Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Κόντογλου ζωγράφιζε τον Μέγα Αλέξανδρο!(Βίντεο)

Τα σχέδια του μεγάλου ζωγράφου και λογοτέχνη που έγιναν για την διακόσμηση του Δημαρχείου της Αθήνας πριν από σχεδόν 80 χρόνια παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη διαδρομή του Φώτη Κόντογλου θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» οι επισκέπτες της έκθεσης της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα», που φιλοξενείται στο διώροφο νεοκλασικό κτήριο της Παλαιάς  Δημοτικής Πινακοθήκης επί της πλατείας Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί σε έναν ιδιαίτερο χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται σχέδια και προσχέδια για τις τοιχογραφίες του στο Δημαρχείο της Αθήνας, ενώ ένα βίντεο μικρής διάρκειας βοηθά τους επισκέπτες να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για το δύσκολο αυτό έργο.

Κύπρος 1570-1974

Του Ν. Λυγερού


Όσοι προσπαθούν ν’ αναλύσουν το Κυπριακό, από το 1974 και μετά, δίχως να υπολογίσουν την πολιορκία που άρχισε το 1570, ακόμα και αν προσπαθούν να το συνδέσουν με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 και τη Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960, δεν μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα, γιατί δεν εκτιμούν τη δύναμη τεκτονικών πλακών, που λειτουργούν ως ματριόσκα μέσω του πολιτισμού, της θρησκείας και του έθνους ακριβώς πάνω στο ίδιο κομβικό σημείο εδώ και αιώνες,

Νέο εντυπωσιακό σχέδιο για την Αμφίπολη Φανερώνει το μεγαλείο του μνημείου

Μια νέα σχεδιαστική αναπαράσταση της πύλης των Καρυάτιδων δημοσιεύεται από τον σχεδιαστή  Γεράσιμο Γερολυμάτο

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, και μια εικόνα για την Αμφίπολη και την πύλη των Καρυάτιδων με το μαγικό ψηφιδωτό, είναι μια πλούσια εικόνα.



Δημοσιεύτηκε σήμερα η νέα σχεδιαστική απεικόνιση από τον Γεράσιμο Γερολυμάτο που παρουσιάζει σχέδιο για το πως μπορεί να ήταν το επιβλητικό μνημείο δίνοντας -μια πρώτη γεύση όπως λέει ο ίδιος- του πως θα μπορούσε να ήταν το μνημείο.

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»

Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Ο τουρκικός Στρατός βομβάρδισε κουρδικές θέσεις στην Κομπάνι - H Άγκυρα φτιάχνει "κλίμα" επέμβασης-NEA BINTEO AΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ

Eπίθεση με πυκνά πυρά πυροβολικού εξαπέλυσε ο τουρκικός Στρατός κατά των Κούρδων στην Κομπάνι στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους ισλαμιστές χορηγούμενους από την Άγκυρα εγκληματίες του ISIL να καταλάβουν την πόλη.
Στις μάχες της Κομπάνι οι ισλαμιστές όχι μόνο δεν κατάφεραν να πετύχου τον σκοπό τους αλλά έχουν αναγκστέι να υποχωρήσουν,ενώ σε διάστημα 2 μηνών έχουν χάσει πάνω από 1500 μαχητές οι οποίοι είνι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν 

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψει η Τρόικα

Τηλεφωνική επικοινωνία Χαρδούβελη με Τόμσεν και Βίζερ - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ ότι ήταν η Αθήνα που ζήτησε τη ματαίωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, «την οποία μάλιστα δεν είχε προαναγγείλει»
Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα καθώς, αντί της αναμενόμενης για απόψε τηλεδιάσκεψης με τους ελεγκτές, η οποία ακυρώθηκε, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τους Πολ Τόμσεν και Τόμας Βίζερ, τους προϊσταμένους δηλαδή των κλιμακίων, οι οποίοι ενημερώνουν ΔΝΤ και Eurogroup, αντίστοιχα.

ΚΑΙΡΟΣ - ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Οι βροχές φεύγουν... το κρύο έρχεται! Αίθριος ο καιρός το Σάββατοκύριακο (22-23/11) σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με αισθητή, ωστόσο, πτώση της θερμοκρασίας.
Ο καιρός μπορεί να παρουσιάζει βελτίωση από σήμερα, Παρασκευή (21/11) – θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο – αλλά η θερμοκρασία θα «πέσει» αισθητά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για το Σάββατο 22/11
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών.