραμένουν για τρίτη ημέρα οι έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines - Λάθος συναγερμός για «κίτρινο αντικείμενο» που βρέθηκε στη θάλασσα του Βιετνάμ

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δυστυχώς ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και η απόπειρα αεροπειρατείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίεςέ αναγνωρίστηκε ένας από τους δύο άντρες που χρησιμοποίησαν κλεμμένο διαβατήριο στην πτήσηs.