Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μαρμάρινων εδωλίων στο αρχαίο θέατρο Λάρισας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου τοποθέτησης των νέων μαρμάρινων εδωλίων, στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της πόλης, εκτός των τεσσάρων τελευταίων σειρών του, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην παρούσα φάση του έργου.

Σαν σήμερα, 6 Ιουλίου 1827: Η Συνθήκη του Λονδίνου – Ο ρόλος του Κάνινγκ, η πρόβλεψη του Καποδίστρια


Το κείμενο της Συνθήκης του Λονδίνου του 1827 βρίσκεται στην Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου. Πάνω αριστερά ο Κάνινγκ και κάτω ο Καποδίστριας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η Ελλάδα πήρε αυτονομία με την υποχρέωση καταβολής φόρου στον σουλτάνο. Ωστόσο ένα μυστικό άρθρο άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση κράτους

Κατάληψη του Εσκί Σεχίρ: Πώς μια μεγάλη τακτική νίκη δεν εξασφαλίζει και στρατηγική επιτυχία


Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου 1921 οι  δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνουν το  Εσκί Σεχίρ.

Ο αντίκτυπος των κοινωνικών αναταραχών της Γαλλίας στην Ευρώπη


Ανάγκη να καταρτιστούν ενιαίες πολιτικές ενσωμάτωσης με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της έννομης τάξης.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ελληνοκουρδικές σχέσεις και οι μάταιες ελπίδες κατευνασμού του Ερντογάν


του Γιώργου Ρακκά

Ο καταυλισμός των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο έκλεισε (η Τουρκία είχε προβεί σε αλλεπάλληλες καταγγελίες σχετικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια) και οι ένοικοί του μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές.

Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου: Ενίσχυση αμυντικής – στρατιωτικής συνεργασίας


Η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, με εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Μιχάλης Γιωργάλλας και Νίκος Δένδιας. 

Καθαρό μήνυμα Δένδια από τη Λευκωσία: Για εμάς η Κύπρος δεν «κείται μακράν», λύση δύο κρατών δεν υφίσταται


Φωτογραφία που δημοσίευσε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter

Καθαρό μήνυμα ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας περιλαμβάνει και την Κύπρο έστειλε από τη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας προχωρώντας μάλιστα σε μια δημόσια αναίρεση όσων εμπεριείχε η ιστορική φράση που καταλογίζεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΚΕΝΑΠ: Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής


Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου υποδέχθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής / NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Υπογραφή “Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας” (ΦΩΤΟ)


Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 , και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων με σύμμαχες και φίλες Χώρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας» για το έτος 2023.

Ήλθε η ώρα να δούμε ελληνικά Τακτικά UAV στις Ένοπλες Δυνάμεις


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο μήνα, ανανεώθηκε κατά ένα έτος, μέχρι τον Μάιο του 2024, η σύμβαση χρονομισθώσεως των δύο UAV τύπου Heron I που αξιοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η εξαγορά τους μετά την λήξη της χρονομισθώσεως, θεωρείται δεδομένη.

ΗΠΑ: H υπερ – παραγγελία 1.000 drone με τεχνητή νοημοσύνη και ελληνικό όνομα που σβήνει τα Bayraktar


Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην βιομηχανία των drone.

Διονύσης Αντωνέλλος

Παρουσίαση UAV και UCAV από ελληνικές εταιρίες σε Πολεμική Αεροπορία και Στρατό

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) ότι στις 4 και στις 5 Ιουλίου δύο ελληνικές εταιρίες παρουσίασαν λύσεις UAV στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) αντίστοιχα.

Ελληνικές εταιρείες σε έργα της Naval Group για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας


Πρόκειται για έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας υψηλής τεχνολογίας που έχουν σχέση με την άμυνα στη θάλασσα και θα συνεργαστούν με πέντε ελληνικές εταιρείες.

Πάνος Καμμένος: απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο και μηνύματα


Μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά την επακόλουθη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να μαζέψει τα ασυμάζευτα και να κατηγορεί τον πρώην κυβερνητικό του συνεργάτη για κατασκευή σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, ο κ. Καμμένος έρχεται να αντεπιτεθεί απειλώντας με βίντεο και μηνύματα μέσα από ανάρτησή-απόδειξη του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισραηλινό ΥΠΕΞ - "Έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα με την Τουρκία η Ελλάδα"


«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα.

Ο Δένδιας στην Κύπρο και τι σημαίνει η συνάντηση Ερντογάν – Σίσι


Αλεξία Τασούλη

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη συζήτηση του Δένδια - Χριστοδουλίδη και πόσο αλλάζει τα δεδομένα η εξομάλυνση στις σχέσεις Αγκύρας – Καΐρου.

Ερντογάν: «Πρότυπό μας ο Μωάμεθ ο Πορθητής - Παλέψαμε με τα παγκόσμια δίκτυα του κακού και νικήσαμε»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε περιφερειάρχες εξήρε τη νίκη του στις εκλογές, μετά από 21 χρόνια στην εξουσία, «κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε, και μνημόνευσε για άλλη μια φορά τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ανάγοντάς τον ξανά σε πρότυπό του.

ΗΠΑ – Τουρκία: Πιθανή συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο Βίλνιους


Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Kορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία, όπως ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για το πιθανό ραντεβού.

Η Κομισιόν σταματά τη χρηματοδότηση σε τουρκική οργάνωση - Η εξήγηση που δόθηκε


Την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε τουρκική οργάνωση σταματά η Κομισιόν, σύμφωνα με επιστολή που συνυπογράφουν οι Αντιπρόεδροι Μαργαρίτης Σχοινάς και Βιέρα Γιούροβα. 

Κοβάτσεφσκι-Ράμα: Στόχος για Β. Μακεδονία και Αλβανία η ένταξη στην ΕΕ


«Εγώ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφωνούμε ότι οι χώρες μας δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αίγυπτος: Νορβηγική εταιρεία επενδύει 5 δις δολάρια στην αιολική ενέργεια


Ιούλιος 5, 2023. Ελλάδα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, την Τετάρτη, την υπογραφή συμφωνίας με τη νορβηγική εταιρεία «Scatec» για την ίδρυση σταθμού αιολικής ενέργειας δυτικά του Σοχάτζ, μια επένδυση 5 δισ. δολαρίων.

Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι κοντά


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λουκασένκο: Ο Ζελένσκι επιμένει για την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ


ΟΟυκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα επιμείνει να γίνει αποδεκτή η Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να εμπλακεί άμεσα η Συμμαχία στη σύγκρουση, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνάντηση με εκπροσώπους ξένων και λευκορωσικών ΜΜΕ.

Ο Πριγκόζιν ντυμένος σαν τον «Μπόρατ»: Διέρρευσαν φωτογραφίες που φοράει περούκες και ψεύτικα γένια


Μεταμφίεση για μυστικές αποστολές ή προσπάθεια δυσφήμισης

Πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν; Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του λέει ο Πεσκόφ


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε σήμερα ότι δεν παρακολουθούν τις κινήσεις του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Καμμένος: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που θέσαν στον Τσίπρα, με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης


Καμμένος: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που θέσαν στον Τσίπρα, με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Έλληνες παντού" με τον Θ. Χούπη. ΕΡΤradio. 05/07/2023


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Έλληνες παντού" με τον Θ. Χούπη. ΕΡΤradio. 05/07/2023

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Τα ζητήματα που δοκιμάζουν την ενότητα των μελών


1. Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ
2. Ουκρανία: 4 νεκροί στη Λβίβ μετά από πυρηνική επίθεση της Ρωσίας
3. Ρωσία: Ο Πριγκοζίν γύρισε στην Αγία Πετρούπολη - Ο Πούτιν «δεν θα τον εξοντώσει»
4. Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Τα ζητήματα που δοκιμάζουν την ενότητα των μελών

Κυβερνήσεις έκρυβαν τον σφετερισμό των περιουσιών κάτω από χαλί για χάρη των συνομιλιών


Κυβερνήσεις έκρυβαν τον σφετερισμό των περιουσιών κάτω από χαλί για χάρη των συνομιλιών

Γιώργος Φίλης, Oι Αγγλοσάξονες ξανακάνουν το χατίρι της Τουρκίας; Η λογική χάνει την λογική


Τις τελευταίες εξελίξεις και την διφορούμενη θέση που παίρνει το ΝΑΤΟ σε σχέση με την νέες Τουρκικές απαιτήσεις λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, σημειώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης. Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο των μεγάλων ειδησεογραφικών site της χώρας αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα από χθες

Η κυβέρνηση έκανε δώρο στον Ερντογάν | Zoom powered by XAK (5-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Δεν παίζουν την τύχη της χώρας στα ζάρια! Η κυβέρνηση έκανε δώρο στον Ερντογάν. Μην υιοθετείτε τη ρητορική της Τουρκίας

Ούτε μισαλλοδοξία, ούτε αφέλεια (Πρώτο Πρόγραμμα, 05.07.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Καλεντερίδης Σάββας: Η "εξαφάνιση" της Κυπριακής Δημοκρατίας από το χάρτη / Ενημέρωση & Σκέψη


Καλεντερίδης Σάββας: Η "εξαφάνιση" της Κυπριακής Δημοκρατίας από το χάρτη / Ενημέρωση & Σκέψη

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ


1. Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
2. Τουρκία: Γιατί ζητάει αλλαγή ονομασίας στα Στενά

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Γκιουλέρ: Ανοίγει η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης | Μεσημβρινό Δελτίο | 06/07/2023


1. Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Γκιουλέρ: Ανοίγει η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
2. Τζο Μπάϊντεν: Ανυπομονώ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
3. Θρίλερ με τον Πριγκόζιν: Θολό τοπίο για το που βρίσκεται ο επικεφαλής της Βάγκνερ

Χαμός σε πτήση για Αθήνα: Επιβάτης με το Κοράνι στα χέρια απειλούσε πως θα ανατινάξει το αεροπλάνο | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 06/07/2023 | OPEN TV

1. Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και υπ. Άμυνας
2. Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν 
3. Χαμός σε πτήση για Αθήνα: Επιβάτης με το Κοράνι στα χέρια απειλούσε πως θα ανατινάξει το αεροπλάνο
4. Αντιπυρική προστασία: Στην Ελλάδα έφθασαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
5. Επίσημη επίσκεψη Σίσι στην Άγκυρα στις 27 Ιουλίου

Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού | Αταίριαστοι |06/07/2023


1. Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
2. Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου: Πρόοδος στην αντιμετώπιση διαφθοράς, έλεγχο πόθεν έσχες
3. Η Υπ. Εσωτερικών Ν. Κεραμέως μιλάει για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τους μισθούς

Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή "Μπρα Ντε Φερ" 06-07-2023


Ο Δημήτρης Καιρίδης υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή και την εκπομπή "Μπρα Ντε Φερ" #parapolitika901 

Ερντογάν: "Η Σουηδία έχει κάνει βήματα αλλά τα ακυρώνει μόνη της" | Σήμερα | 06/07/2023


1. Τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Τι λένε τα Τούρκικα ΜΜΕ
2. Ερντογάν: "Η Σουηδία έχει κάνει βήματα αλλά τα ακυρώνει μόνη της"
3. Στο φουλ οι προετοιμασίες για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Τι θα συζητήσουν

Μεντβέντεφ: Οι πόλεμοι τελειώνουν γρήγορα με δύο τρόπους - Με συνθήκη ειρήνης ή με πυρηνικά


1. Μεντβέντεφ: Οι πόλεμοι τελειώνουν γρήγορα με δύο τρόπους - Με συνθήκη ειρήνης ή με πυρηνικά
2. Ερντογάν: Επίσκεψη στα Εμιράτα με σκοπό την πώληση του λιμανιού της Σμύρνης
3. Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της αστυνομίας