Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Μάχη της Χαιρώνειας, 2 Αυγούστου 338 π.Χ: Ο Φίλιππος Β' κυρίαρχος της Ελλάδας

«Οι Αθηναίοι δεν ξέρουν να κερδίζουν» - Φίλιππος ο Β'

Η μάχη της Χαιρώνειας, που τοποθετείται χρονικά στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ, εντάσσεται στη μικρή λίστα των μαχών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής ιστορίας. Η αποφασιστική αναμέτρηση ανάμεσα στον μακεδονικό στρατό του Φιλίππου του Β' – με επικεφαλής του ελίτ μακεδονικού ιππικού τον 18χρονο διάδοχό του, που αργότερα η ιστορία θα ονόμαζε «Μέγα»- και τις ενωμένες δυνάμεις της Αθήνας, της Θήβας (Κοινό των Βοιωτών), της Κορίνθου, της Αχαΐας, των Μεγάρων και άλλων δυνάμεων της νότιας Ελλάδας, είχε αποτέλεσμα τον θρίαμβο των μακεδονικών όπλων και την υλοποίηση του ισοκρατικού ιδεώδους για την ενοποίηση των Ελλήνων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1824 ΟΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΜΥΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ . ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ

Σήμερα νίκη ή τάφος μας η θάλασσα
"Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης

 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Κατά την διάρκεια του Ελληνικής Επανάστασις του 1821,το Επαναστατικό Ελληνικό Ναυτικό,αποτελούμενο από εμπορικά πλοία τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μετέτρεψαν σε πολεμικά,χάρις στο Ελληνικό Δαιμόνιο,πολύ γρήγορα κυριάρχισε στο Αιγαίο και έγινε ο φόβος και ο τρόμος του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού και του άριστα οργανωμένου και εκπαιδευμένου Αιγυπτιακού ναυτικού,το οποίο και προσέτρεξε προς βοήθεια του Τουρκικού κατόπιν αιτήσεως του Σουλτάνου.

Στήνουν ξανά στον Ορχομενό το σπάνιο Τρόπαιο του Σύλλα - ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το σημείο που προορίζεται ως βάση του μνημείου που πρόκειται να αναστηλωθεί.
Το 2004, στον Ορχομενό Βοιωτίας παραδόθηκε μεγάλο λίθινο θραύσμα γλυπτού, το οποίο αμέσως ταυτίστηκε με τμήμα τροπαίου (μνημείου που ιδρυόταν στον χώρο μιας μάχης από τον νικητή). Ηταν το τρόπαιο του Σύλλα, του Ρωμαίου ανθυπάτου που έναν χρόνο μετά κατέστρεψε και κατέσκαψε την Αθήνα.

Ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (138-78 π.Χ.) ανέλαβε πόλεμο κατά του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη ΣΤ' του Ευπάτορος την άνοιξη του 87 π.Χ. και στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας. Για τα μέτρα των αρχαίων, και οι δύο πλευρές είχαν επιδείξει ανίερες συμπεριφορές: Οι δυνάμεις του Μιθριδάτη είχαν λεηλατήσει το ιερό νησί της Δήλου για χρήματα. Ο δε Σύλλας απέσπασε τα πολυτιμότερα των αναθημάτων από την Επίδαυρο και την Ολυμπία, όπως και από αθηναϊκούς ναούς.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Η Τροία έπεσε το 1218 π.χ. και ο Οδυσσέας ταξίδευε... 11 χρόνια

Αν όντως έγινε ο Τρωικός Πόλεμος, η νύχτα που η Τροία κατακτήθηκε από τους Ελληνες, ήταν η νύχτα της 6ης Ιουνίου 1218 π.Χ.
Το λένε Ελληνες επιστήμονες, έπειτα από μελέτη των αστρονομικών χαρτών της NASA. Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει διαπιστώσει ακόμα κατά πόσον η αρχαία πόλη στον λόφο που σήμερα ονομάζεται Χισαρλίκ καταστράφηκε μετά από πόλεμο, ωστόσο οι αρχαιολόγοι μοιάζει να συμφωνούν πως η καταστροφή έγινε το 1180 π.Χ.

Παλαμήδης: ο από μηχανής θεός του Τρωικού πολέμου

"Για τα παθήματα του Παλαμήδη δεν έχεις ακούσει; Γιατί γι’ αυτόν όλοι συνέθεσαν ύμνους, ότι χάθηκε, επειδή φθονήθηκε από τον Οδυσσέα για τη σοφία του."
(Ξενοφώντος Απομνημονεύματα)

Ο Παλαμήδης ήταν γιος του Ναύπλιου και της Κλυμένης ή της Ησιόνης ή της Φιλύρας, αδελφός του Οίακα και του Ναυσιδέμοντα. Ξεχώριζε για τη σοφία του και την επινοητικότητά του. Θεωρείται επίσης εφευρέτης της ναυτιλίας, των φάρων των μέτρων και των σταθμών, των νομισμάτων, την αλφαβητική γραφή καθώς και της διαίρεσης του χρόνου σε ώρες, ημέρες και μήνες, αλλά και παιχνιδιών (επιτραπέζιων και στρατηγημάτων). ..
Το κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο πήρε το όνομά του.

Αυτό είναι το ζώο που ζει 11.000 χρόνια

Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου που έχει γεννηθεί το 2015 θα είναι τα 71,4 χρόνια. Αυτός ο χρόνος ζωής είναι μια χαρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που ζουν μονάχα μερικά λεπτά.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και ζωντανοί οργανισμοί που ζουν πολύ παραπάνω. Όπως για παράδειγμα τα σφουγγάρια, που πολλοί ξεχνούν ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί.

Από το απαράδεκτο στην τρομοκρατία

Των Ν. Λυγερού
Ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, η Ευρώπη έπρεπε να είχε καταλάβει ότι ένας τοπικός πληθυσμός ξένης προέλευσης, μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί για να φτάσει από το απαράδεκτο στην τρομοκρατία. Κι αν το πάθημα είχε γίνει μάθημα, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίζαμε με τόσο μη αποτελεσματικό τρόπο τα τωρινά δεδομένα. Διότι οι μαλθακές κυβερνήσεις είναι ανίκανες να ορθώσουν το ανάστημα απέναντι σε μια γενοκτονία, ενώ οι ίδιες ανήκουν σε λαούς που έχουν υποστεί το ανάλογο και μάλιστα πιο βαθιά στο πετσί τους λόγω Χρόνου.

Το Κυπριακό Θαύμα Βιογενούς Φυσικού Αερίου, μία Πρόκληση για την Ελλάδα

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μερικές εβδομάδες είχαμε επισημάνει ότι το νέο γεωλογικό μοντέλο στόχευσης κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου στην Ανατολική Μεσόγειο -όπως αυτό καταρτίστηκε από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ- άλλαξε με καινοτόμο τρόπο τις ενεργειακές προοπτικές της μείζονος περιοχής ιδιαίτερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είχαμε επίσης επισημάνει μέσω σχετικής χαρτογράφησης ότι στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11 της εταιρείας TOTAL υπάρχουν τουλάχιστον 4 στόχοι κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου τύπου Ζορ αλλά και 2 στόχοι στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 οι οποίοι φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από το υπεργιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.

Θέατρο, Μουσική και Στρατηγική

Του Ν. Λυγερού

Ένας χώρος όπως είναι ο Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι ιδανικός χωροχρόνος για να δημιουργηθεί ένα δρώμενο που αξιοποιεί το Θέατρο, τη Μουσική και τη Στρατηγική, αφού υπάρχουν στοιχεία του Χρόνου ακόμα και μέσα στη δομή. Κι αυτό είναι ένας τρόπος να ζωντανέψουν οι αίθουσες που περιμένουν δράσεις απ’ τους ανθρώπους του νησιού. Συμπληρώνεται έτσι και η πανέμορφη προσπάθεια ανάδειξης του χώρου από τους διοργανωτές του TEDx για τον Σεπτέμβριο του 2016. Μεθοδολογικά η χρήση της συμπληρωματικότητας, όταν γίνεται με φιλότιμο, είναι ακόμα πιο πολύτιμη, διότι προσφέρει πλαίσιο ομαδικής συνεργασίας.

ΒΙΝΤΕΟ - ρεπορτάζ του NBC: Στα παιδιά μας μια μέρα θα εμφυτευθεί τσιπάκι ...

Το NBC News συνεχίζει την προσπάθειά του να μας εξοικειώσει με την ιδέα της εμφύτευσης microchip σε ανθρώπους, προβάλλοντας ένα ρεπορτάζ το οποίο ισχυρίζεται ότι στα παιδιά θα εμφυτευθεί microchip μια μέρα "μάλλον γρήγορα παρά αργά" (‘sooner rather than later’) και ότι οι Αμερικανοί (και κατ' επέκταση όλοι μας) θα το αποδεχθούν γιατί έτσι θα είναι τα παιδιά πιο "ασφαλή".

Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτό που είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: "Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια." ('Those who give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.’ Benjamin Franklin.)

Τ/κ δημοσίευμα κάνει λόγο για οδικό χάρτη λύσης αν όλα πάνε καλά - Στόχος μια διεθνής πενταμερής διάσκεψη την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου

Λευκωσία: Με τον τίτλο “Οδικός χάρτης για τη λύση” η "Κίπρις ποστασί γράφει σήμερα ότι ενώ η προσοχή όλων έχει στραφεί προς τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου, είναι γνωστό ότι, αν όλα πάνε καλά, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη.

Επικαλούμενη πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η τ/κ εφημερίδα γράφει ότι κατά τη διάρκεια των επτά κρίσιμων συναντήσεων από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, όλα τα θέματα θα συζητηθούν και πάλι με στόχο την ελαχιστοποίηση των εμποδίων. Ο στόχος, προστίθεται, είναι οι ηγέτες να πάνε στη Νέα Υόρκη μετά τις 14 Σεπτεμβρίου με τις διαπραγματευτικές ομάδες και να διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής για το Κυπριακό με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.