Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Σάλπιγξ Ελληνική

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη.

«Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

Στο πρώτο του άρθρο ο Φαρμακίδης σημειώνει:

Περίτας: Το σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας (Βίντεο)

Ο Περίτας ήταν το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική λέξη για τον Ιανουάριο.
Έχει ακουστεί ότι το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου αναγράφεται με ένα ταφ. (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61).

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων - Πιθανότητα να έχει έρθει στο φως αρχαία Βηθσαϊδά κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας(Βίντεο)

Ομάδα αρχαιολόγων στο Ισραήλ ισχυρίζεται πως βρέθηκε η τοποθεσία στην οποία έζησαν και δίδαξαν οι Απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας. Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει έρθει στο φως αρχαία Βηθσαϊδά  κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας.
Μετά από τέσσερα χρόνια ανασκαφών στα βόρεια της χώρας η ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται στη περιοχή, ισχυρίζεται πως έχει βρει την εκκλησία των αγίων Αποστόλων Παύλου και Ανδρέα αλλά και την αρχαία πόλη Βηθσαϊδά.

Το τηλεσκόπιο TESS βρήκε μια κοντινή υπερ-Γη(Βίντεο)

Το τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συνεχίζει τις ανακαλύψεις του, εντοπίζοντας αυτή τη φορά μια σχετικά κοντινή υπερ-Γη, σε απόσταση 31 ετών φωτός από τη Γη.
Μάλιστα, ο εξωπλανήτης GJ357d, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του δικού μας πλανήτη και εξαπλάσια μάζα, είναι πιθανό να διαθέτει συνθήκες φιλόξενες για ζωή, ακόμη και νερό στην επιφάνεια του, κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον. Είναι ο πρώτος πιθανώς κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται από το TESS.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», βρήκε ότι ο GJ357d χρειάζεται σχεδόν 56 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του), κινούμενος περίπου στο ένα πέμπτο της απόστασης της Γης από τον Ήλιο. Η σύνθεση του είναι προς το παρόν άγνωστη.

«Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας είναι ισχυρή για Brexit χωρίς συμφωνία» - Η κυβέρνηση θέλει μια καλύτερη συμφωνία διαζυγίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ενώ η κυβέρνηση θέλει μια καλύτερη συμφωνία διαζυγίου, θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινέσει σε μια καλύτερη ρύθμιση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.
«Η οικονομία μας είναι θεμελιωδώς ισχυρή, άρα σήμερα μπορούμε να κάνουμε πολλές επιλογές», δήλωσε ο Τζαβίντ.
«Μπορούμε να επιλέξουμε να επενδύσουμε σε σχολεία, στα νοσοκομεία μας, στην εξαιρετική μας αστυνομία για παράδειγμα, αλλά μπορούμε επίσης να προετοιμαστούμε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και εάν αυτό σημαίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αυτό είναι ακριβώς που θα κάνουμε».

Εντυπωσιακές εικόνες από το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός(Βίντεο)

Η εικόνα είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς βλέπουμε δύο στρώματα νερού σε διαφορετικό χρωματισμό να προσεγγίζουν το ένα το άλλο και να μοιάζουν ότι δεν αναμειγνύονται. Είναι η συνάντηση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό που φαίνεται σε αυτό το απίθανο βίντεο.

Ωστόσο, η ανάμειξη των νερών συμβαίνει αλλά σε πολύ αργό χρόνο εξαιτίας της διαφοράς στην αλατότητα των νερών και της θερμοκρασίας. Η διαφορά στην πυκνότητα των νερών επιτρέπει να έρχονται κοντά αλλά να μην αναμειγνύονται αμέσως.

Πολιτισμός και αλλαγή κυβέρνησης - Ελληνική ΑΟΖ και Περιφέρειες

Πολιτισμός και αλλαγή κυβέρνησης
Του Ν. Λυγερού

Ξέραμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδινε και μεγάλη σημασία στην ιστορία, αλλά δεν υποπτευόμασταν ότι αυτή η απέχθεια αφορούσε και τον πολιτισμό. Ενώ τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης ανακαλύπτουμε προβλήματα στην ίδια την οργάνωση και του θεσμού του πολιτισμού, αφού υπήρχε ασυνέχεια σε πολλαπλά επίπεδα ακόμα και για τις πληρωμές των υπαλλήλων, για τη λειτουργία του ταμείου, για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους. Τέλος πάντων, καταλαβαίνουμε επιτέλους πόσο πίσω ήμασταν και σε αυτόν τον τομέα λόγω ιδεολογικής προσέγγισης. Βέβαια πάλι θα βρεθούν οι ειδικοί της δικαιολογίας για να μας πουν ότι δεχόμασταν πιέσεις από το εξωτερικό και ειδικά από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Η θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι η Total και η Eni αποφάσισαν να είναι μαζί όχι μόνο στο νέο θαλάσσιο οικόπεδο 7, αλλά και στα προηγούμενα, δηλαδή τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9 και 11, είναι απόδειξη της ενεργής θωράκισης της κυπριακής ΑΟΖ μέσω των συμβολαίων με διεθνής πετρελαϊκές εταιρείες, αφού αυτές έχουν πλέον κοινά συμφέροντα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα η επιλογή της Total να πάρει την πρωτοβουλία αυτής της συνέργιας με την Eni είναι ακόμα πιο θεαματική, αφού δεν δίνει καμιά σημασία στις τουρκικές διεκδικήσεις και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου. Έτσι αυτή η κίνηση αποτελεί και μια επιτυχία από την