Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 – 1843)

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.

Προκλητικοί και σήμερα οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Δεκάδες παραβιάσεις και αερομαχίες

Επιμένει στην προκλητική της στάση στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς την Τετάρτη, τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμό και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν συνολικά 24 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και οκτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών, δύο εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές).


Πιο συγκεκριμένα, πέντε σχηματισμοί (τέσσερα ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4) και δύο κατασκοπευτικά CN-235, πέταξαν πάνω από περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Brexit της Μέι - «Δεν μπορώ να στηρίξω μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50», τονίζει στην επιστολή του

Αυστηρό μήνυμα προς τη Μεγάλη Βρετανία απέστειλε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας «όχι» σε νέες καθυστερήσεις για το Brexit

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η 12η Απριλίου είναι και η τελευταία προθεσμία που έχει η Τερέζα Μέι.

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, η οποία είχε αναφέρει πως θα

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Αν πάρετε S-400, φεύγετε από το ΝΑΤΟ - ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΑΪΚ ΠΕΝΣ

(AP Photo/Cliff Owen)
Σαφές τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, να διαλέξει αν θέλει να μείνει στο ΝΑΤΟ ή να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για αυτό το θέμα.
Το τελεσίγραφο ήρθε διά στόματος Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενέτεινε τις πιέσεις προς την Αγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Μόσχα, μια υπόθεση που έχει μπλοκάρει και την παράδοση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.