Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Υπατία (370 – 415)

Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα μαθηματικά.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.
Μετά την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια ανέλαβε την εκεί σχολή των Πλατωνιστών, που ακολουθούσε τη διδασκαλία του Πλωτίνου, ενός από τους πρώτους νεοπλατωνιστές φιλοσόφους.

Η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας: Στέλνει δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα, καθώς και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο.

Προκλητικός Ερντογάν: Έι Ελλάδα! Άνοιξε τα σύνορά σου!

Κάλεσμα στην Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της απηύθυνε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου.

«Έι Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν σε εσένα, σε εσένα έρχονται για να πάνε αλλού. Γιατί ανησυχείς; Έι Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, να πάνε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι χτυπάει, σκοτώνει, βασανίζει και πνίγει στο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς κανείς να βγάζει άχνα στη Δύση.

Έβρος: Αγρότης πήρε ανάποδες και ξεκίνησε να ψεκάζει με το τρακτέρ (Βίντεο)

Αγροτης ψέκαζε με το τρακτέρ τον φράχτή στον Έβρο
 και παράνομοι μετανάστες έτρεχαν πανικόβλητοι.
Δείτε το βίντεο

Μήνυμα από ΠΝ σε Τουρκία: Έδωσε αιφνιδιαστικά στη δημοσιότητα βίντεο με βολές από ασκήσεις!

Με μήνυμα προς την Τουρκία, απαντά το ΠΝ στο πολεμικό κλίμα που επικρατεί στον Έβρο και στο Αιγαίο εξαιτίας των συνεχών τουρκικών προκλήσεων.  
Έτσι το ΓΕΝ αποφάσισε τη δημοσιοποίηση βίντεο για τα 3.500 χρόνια του Ελληνικού Ναυτικού, χωρίς την συγκεκριμένη περίοδο  να τιμάται κάποια επέτειος.
Το βίντεο του ΠΝ που «βγήκε» στον αέρα εχθές, διάρκειας 12 λεπτών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα,

Λέσβος: H Διμοιρίτισσα που στο παράγγελμα της γίνεται "σείεται η γη"(Bίντεο)

Υψηλό το Εθνικό Φρόνημα των κατοίκων της Λέσβο

Η διμοιρίτισσα με τα ψυχωμένα παραγγέλματα της που πήρε το χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους κατοίκους της Λέσβου κατά την υποστολή της γαλανόλευκης την Τρίτη 03/03.
Δείτε το δυναμισμό και το πάθος της Ελληνίδας στρατιωτικού στο βίντεο που ακολουθεί.

Κορονοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα μετά τα 73 κρούσματα στην Ελλάδα

Ακυρώνονται όλα τα συνέδρια, αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, σταματούν οι σχολικές εκδρομές, σε άδειες κερκίδες οι αγωνιστικές δραστηριότητες.

Στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού μπήκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, ένα μήνα και 15 μέρες μετά τον πρώτο νεκρό στην Κίνα και περίπου δυόμιση μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Από τότε μέχρι σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου φτάσαμε στο σημείο να μετράμε 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19, 7 σήμερα, μετά και την έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο ΕΟΔΥ για την πορεία εξέλιξης του ιού.