Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Olof Gigon
Σωκράτης (Εκδόσεις “Γνώση”,1995, σελ. 120-137)

Ο Σωκράτης ήταν παντρεμένος και είχε τρεις γιούς. Αυτά είναι όλα, όσα μαθαίνουμε από την Απολογία (34d) και τον Φαίδωνα (60d) του Πλάτωνα, τίποτε περισσότερο. Το ότι ο Πλάτων δεν έλαβε σχεδόν καθόλου υπόψη του τις δεδομένες με αυτό το γεγονός σκηνικές δυνατότητες και τα συναφή πραγματολογικά προβλήματα ανήκει στις ιδιορρυθμίες της ποιητικής του κατασκευής. Μόνο σε ένα και μόνο χωρίο η σύζυγος του Σωκράτη γίνεται ενεργό πρόσωπο.

Το Βόγιατζερ 1 έβαλε ξανά μπροστά τις εφεδρικές μηχανές του μετά από... 37 χρόνια! - Προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος ζωής του

Πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη από τη Γη και πιο γρήγορη διαστημική συσκευή της NASA, που ταξιδεύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες
Αν ένα αυτοκίνητο μείνει στο γκαράζ για δεκαετίες, δύσκολα μετά θα πάρει μπρος. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του «Βόγιατζερ 1» (Voyager 1), το οποίο ύστερα από 37 χρόνια -και μετά από εντολή που τού έστειλαν οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA)- ενεργοποίησε τους εφεδρικούς κινητήρες προώθησης που διαθέτει και οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1980.

Κύπρος:Απάντηση Κυβέρνησης σε Ακιντζί για εκταφές στην Αθαλάσσας

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις δηλώσεις Ακιντζί, εξέδωσε σήμερα η Κυβέρνηση, μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, η ανακοίνωση της «Προεδρίας» του ψευδοκράτους για τις προσπάθειες εντοπισμού και ταυτοποίησης των λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ασθενών στην περιοχή του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας, «δεν αποτελεί για μας έκπληξη».

«Εντάσσεται και αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα των μακροχρόνιων σχεδιασμών, τακτικισμών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς που στόχο έχουν την πολιτικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και την απενοχοποίηση της Τουρκίας από τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός», αναφέρει ο κ. Φωτίου, ενώ προσθέτει, «ας μην ξεχνούμε ότι αυτούς που αναζητούμε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για τους οποίους ενδιαφέρεται τώρα ο κ. Ακκιντζί, ήταν ανυπεράσπιστοι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τις βόμβες Ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας».

Καιρός ΤΩΡΑ: Η κακοκαιρία «έπνιξε» τη Δυτική Ελλάδα - Έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια (Βίντεο - Φωτο)

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας - Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Αγρίνιο - Ακυρώσεις στα δρομολόγια πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Ελλάδα.

Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο για τη μούντζα και αύξηση 100% στις κλήσεις - Αλλαγές με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα

Τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται αναλόγως του εισοδήματος - Ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια από τις αρχές του 2019
Σημαντικές μετατροπές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, για μία ακόμη φορά, επιχειρεί να παρουσιάσει σαν «μεταρρύθμιση» και σαν «δικαιοσύνη», την αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται μέσω των κλήσεων κατά 100%, ενώ... ποινικοποιεί τη μούντζα, την οποία συμπεριλαμβάνει στη λίστα των παραβάσεων.

Υψηλή στρατηγική Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υψηλή στρατηγική Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Του Ν. Λυγερού


Η ιστορία της Ευρώπης με την Αφρική υπάρχει εδώ και αιώνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση είναι πρόσφατες υπερεθνικές οντότητες που τώρα μαθαίνουν πώς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες των δύο τελευταίων αιώνων. Έχουν όμως και οι δύο μνημοσύνη και μπορούν να την αξιοποιήσουν θετικά και δυναμικά. Βλέπουν και οι δύο τον επιθετικό ρόλο της Κίνας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια εκμετάλλευσης του κενού που έχει δημιουργηθεί μετά το τέλος των αποικιών. Διότι και στην Ευρώπη και στην Αφρική, σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η Κίνα λειτουργεί ως αυτοκρατορία και τίποτα λιγότερο, αλλά επίσης μ' ένα ισοπεδωτικό ύφος για όλους τους άλλους, αφού θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη κομμουνιστική δύναμη του κόσμου.

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.

Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828) Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.

Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.