Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η Μεγάλη Ελλάδα - Magna Graecia

Του Θώδη Κωνσταντίνου 
Από το ktdrus.gr

Προοίμιο

Οι ελληνικές αποικίες, πόλεις – κράτη στη νοτιοδυτική Ιταλία και την κεντρική και ανατολική Σικελία ιδρύθηκαν πολύ παλιά .Μόλις τον 7ο – 8ο αι . π.Χ. οι Έλληνες άποικοι άρχισαν να εγκαθίστανται στη Σικελία. Το ήπιο κλίμα, η πλούσια γη και οι καλές συγκομιδές, έκαναν ελκυστική τη γεωργία σε αυτά τα μέρη. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν και σε άλλα μέρη, ιδρύοντας όλο και περισσότερες πόλεις – την κάθε μια με το δικό της μοναδικό χαρακτήρα – σε όλες τις ακτές του Ευξείνου πόντου, την Ποντική Ηράκλεια, την Ολβία, το Παντικάπαιο, την Ταναίδα στις εκβολές του Ντόν, τη Χερσόνησο, τη Σινώπη, τη Σεβαστούπολη κ.ά.

Τα απαραίτητα στάδια της συνεννόησης

Του Ν. Λυγερού

Στο κλασικό πεδίο γνώσεων, η επικοινωνία θεωρείται θεμελιακή, ενώ οι νευροεπιστήμες και τα μαθηματικά δείχνουν ότι είναι απλώς βασική και δεν επαρκεί από μόνη της. Είναι βέβαια μια επαφή μεταξύ δύο ατόμων αλλά δύο άνθρωποι χρειάζονται μια συνεννόηση. Με άλλα λόγια το υπόβαθρο της κοινωνίας είναι ανεπαρκές και το υπόβαθρο της Ανθρωπότητας είναι αναγκαίο. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντοπίσουμε τα απαραίτητα στάδια για την ύπαρξη της συνεννόησης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι το πρώτο επίπεδο είναι η συμβατότητα, όπου αναγνωρίζουμε και την προσφορά του Wechsler μέσω της διαφοράς του δείκτη νοημοσύνης.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως τεχνολογία αιχμής στην Παιδεία"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως τεχνολογία αιχμής στην Παιδεία".
 6η Διημερίδα: Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη. Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Αθήνα. 
Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, ώρα: 10.00

Ν. Λυγερός - Τα μαθηματικά της ζωής, η ζωή των μαθηματικών(Βίντεο)

Ν. Λυγερός - Τα μαθηματικά της ζωής, η ζωή των μαθηματικών.
 Λεβίδι-Φιλοτεχνικός Όμιλος. 
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

«Μας έκαναν υπερήφανους η Στεφανίδη και ο Μάστορας»


Επέστρεψαν οι επιτυχίες, επέστρεψαν και τα χαμόγελα! Τα μετάλλια Στεφανίδη και Μάστορα στο φινάλε του Ευρωπαϊκού κλειστού της Πράγας, χάρισαν στην Ελλάδα τις πρώτες μεγάλες διακρίσεις από το 2007!

Σε μια περίοδο που η «κάνουλα» έχει κλείσει ασφυκτικά και τα πράγματα μοιάζουν πιο στριμωγμένα από ποτέ -ειδικά στον κλασικό αθλητισμό- η ελληνική αποστολή έστειλε το πιο αισιόδοξο μήνυμα των τελευταίων ετών.

Ιταλία: Δύο Αμερικανίδες τουρίστριες συνελήφθησαν για βανδαλισμό στο Κολοσσαίο

Δύο Αμερικανίδες τουρίστριες, ηλικίας 21 και 25 ετών κατηγορούνται πως βεβήλωσαν το μνημείο, χαράσσοντας τα ονόματά τους, ενώ στη συνέχεια έβγαλαν και selfie για να επιδείξουν με υπερηφάνεια την πράξη τους.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η μία από τις δύο, χρησιμοποιώντας ένα κέρμα χάραξε τα αρχικά των ονομάτων τους, «J» και «Ν», κάνοντας χαρακιές 7,60 εκατοστών σε έναν από τους πέτρινους τοίχους της δυτικής πλευράς του αρχαιολογικού χώρου στη Ρώμη.

Eισαγγελική έρευνα για τα γκράφιτι στο Πολυτεχνείο - Τη διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας (Εικόνες)

Κατεπείγουσα έρευνα για τα γκράφιτι στο πολυτεχνείο διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος.
Αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς αντικειμένου που χρησιμεύει για το κοινό όφελος.
Εδώ και λίγες ημέρες οι εξωτερικοί τοίχοι του κεντρικού κτιρίου του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένοι με ένα τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Τι σημαίνουν οι λέξεις: Αιγαίο-Ιόνιο-Μεσόγειος-Ατλαντικός που λαξεύτηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη

Είναι τα κύρια θαλάσσια πεδία ναυμαχιών όπου έδωσαν τη ζωή τους άνδρες του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού
Μάχες του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία, οι μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στην Κορέα.

Οι φράσεις «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ» και «ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΏΝ» που αφιερούνται στους αφανείς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών δεσπόζουν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης - Τι γράφει ο ξένος Τύπος λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup

Bild: Ο Βαρουφάκης πρέπει να κατεβάσει τα παντελόνια στους Ευρωπαίους εταίρους και να εξηγήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του - Welt: Η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο - Frankfurter Allgmeine Zeitung: Δεν φτάνει μια επιστολή - Le Figaro: Το Εurogroup της τελευταίας ευκαιρίας για την Αθήνα
Το σημερινό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιδιώκει με τις δηλώσεις του να εκβιάσει ή να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας πως  αν δεν εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση των Αθηνών, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές.

Πόσα χρωστά ο πλανήτης και πόσα η Ελλάδα;

Τα χρέη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών στον κόσμο ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των  200 τρισ. δολαρίων - Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών τα χρέη όλου του πλανήτη
Μία Γη πνίγεται στα... χρέη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος, το οποίο αυξήθηκε ραγδαία από την αμερικανική κρίση του 2008 και επεκτάθηκε στη συνέχεια σαν τσουνάμι στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο υπερχρεωμένος χρηματοπιστωτικός κλάδος τότε διασώθηκε από τις κυβερνήσεις με συνέπεια τα χρέη να εκτοξευτούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. 'Ετσι, από το 2007 έως και το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό χρέος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών του κόσμου αυξήθηκε κατά 289% ή κατά 57 τρισ. δολάρια (αύξηση αντίστοιχο με το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ), φθάνοντας το συνολικό ποσό στα 200 τρισ. δολάρια περίπου, που αντιστοιχεί στο 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η CORRIERE DELLA SERA ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΕΙ

«Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».
Επιμένει η ιταλική εφημερίδα και δεν επανορθώνει σχετικά με τη συνέντευξη Γιάννη Βαρουφάκη.
Σε άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη» η σημερινή Corriere della Sera εμφανίζεται ανένδοτη σχετικά με τα όσα ελέχθησαν στη συνέντευξη Βαρουφάκη.