Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ...ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

Ἡ Ρωµιοσύνη ἐν’ φυλή συνότζιαιρη τοῦ κόσµου

Κανένας δέν εὑρέθηκεν γιά νά τήν ἠξηλείψει,

κανένας, γιατί σκέπει την πού τά ’ψη ὁ Θεός µου.

Ἡ Ρωµιοσύνη ἐν’ νά χαθεῖ, ὄντας ὁ κόσµος λείψει!

Βασίλης Μιχαηλίδης
Τούτοι οἱ στίχοι πού θά τούς ζήλευε- ἄς µοῦ συγχωρεθεῖ ἡ ὑπερβολή - κι ὁ Σολωµός, εἶναι ἀπό τό ἀριστούργηµα τοῦ ἐθνικοῦ ποιητῆ τῆς Κύπρου (καί τῆς Ἑλλάδας ὅλης), Βασίλη Μηχαηλίδη (1849-1917), πού ἔχει τίτλο « Ἡ 9η Ἰουλίου 1821 ἐν Λευκωσίᾳ ἤ τό τραούδιν τοῦ Κυπριανοῦ». 


Αὐτά τά ἀθάνατα καί ἀνδρεῖα λόγια βάζει ὁ ποιητής στό στόµα τοῦ ἐθνοµάρτυρος ἀρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανοῦ, νά λέει στούς Τούρκους, λίγο πρίν τόν ἀπαγχονίσουν στήν Λευκωσία.

Το τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε το πιο μακρινό άστρο μέχρι σήμερα - Ο «Ίκαρος» βρίσκεται σε απόσταση εννέα δισεκατομμυρίων ετών φωτός

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ μπόρεσαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, να φωτογραφήσουν το πιο μακρινό μεμονωμένο άστρο που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, τον «Ίκαρο», σε απόσταση εννέα δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Οι αστρονόμοι έχουν κατά καιρούς δει πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες, εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα) ή άλλα εκρηκτικά φαινόμενα, όπως εκλάμψεις ακτίνων γάμα, αλλά ούτε κατά διάνοια τόσο μακρινά μεμονωμένα κανονικά άστρα όπως ο ήλιος. Ο «Ίκαρος» είναι περίπου 100 φορές πιο μακριά σε σχέση με το δεύτερο μακρινότερο μεμονωμένο άστρο που είχε παρατηρηθεί έως τώρα.

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1982 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Αντίπαλοι, η Μεγάλη Βρετανία, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και η Αργεντινή, που τα διεκδικούσε τουλάχιστον από το 1833. Τα Φόκλαντς -Μαλβίνας για τους Αργεντινούς- βρίσκονται στ' ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησιών, με 3.000 κατοίκους και περισσότερους πιγκουΐνους.
Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε η εμφάνιση 50 αργεντίνων εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982.

Έρευνα NASA: Οι εξωγήινοι μπορεί να ζουν στον πλανήτη Αφροδίτη

Tα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μία μορφή απλής μικροβιακής ζωής
Μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο αφιλόξενους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα...σύμφωνα με ειδικούς, όμως, η Αφροδίτη θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη ζωή ενός είδους!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της NASA που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrobiology, τα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μία μορφή απλής μικροβιακής ζωής ή μ' άλλα λόγια, κάποια μορφή εξωγήινης ύπαρξης θα μπορούσε να υπάρξει στον πλανήτη Αφροδίτη.

EuroAsia Interconnector: Ημερομηνίες για το έργο

Στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 ξεκινούν τα έργα για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο πλαίσιο του EuroAsia Interconnector, με τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για σημαντικό έργο, που θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Το διασυνοριακό έργο, που έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, έχει συνολικό προϋπολογισμό €3,5 δισ. και η πρώτη φάση εγκατάστασης των υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρισμού, χωρητικότητας 1.000 MW, και των σταθμών μετατροπής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Νετανιάχου σε Ερντογάν: Είσαι «χασάπης» που κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και σφάζει πολίτες!

Το γάντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κρατώντας όχι μόνο… αναμμένα τα αίματα, αλλά ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει το τεντωμένο σχοινί στο οποίο ακροβατεί η σχέση των δύο ανδρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε χθες (01/04) σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τρομοκράτη, χαρακτηρισμός ο οποίος δεν έμεινε αναπάντητος.
«Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του αντιμιλούν, θα πρέπει να αρχίσει να το συνηθίζει. Αυτός που κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και τις κουρδικές περιοχές και σφάζει πολίτες στο Αφρίν, δεν πρέπει να μας διδάσκει περί ηθικής και αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

«Ξεφεύγει» τελείως ο Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια για να εισβάλουμε σε μια χώρα!

Όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση για… μετάνοια, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εξαπολύει απειλές, συνοδευόμενες από ιαχές πολέμου, αποδεικνύοντας πως δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρο της «μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας».
«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια ξένων χωρών για τις επιχειρήσεις μας κατά του ΡΚΚ», τόνισε ανερυθρίαστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, στα εγκαίνια νέων σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας σαφές πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού «θα επεκταθούν».

Ξέσπασμα Καμμένου κατά Ερντογάν: Είναι τρελός, μπορεί να κρατήσει τους δύο στρατιωτικούς 15 χρόνια!

Χαρακτήρισε προσχεδιασμένη τη σύλληψη του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη - Υποβάθμισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου υποστηρίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι σε κακή κατάσταση
Με οξύτατο ύφος και χαρακτηρισμούς επιλέγει να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο κρεσέντο των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τρελό» ενώ στο ερώτημα πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απάντησε «μπορεί σε ένα, μπορεί και σε δεκαπέντε χρόνια» εξηγώντας πως στην γειτονική χώρα δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου.

Μόνο η στρατηγική αντιμετωπίζει την Τουρκία και τα Σκόπια

Του Ν. Λυγερού

Όταν ένας πρόεδρος μιας χώρας αναγκάζεται να κάνει όλο και περισσότερες προκλητικές δηλώσεις, αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες και ότι πρέπει να φανεί ότι κυριαρχεί πάνω στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ισχύει σε διαφορετικά επίπεδα και για την Τουρκία και για τα Σκόπια. Διότι βλέπουμε ότι παρουσιάζονται όλο και περισσότερα εμπόδια στην πορεία, παρόλο που έλεγαν αρχικά ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας λύσης. Αλλά ακόμα και η απαράδεκτη λύση, δυσκολεύεται να βρεθεί. Και μας θυμίζει τα θέματα υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία.

ΑΟΖ, Τουρκία και Casus Belli

Του Ν. Λυγερού

Αυτήν την περίοδο ακούμε πολλά από την Τουρκία και ακόμα περισσότερα από τους δικούς μας που αναδεικνύουν κάθε λεπτομέρεια αν αυτή εμπεριέχει κινδυνολογία. Έτσι σε όποιο θέμα και να αναφερόμαστε, πάντα υπάρχει κάτι να πουν σε σχέση με την Τουρκία. Κανένας όμως δεν λέει ποτέ ότι η ελληνική ΑΟΖ δεν αποτελεί Casus Belli για την Τουρκία, ενώ υπάρχει θέμα ακόμα και για τα 12 ΝΜ. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να μιλά η Τουρκία, βρίσκεται, θέλει δεν θέλει, εκτός ενεργειακής σκακιέρας.