Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Η Μάχη της Βέτρινας

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου (26 και 27 Ιουνίου 1913). Είναι γνωστή και ως Μάχη του Δεμίρ Χισάρ. Με τη νίκη του ο ελληνικός στρατός ανάγκασε τους Βουλγάρους να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η Βέτρινα (σήμερα Νέο Πετρίτσι Σερρών) είχε καταληφθεί από τους Βουλγάρους στις 19 Οκτωβρίου 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Μέχρι τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Βούλγαροι φρόντισαν να την οχυρώσουν αμυντικά για να τη χρησιμοποιήσουν ως προγεφύρωμα, ώστε σε περίπτωση μελλοντικού ελληνοτουρκικού πολέμου να εμποδίσουν την πορεία του ελληνικού στρατού προς τα στενά του Ρούπελ.

Ιαπωνικό διαστημικό σκάφος θα βάλει εκρηκτικά σε αστεροειδή - Το «Hayabusa 2» έφθασε στον Ριούγκου, από τον οποίον θέλει να συλλέξει δείγματα

Στα μισά του φτάνει το διαστημικό ταξίδι του «Hayabusa 2», του σκάφους που έχει στείλει η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) στον αστεροειδή Ριούγκου, από τον οποίον θέλει να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη. Για να συμβεί αυτό, θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά, με τα οποία ουσιαστικά θα «βομβαρδίσει» τον αστεροειδή.
Το βάρους 600 κιλών σκάφος «Hayabusa 2» εκτοξεύθηκε το 2014 με προορισμό τον πολύ σκούρο αστεροειδή Ριούγκου, ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι και λίγο με σβούρα. Πλέον, όπως επιβεβαίωσε η JAXA, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και έχει προσεγγίσει τον Ριούγκου, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».

Ντροπιαστικό GERxit της παγκόσμιας πρωταθλήτριας από το Μουντιάλ!(Βίντεο)

Η ρήση του Γκάρι Λίνεκερ αποδείχτηκε… φούσκα αυτή τη φορά: η Γερμανία όχι μόνο δεν σκόραρε στο φινάλε αλλά γνώρισε ταπεινωτική ήττα με 2-0 από την -αποκλεισμένη- Νότια Κορέα και έτσι απέτυχε να περάσει από την πρώτη φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια! Σουηδία και το Μεξικό είναι οι δύο ομάδες που “σφράγισαν” το εισιτήριό τους για την φάση των “16” του Μουντιάλ. Η ομάδα του Μάρκους Μπεργκ, συνέτριψε το… αγνώριστο σήμερα Μεξικό με 3-0 και πήρε πανηγυρικά την πρωτιά στον 6ο όμιλο.

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή! Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός σήμερα: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - Η κακοκαιρία που σαρώνει από τη Δευτέρα σχεδόν όλη τη χώρα έφερε ξαφνικά το... φθινόπωρο και παράλληλα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές - Τα κύρια χαρακτηριστικά της «Νεφέλης» (όπως ονομάστηκε από την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους,

Η δύναμη του ελληνικού λαού - Τα οφέλη της Συμφωνίας

Η δύναμη του ελληνικού λαού
Του Ν. Λυγερού


Στη συγκέντρωση που έγινε δίπλα στον Λευκό Πύργο φάνηκε από την πλατεία ότι θα υπήρχε δυναμική και αυτό επιβεβαιώθηκε στην πορεία. Αρχικά νομίζαμε ότι δεν θα έρθει πολύς κόσμος γιατί είχε διαδοθεί το μήνυμα ότι όλα αυτά ήταν οργανωμένα από την άκρα δεξιά. Τελικά αυτό που είδαμε ήταν εντελώς διαφορετικό κι ήταν βέβαια η εικόνα του ελληνικού λαού που αντιστέκεται και παλεύει ενός κατεστημένου όπου προωθεί πράξεις βαρβαρότητας.

Τα Σκόπια και η Ελλάδα - Οι σημαίες του αγώνα

Τα Σκόπια και η Ελλάδα
Του Ν. Λυγερού


Όταν αναλύουμε τη σχέση που έχουμε με τα Σκόπια κάθε φορά κάνουμε ένα συγκεκριμένο λάθος το οποίο είναι δομικό και θεωρούμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια ιστορία ανάλογη με τα δεδομένα της Ελλάδας. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι τα Σκόπια για δεκαετίες επίσημα δεν πίστευαν σε τίποτα, επίσημα δεν ακολουθούσαν καμία προσέγγιση εθνική και κατά συνέπεια έβλεπαν την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι ότι είχαν μια έλλειψη ιστορίας, είχαν δημιουργήσει ένα κενό λόγω μιας πολιτικής και μιας βάρβαρης προσέγγισης που είχε σβήσει οποιοδήποτε ιστορικό στοιχείο.

Η αναγκαιότητα της παρουσίας μας - Το μίσος, η άγνοια και η ανικανότητα

Η αναγκαιότητα της παρουσίας μας
Του Ν. Λυγερού

Η αναγκαιότητα της παρουσίας μας σε ένα πλαίσιο που είναι τόσο επικίνδυνο εμφανίζεται επειδή υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να επαναφέρουν, λόγω εκδίκησης, δεδομένα του παρελθόντος που είχαμε ξεπεράσει. Όσοι τώρα προσπαθούν να ακολουθήσουν τις ιδέες του 1949 και να τις υλοποιήσουν το 2018, δεν είναι ότι έχουν μόνο άγνοια, ακολουθούν μια προσέγγιση που είναι εναντίον του Ελληνισμού διότι βασίζεται πάνω στην βαρβαρότητα κι όχι στη δικαιοσύνη. Έτσι ο δικός μας ο αγώνας, πρέπει να είναι πάντα για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.