Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Το περίφημο θέατρο της Ασπένδου

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία Ελληνικά θέατρα στη Μικρά Ασία, είναι αυτό της αρχαίας Ελληνικής πόλης Ἂσπενδος.


Η Άσπενδος βρίσκεται στην περιοχή της Παμφυλίας, στις όχθες του ποταμού Ευρυμέδοντα (Köprüçay), που τότε ήταν πλωτός. Στη θέση της σήμερα βρίσκεται το χωριό Μπαλκίζ. Την ίδρυσαν οι Αργείοι, αλλά πολύ γρήγορα κατοικήθηκε από πληθυσμό των γύρω περιοχών, αυτό γίνεται φανερό στα νομίσματά της ως το 300 π.Χ. καθώς οι ελληνικές λέξεις έχουν επηρεαστεί από την τοπική διάλεκτο.

Κουρτς σε Μητσοτάκη: Ευγνωμονώ την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ - Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Φωτογραφία: AP Photo/Ronald Zak
Θερμές ευχαριστίες για το μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ απηύθυνε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις κοινές δηλώσεις τους από τη Βιέννη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα «και για την προστασία των συνόρων» και επισήμανε:

«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Κορονοϊός: Κλείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα για 14 μέρες - Συνολικά 89 κρούσματα του νέου φονικού ιού στη χώρα μας, ανάμεσα τους μία εκπαιδευτικός - Νέο βίντεο με οδηγίες

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας για προληπτικούς λόγους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού μετά από τα 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστή την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων.
Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο Σαράτζ της Τρίπολης πήρε την τουρκική υπηκοότητα – Έχει 35 δισ. δολάρια στην Καραϊβική

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τρίπολης στη Λιβύη, προχώρησε ο ανεπίσημος λογαριασμός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter.
Σύμφωνα με αυτές, ο 60χρονος επικεφαλής του ισλαμικού καθεστώτος της Τρίπολης είναι ιδιοκτήτης κατοικίας στο Λονδίνο αξίας 10 εκ. λιρών, ενός διαμερίσματος στο Παρίσι αξίας 5 εκ. ευρώ, έχει λάβει την τουρκική ιθαγένεια (υπηκοότητα), εξάλλου ο ίδιος είναι οθωμανικής καταγωγής, έχει καταθέσεις ύψους 35,8 δισ. δολαρίων στη Σάντα Λουτσία (Αγία Λουκία) της Καραϊβικής (πρώην βρετανική αποικία) και 146 εκ. ευρώ καταθέσεις στο σε τουρκική τράπεζα στο όνομα της συζύγου του Νάντια.

Δωρεές στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το ΓΕΕΘΑ όρισε διαχειριστή λόγω των πολλών προσφορών

Το κύμα υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταφράστηκε σε πολλές δωρεές. Ο καθένας πρόσφερε και προσφέρει ότι μπορεί. Το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει :
Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αφενός της ομαδικής και αφετέρου της ατομικής προσπάθειας – συνεισφοράς και κατόπιν της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος φυσικών και νομικών προσώπων να υποστηρίξουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων στα ανατολικά σύνορα της χώρας, το ΓΕΕΘΑ ευχαριστεί θερμά τόσο για την υλική όσο και για την ηθική στήριξη η οποία παρέχεται τόσο γενναιόδωρα.

Τουρκική ασχετοσύνη στα σύνορα - Από την αποτυχία στην απόσυρση

Τουρκική ασχετοσύνη στα σύνορα
Του Ν. Λυγερού

Όταν βλέπουμε πώς βούλιαξε ο εκσκαφέας με την τουρκική σημαία μέσα στον Έβρο, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη ασχετοσύνη υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας στα σύνορα. Πίστευαν ότι όλα θα ήταν απλά, γιατί είχαν συνηθίσει με αυτήν την αντιμετώπιση του περάσματος. Δεν περίμεναν τέτοια αντίσταση από την ελληνική πλευρά ούτε τέτοια αποτελεσματικότητα. Και όταν επιχειρούν να πάρουν πρωτοβουλίες πάλι δεν τους βγαίνει. Έτσι πρέπει να διαχειριστούν και την παρουσία των λαθρομεταναστών που είναι πια οργισμένοι με την παραπληροφόρηση που έχουν υποστεί. Η τουρκική προπαγάνδα έχει φτάσει στα όρια της γιατί η πραγματικότητα της κατάστασης είναι πιο ισχυρή. Δεν βλέπουμε πια μια σοβαρή αναμέτρηση στα σύνορα αλλά λανθασμένους χειρισμούς

Τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας - Το Masterclass - Οι “κρατικές” ΜΚΟ

Τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας
Του Ν. Λυγερού


Τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας συνεχίζονται αντί να λύνει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα χωρίς να μπορεί να τα λύσει. Το πρώτο λάθος της είναι ότι μπέρδεψε τα τοπικά και οικονομικά συμβόλαια με στρατηγικά θέματα. Η Ρωσία έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο μόνο μέσω της Συρίας και την υποστηρίζει συνεχόμενα από τη σοβιετική περίοδο. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας. Και είναι η Ρωσία που οδήγησε τη βόμβα που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. Το δεύτερο λάθος είναι ότι θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της διακίνησης των λαθρομεταναστών για να την πείσει να την βοηθήσει στρατιωτικά και να καταφέρει να απαγορέψει τις πτήσεις πάνω από την περιοχή του Ιντλίμπ για να αποφύγει τα πλήγματα που του προκαλεί η ρώσικη αεροπορία. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει