Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026

Η τουρκική απόβαση στη Μύκονο

Μαντώ Μαυρογένους

 11 Οκτωβρίου 1822: Αλγερινοί πειρατές και τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν απόβαση στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα.

Τo 1822, δεύτερο έτος της Εθνικής Επανάστασης, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο, παρά τις μεμονωμένες επιτυχίες των ελλήνων μπουρλοτιέρηδων. Ο ελληνικός στόλος, αντί να κυνηγήσει τους Τούρκους στο Αιγαίο και να στήσει ενέδρες με τα πυρπολικά του, επανήλθε στις βάσεις του, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για μισθοδοσία και ζωοτροφές, όπως μαρτυρούν οι επιστολές του Μιαούλη και των υδραίων προκρίτων προς την Προσωρινή Διοίκηση (Κυβέρνηση) της Ελλάδος.

Ο τουρκικός στόλος, από την πλευρά του, μετά τις αποτυχίες σε Σπέτσες και Ναύπλιο, έπλευσε προς την Κρήτη και αγκυροβόλησε στη Σούδα. Απ' εκεί αναχώρησε την 8η Οκτωβρίου 1822 με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεχειμώνιαζε. Την 11η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, μοίρα του τουρκικού στόλου εμφανίστηκε μεταξύ Νάξου και Μυκόνου και ορισμένα σκάφη της πλησίασαν περισσότερο τις ακτές της Μυκόνου.

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Έξι UAV, οκτώ παραβάσεις και πέντε παραβιάσεις



Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου

Νέα δραστηριότητα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Συνολικά έξι τουρκικά UAV κινήθηκαν στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιώντας οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και πέντε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.