Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΟΖ, Αρκτική, Η.Π.Α και Ε.Ε

Του Ν.Λυγερού

Όπως το υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ιστορικό πλαίσιο της Αρκτικής είναι το εξής. Η περίοδος 2005-2010 υπήρξε η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, και η περιοχή προβλέπεται ότι δεν θα έχει πάγους κατά το θέρος εντός των επομένων 30 έως 40 ετών. Οι ραγδαίες αυτές αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να ελευθερώσουν την πρόσβαση σε τεράστιους φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και να επιτρέψουν την πραγματοποίηση θαλασσίων διαδρόμων οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν συντομότερες και λιγότερο δαπανηρές σημαντικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι προτεραιότητα

Του Ν.Λυγερού

Την ώρα που δεχόμαστε οικονομικές πιέσεις και επιθέσεις, το θέμα δεν είναι μόνο οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις, αλλά οι πράξεις. Προσπαθούν μερικοί να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα ξένων αξιωματούχων για να υπερασπισθούν τις θέσεις τους. Πάλι καλά που υπάρχουν πολιτικοί που διαβάζουν καλά αυτά τα λεγόμενα και δίνουν τις σωστές απαντήσεις, αλλιώς δεν θα ήξερε τι να πει και ο ελληνικός λαός. Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα και τώρα πλέον το ξέρουμε όλοι. Διότι ήδη η Κύπρος έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο προγράμματα: το Interconnector EuroAsia και τον αγωγό. Και τα δύο θα περάσουν και θα λειτουργήσουν στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Κατά συνέπεια πρέπει να προωθήσουμε τη θέσπισή μας.

Wall: "Σκόνταψε" στην απαισιοδοξία για τα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών

Dow13.008,68-64,33 -0,49%  



  Nasdaq2.939,52-6,32 -0,21%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Μικρές απώλειες συγκέντρωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, "ψαλιδίζοντας" τα κέρδη του μήνα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα πιο ανήσυχοι πως οι Κεντρικές Τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα λάβουν αυτή την εβδομάδα αποφάσεις κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς για την τόνωση της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed ανακοινώνονται αύριο, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Οι προσδοκίες για δράσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ενισχυθεί, πυροδοτούμενες από την κατάθεση του Ben Bernanke ενώπιον του Κογκρέσου στα μέσα Ιουλίου αλλά και τη δέσμευση του Mario Draghi την τελευταία εβδομάδα πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays στο Λονδίνο.

«Πιστεύουμε ότι η απογοήτευση είναι πιθανή και στα δύο μέτωπα –προβλέπουμε ότι η Fed θα επιλέξει να περιμένει για περισσότερα καθοριστικά στοιχεία (προτού λάβει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας) και αναμένουμε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ θα είναι κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς- ενισχύοντας πιθανότατα τη μεταβλητότητα στις αγορές και ωθώντας τη ζήτηση για ασφαλέστερα πάγια», όπως το αμερικανικό δολάριο, γράφουν οι αναλυτές.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τα δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να αντιτίθεται στην ιδέα παραχώρησης τραπεζικής άδειας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. "Οι Γερμανοί θέλουν το μεγάλο μπαζούκα να παραμείνει στο περιθώριο", σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Miller Tabak.

Τελικά οι Γερμανοί είχαν προβλέψει το …4ο Ράιχ από το 45΄

Τελικά τα όσα ζούμε στις μέρες μας είναι απλά ένα άθροισμα συμπτώσεων  και αποτέλεσμα κακής πολιτικής μόνο, ή είναι το υπέρτατο σχέδιο επιστροφής και αναγέννησης από τις στάχτες ενός κεκαλυμμένου Ράιχ;
O ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  εξαπέλυσε επίθεση στη Γερμανία, κατηγορώντας την για διχαστικές πρακτικές που απειλούν τη συνοχή της ζώνης του ευρώ και εξυπηρετούν μικροπολιτικές πρακτικές ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2013. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη «Sueddeutsche Zeitung» όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως η Γερμανία μεταχειρίζεται την ευρωζώνη σαν «υποκατάστημά της»… για να έρθει μετά στη συνέχεια όμως να υποστηρίξει ως διάδοχη  επιλογή για την θέση του, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Independent: Η ελληνική αποστολή χαλάει χιλιάδες ευρώ για διαμονή

Independent: Η ελληνική αποστολή χαλάει χιλιάδες ευρώ για διαμονή To περιοδικό Independent με δημοσίευμά του ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνική αποστολή «Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει από την οικονομική κρίση, οι επίσημοι των Ολυμπιακών Αγώνων ξοδεύουν εκατοντάδες λίρες για να κλείσουν ένα prive κλαμπ, για την διαμονή τους στο Λονδίνο», αναφέρεται σε δημοσίευμα.
Όπως τονίζει το άρθρο, λίγο αφότου η Ελλάδα δέχτηκε μια δεύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη ύψους 130 δις ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες ευρώ για να καλυφθεί το κόστος κράτησης για μια εβδομάδα του Carlton Club στο St James's.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος της διαμονής για μια εβδομάδα ανέρχεται στις 150.000 λίρες!!!

Πρόταση της Alpha Bank για εξαγορά της Εμπορικής

Την υποβολή πρότασης στην Credit Agricole, για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, επιβεβαιώνει με σχετική της ανακοίνωση η Alpha Bank.

Η Τράπεζα φρονεί ότι, με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Άγριο παρασκήνιο Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

Άμεση εμπλοκή της Κίνας στην κρίση – Έστειλε πολεμικά στις ακτές της Συρίας

Σε κίνηση αιφνιδιασμού προχώρησε η Κίνα με την αποστολή πολεμικών- σκαφών στη Μεσόγειο και κατεύθυνση τις ακτές της Συρίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα  της Αιγυπτιακής εφημερίδας  Al-Shuruk τουλάχιστον μια φρεγάτα του κινεζικού Ναυτικού πέρασε εχθές από το κανάλι του Σουέζ και με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή από την Αιγυπτιακή αρχή διαχείρισης της διώρυγας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το κινεζικό σκάφος ή σκάφη έχουν ως τελικό τους προορισμό τις ακτές της Συρίας, ενώ κατά τη διάρκεια του διάπλου των κινεζικών σκαφών οι αρχές της διώρυγας είχαν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Γερμανικό "σαμποτάζ" στην ρωσική πρόταση για τον ΟΣΕ - Ζημειώνουν το ελληνικό Δημόσιο


Από την ομάδα των Γερμανών "τοποτηρητών" στην Ελλάδα εκπορεύονται σύμφωνα με πληροφορίες "τρικλοποδιές" κατά της πρότασης των ρωσικών σιδηροδρόμων, ώστε οι Ρώσοι  ενδιαφερόμενοι να αποβληθούν από την διεκδίκηση του ΟΣΕ. Οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους εδώ και τρία περίπου χρόνια αλλά τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση Παπαδήμου αρνείτο να τοποθετηθεί.
Με την κυβέρνηση Σαμαρά τα πράγματα δεν άλλαξαν ουσιαστικά, παρά μόνο φραστικά. Κυβερνητικά στελέχη ενημέρωσαν μεν την ρωσική πλευρά πώς να διαμορφωθεί η τελική πρόταση ώστε να υπάρξει το μέγιστο όφελος για την Ελλάδα με κυριότερο χαρακτηριστικό ότι οι Ρωσικοί Σιδηδρόδρομοι (Russian Railways) θα έπρεπε να επιδιώξουν την μακρόχρονη ενοικίαση του ΟΣΕ και όχι την αγορά του.

Εισήγηση του Νίκου Λυγερού..."38 χρόνια μετά... Προοπτικές και διέξοδοι της Ελλάδας και του ελληνισμού"


Εισήγηση του Νίκου Λυγερού
στην εκδήλωση με θέμα: "38 χρόνια μετά... Προοπτικές και διέξοδοι της Ελλάδας και του ελληνισμού"
Δημοτικό Θέατρο Αίγινας
29/07/2012

Ελληνική ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Γεωπολιτική

Του Ν. Λυγερού 



Όταν εξετάζουμε τη Μεσόγειο αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα νησιά της είναι ευρωπαϊκά και μάλιστα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Επιπλέον, αυτή η ΑΟΖ είναι συνεκτική, ιδιότητα η οποία είναι ουσιαστική και για τα δρομολόγια των πλοίων, ειδικά για τα LNG, και ακόμα περισσότερο για τους αγωγούς φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει εδώ και καιρό μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα με τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στο Ισραήλ και στην Κύπρο έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω της Ελλάδας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ.

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο, ανατρέποντας τη χθεσινή ανοδική του πορεία. Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:15) παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 0,45%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 109,95 μονάδες, ενώ πτώση σε ποσοστό 0.67%, καταγράφει ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 42,93 μονάδες.

Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 101.118 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Πενθήμερη «σιωπηρή» παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Πενθήμερη «σιωπηρή» παράταση
Λήγει σήμερα Τρίτη η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει μέχρι χθες την δήλωσή τους, ενώ 149.584 έχουν αποθηκεύσει προσωρινά την δήλωσή τους στο taxisnet.
Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 4.600.000 ηλεκτρονικές και χειρόγραφες δηλώσεις, ενώ στις εφορίες εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 δηλώσεις που πρέπει να καταχωρήσουν οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ.
Την ίδια ώρα επιπλέον φόρος 2.100 ευρώ κατά μέσο όρο, προκύπτει για 474.188 φορολογούμενους, οι οποίοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά τους τις επόμενες ημέρες.

«Ψύχραιμος, μεθοδικός και μανιακός ο ‘δράκος’ της Πάρου»

«Ψάχνουμε όλα τα σενάρια… Ερευνούμε όλες τις πιθανές εκδοχές για τον άνθρωπο που επιτέθηκε και κακοποίησε την 15χρονη μαθήτρια. Όμως μας κάνει εντύπωση που ο δράστης πάνω στον πανικό πρόλαβε και εξαφάνισε το κινητό της μικρής και παράλληλα διέφυγε χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ήταν τελικά πολύ ψύχραιμος και μεθοδικός…» .

Μ' αυτά τα λόγια αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση περιγράφει την κατάσταση και δίνει το στίγμα του δράστη… Ενός μανιακού άνδρα που επιτέθηκε και κακοποίησε ένα 15χρονο παιδί στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου.  Την ίδια ώρα πλήθος ερωτημάτων έρχονται στην επιφάνεια… Από το γιατί χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα για εντοπισμό γενετικού υλικού, μέχρι τους λόγους για τους οποίους πολλοί αρμόδιοι έβγαιναν τις προηγούμενες ημέρες και υποστήριζαν πως πρόκειται για ατύχημα!

Μαχαίρωσε τη φίλη του και βούτηξε στο κενό από τον 5ο όροφο!

Ένα ασύλληπτο δράμα εκτυλίχθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης στην οδό Ιθάκης 7, στην Καλλιθέα.


Ένας 24χρονος Ελληνας έδωσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από το μπαλκόνι πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Ιθάκης και Λυκούργου, αφού πρώτα μαχαίρωσε την 25χρονη αλλοδαπή φίλη του.
Ο 24χρονος μεταφέρθηκε θανάσιμα τραυματισμένος από τον προαύλιο χώρο της πολυκατοικίας στο νοσοκομείο, ενώ σοβαρά τραυματισμένη στο λαιμό βρέθηκε σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας η 25χρονη αλλοδαπή, η οποία επίσης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Μια χώρα, δύο νομίσματα

Την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα προτείνει ομάδα γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στόχος τους να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και έτσι προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Πρωί - πρωί στο Μαξίμου η Τρόικα για... διευκρινίσεις

Το αδιέξοδο στην κυβέρνηση, σχετικά με τη λήψη των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ανάγκασε την Τρόικα να επισκεφθεί νωρίς το πρωί της Τρίτης τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 9 το πρωί «για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος έδωσε διευκρινίσεις ή αν αυτές ήταν αμοιβαίες.

Βράζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - Η επιστολή Λοβέρδου

Την απόσυρση ή αν όχι την καταψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία ζητεί με τρισέλιδη επιστολή του ο Ανδρέας Λοβέρδος που απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί κι αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων: Πρώτον η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεύτερον ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ορισμένων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρώην υπουργός.

Με εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης, εκατέρωθεν των 600 μονάδων

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

«Μετρημένες» κινήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εκατέρωθεν των 600 μονάδων.

Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο τόσο στις τράπεζες, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Alpha Bank για την Emporiki, όσο και στο «σίριαλ» των ενδοκυβερνητικών διεργασιών για την οριστικοποίηση του «πακέτου» μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που το οικονομικό επιτελείο καλείται να θέσει υπό την έγκριση της τρόικας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με εναλλαγές προσήμου, σε στενό  εύρος διακύμανσης 7 περίπου μονάδων.

Τα κέρδη του ΓΔ έφτασαν νωρίτερα το 1,05% στις 605,60 μονάδες. Αυτή τη στιγμή υποχωρεί σε ποσοστό 0,14% στις 598,96 μονάδες.