Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Άλλο διαχείριση κι άλλο εκμετάλλευση

Του Ν. Λυγερού

Υπάρχουν κινήσεις που θεωρούμε ότι είναι πετυχημένες γιατί εξετάζουμε μόνο το τακτικό επίπεδο δίχως να δίνουμε σημασία στο στρατηγικό επίπεδο, ενώ είναι το μόνο που έχει νόημα σε εθνικό επίπεδο. Έτσι την ώρα που προσπαθούμε όλοι να αξιοποιήσουμε το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, άλλοι προωθούν συμφέροντα τοπικά για οικονομικούς λόγους που δεν έχουν εμβέλεια και δεν βλέπουν ότι δεν έχουν προοπτικές, αφού η πρώτη πράξη που θα κάνουμε με την ΑΟΖ θα είναι να την διορθώσουμε για ν’ αλλάξουμε τη γενική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι το Ευρωπαϊκό πεδίο δράσης επιτρέπει παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις, διότι οι 28 χώρες προστατεύουν η μια την άλλη από τους εξωτερικούς παράγοντες λόγω Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ελάτε να ξαναγίνουμε συνάνθρωποι!

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Έρχονται την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013 τα Χριστούγεννα και την επόμενη Τετάρτη η Πρωτοχρονιά του 2014.

Έρχονται στο νου θύμησες παλιές, αναμνήσεις από άλλα Χριστούγεννα και άλλες πρωτοχρονιές, τότε που μας έλειπαν τα χρήματα και τα «λούσα» που τώρα μας τα παίρνουν πίσω, αλλά περίσσευαν η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια!..

Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη, είχαμε στο Διοικητήριο μια «μαρμάρινη» αλάνα που καταστράφηκε αλλά, δυστυχώς, τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν ΔΕΝ αποτελούν επισκέψιμο χώρο.

Και απέναντι από την Αγγελάκη, είχαμε μια «χωματένια» μεγάλη αλάνα όπου, όπως κάναμε και στη «μαρμάρινη» του Διοικητηρίου, κλωτσούσαμε τη μπάλα, παίζαμε κρυφτούλι, αμάδες και μακριά γαϊδούρα…

Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά 1920 - 1980


Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά 1920 - 1980
Αναγνωστικό 1929

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ Η ΑΓΚΥΡΑ Πάει προς Μεγίστη το "Barbaros"-Πολεμικά πλοία "περιμένουν" το Barbaros: Σε προκεχωρημένη βάση πάει ο Α/ΓΕΝ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίου «Barbaros» έλαβε πορεία προς τα δυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση προς την θεωρητική ελληνική ΑΟΖ και ειδικότερα την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο. Αυτή την στιγμή βρίσκεται βορεια-βορειοδυτικά της Κύπρου.
Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία και το πλήγμα που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, ίσως αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να "αγρι΄ζψει την κατάσταση και να προκαλέσει μία κρίση προκειμένου να χρησιμοιηθεί ως αντιπερισπασμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Eκτακτα μέτρα από ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη: Περιορισμοί στην κυκλοφορία - Κλείνουν σχολεία και κεντρικές θερμάνσεις

Περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - και ρήξης; - το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Από το real.gr

Κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και παραπέμποντας τη σύγκρουση για αργότερα, ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το βράδυ χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές στο μείζονα θέμα τριβής πως το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευτεί με τους «58», υπεραμυνόμενος της ύπαρξης του κόμματός του, ενώ απέστειλε μήνυμα πως έχοντας συναίσθηση της ιστορικής του αποστολής δεν πρόκειται να παραιτηθεί, απαντώντας έτσι στους ψιθύρους που κυκλοφορούν και εντός της Χαριλάου Τρικούπη ότι προετοιμάζει τη διαδοχή του. Κατηγορώντας δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» της ελληνικής κοινωνίας, κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου, επιλέγοντας την στρατηγική συμπόρευση με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Ραχήλ Μακρή για την ανεξαρτητοποίησή της

«Επικίνδυνα ελεύθερη» δήλωσε πως είναι η βουλευτής Ραχήλ Μακρή, ενώ επιτέθηκε στους δημοσιογράφους για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μιλώντας στον Alpha 95,6 Θεσσαλονίκης, η κ. Μακρή επαίνεσε τον Βύρωνα Πολύδωρα για την «ιστορική» - όπως χαρακτηριστικά είπε - ομιλία του στη Βουλή.

«Το τραγικό είναι ότι πραγματικά με όλο αυτό που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες και γενικά με αυτό που συμβαίνει στον δημοσιογραφικό κόσμο, δεν μαθαίνει ο ελληνικός λαός για τα σοβαρά θέματα τα οποία περνούν έτσι από την Βουλή», είπε η βουλευτής Κοζάνης

«Καμπάνα» 6.000 δολάρια στον Παπαδήμο

Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει καταδικαστεί από δικαστήριο στην Αμερική και δεν έχει καταβάλει πρόστιμο στο αμερικανικό δημόσιο ύψους 6.233,16 δολαρίων.

Πρόκειται για δικαστική υπόθεση που έχει κριθεί από δικαστήριο της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, αρχικά στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια στις 24 Αυγούστου του 2012, με τον κ. Παπαδήμο να έχει καταδικαστεί αλλά να μην έχει καταβάλει το παραπάνω ποσό.

Απίστευτο περιστατικό στη Βαρβάκειο: Έδωσαν 20.000 € σε άπορους!

Απίστευτο περιστατικό στη Βαρβάκειο: Έδωσαν 20.000 € σε άπορους!
Το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων ένιωσαν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Βαρβάκειο αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βαρβακείου οκτώ γυναίκες κατέφθασαν στην αγορά με δύο μαύρα τζιπ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι γυναίκες επισκέφθηκαν όλα τα μαγαζιά της αγοράς και έμειναν τουλάχιστον μια ώρα σε κάθε κατάστημα, ξοδεύοντας συνολικά περισσότερα από 20.000 ευρώ για οικογένειες που δε μπορούσαν να ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Καταποντίζεται η «Ελιά»

Καταποντίζεται η «Ελιά»
Μεγάλα βαρίδια ο Σημίτης και τα πρόσωπα του παρελθόντος - Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στους κατεστημένους της δήθεν Κεντροαριστεράς.
Θνησιγενές αποδεικνύεται το εγχείρημα της ''Ελιάς'', σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποιοτικών αλλά και ποσοτικών μετρήσεων.
Στόχος του Βερολίνου αλλά και των επιχειρηματικών κέντρων που φέρονται να βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα, είναι η δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού και φιλογερμανικού, πολιτικού σχηματισμού που θα μπορούσε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη και να λειτουργήσει εξισορροπιστικά στο πολιτικό σκηνικό, ως εμπόδιο στην απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποιοτικά κυρίως χαρακτηριστικά των μετρήσεων είναι κυριολεκτικά απογοητευτικάΟι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην «Ελιά» ή τη Νέα Κεντροαριστερά.

Εκτός εαυτού ο Ερντογάν απειλεί: "Θα σας κόψω τα χέρια"

-Χάος στην Τουρκία: Μίζες, συλλήψεις, διαδηλώσεις και… απειλές -Το σκάνδαλο των «ρουσφέτ» απειλεί να γκρεμίσει τον Τούρκο πρωθυπουργό - «Όποιος τολμήσει να μας κάνει κακό, θα του κόψουμε τα χέρια» λέει ο Ταγίπ Ερντογάν για τους αντιπάλους του.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Κυριακή να «κόψει τα χέρια» των πολιτικών του αντιπάλων αν αυτοί χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για να υπονομεύσουν την εξουσία του.

«Θα ξαναβάλουμε τον καθένα στη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα), στην Μαύρη Θάλασσα.

Ημέρα αισιοδοξίας για την οικονομία των ΗΠΑ στην Wall Street

Dow16.313,2092,06 0,57%  



  Nasdaq4.104,7446,60 1,15%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Υποψηφιότητα για νέα ρεκόρ θέτουν οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκοντας στήριξη τόσο στις αισιόδοξες δηλώσεις Lagarde για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου όσο και στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ.

Θετικός πρωταγωνιστής ο κλάδος τεχνολογίας ο οποίος καλωσορίζει τη συμφωνία της Apple με την China Mobile.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 80,00 μονάδες (0,49%) και βρίσκεται στις 16.301,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 29,70 μονάδων (0,72%) φτάνοντας τις 4.134,40 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 9,30 μονάδων (0,51%) και βρίσκεται στις 1.827,60 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της εβδομάδας που μας πέρασε πετυχαίνοντας νέο -το πολλοστό για φέτος- ρεκόρ μετά τα στοιχεία για εντυπωσιακή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Την θετική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σε χθεσινές της δηλώσεις και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη το 2014 στις ΗΠΑ.

Με ζημιές και απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Καθοδικά κινήθηκαν οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες πλην της Παράλληλης Αγοράς που σημείωσε άνοδο 0,64%. Η Κύρια Αγορά σημείωσε πτώση 0,97%, οι Επενδυτικές κατέγραψαν πτώση 0,74%, τα Ξενοδοχεία σημείωσαν απώλειες 0,62% και η Εναλλακτική υποχώρησε κατά 0,24%.
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με όγκο συναλλαγών 14.632,080 ευρώ (τιμή κλεισίματος 0,085 ευρώ – πτώση 0,001%), της CCC Tourist Enterprises με όγκο 13.375,580 ευρώ (τιμή κλεισίματος 0,047 ευρώ – άνοδος 0,001%), της Laiki Capital Public με 4.080,000 (τιμή κλεισίματος 0,040 ευρώ – άνοδος 0,005%), της Petrolina (Holdings) Public με όγκο συναλλαγών 3.877,610 ευρώ (τιμή κλεισίματος 0,946 ευρώ - άνοδος 0,001%) και της CPI Holdings με 3.000,000 (τιμή κλεισίματος 0,300 – χωρίς μεταβολή).

Πτώση με... ουρά ανατροπής στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Βασίλη Γεώργα από το capital.gr

Η βαθιά διήμερη διόρθωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που κόστισε απώλειες 5,84% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έδειξε να ολοκληρώνεται προσωρινά τουλάχιστον, με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο και με μια «μακριά κάτω ουρά» στο ημερήσιο κερί της σημερινής συνεδρίασης, ένδειξη η οποία προοιωνίζεται κατ’ ελάχιστον μια αξιοπρεπή προσπάθεια αντίδρασης στις προσεχείς συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να περιορίσει δραστικά τις ενδοημερήσιες απώλειες και από το -2,52% και την ελάχιστη τιμή των 1.095,49 μονάδων, να αναρρώσει μέσα από ένα μπαράζ αγοραστικών εντολών στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με πτώση 1,05% στις 1.112,08 μονάδες.

Όταν πιάσαμε τα λάβαρα

Του Ν.Λυγερού

Όταν πιάσαμε τα λάβαρα, νιώσαμε το βάθος του χρόνου. Έτσι με την περικεφαλαία είδαμε και το βλέμμα του γέρου που δεν δίστασε ποτέ να προχωρήσει όταν οι άλλοι γονάτισαν μπροστά στον εχθρό. Και την ώρα που όλοι κοίταζαν την αθανασία μιας αυτοκρατορίας, εκείνος ετοίμαζε τον θάνατό της για να απελευθερώσει το λαό μας. Γι' αυτό όταν πίστευαν ότι αδιαφορούσε για τους μικρούς απλώς ξέχασαν ότι είχε το ύψος ενός ανθρώπου που έβλεπε τα δεδομένα με τον ίππο του και το τηλεσκόπιο του. Αντιθέτως ως δίκαιος πρόσεχε τους αθώους και ήταν ανελέητος με τους ραγιάδες και τους βάρβαρους που καταπατούσαν την πατρίδα του. Πρόσεχε λοιπόν τη φωτιά και το τσεκούρι αν θέλεις πραγματικά να είσαι μαζί μας.

Ιστορία, προέλευση και εξέλιξη των Κλεφτών




Η αληθινή ιστορία των Κλεφτών έχει νοθευθεί, έχει διαστρεβλωθεί τραγικά, τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Παράλληλα είναι σαφές ότι γίνεται προσπάθεια από τους γνωστούς ανθελληνικούς "επιστημονικούς" κύκλους να αποδομηθούν και να εκθεμελιωθούν τα προαιώνια ηρωικά πρότυπα της ελληνικής φυλής μας. 
 
Σε συνδυασμό με ένα κατεστραμμένο "ελληνικό" εκπαιδευτικό σύστημα, υπάρχει ορατός κίνδυνος τόσο οι νέες γενιές Ελλήνων να μη γνωρίσουν τις απλές και βασικές αλήθειες της εθνικής μας ιστορίας, όσο και οι μεγαλύτεροι να ξεχάσουν - αφού η επανάληψη εστί η μήτηρ της μαθήσεως, ενώ το αντίθετο οδηγεί την αμνησία και τη λήθη...