Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης - Τι γράφει ο ξένος Τύπος λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup

Bild: Ο Βαρουφάκης πρέπει να κατεβάσει τα παντελόνια στους Ευρωπαίους εταίρους και να εξηγήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του - Welt: Η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο - Frankfurter Allgmeine Zeitung: Δεν φτάνει μια επιστολή - Le Figaro: Το Εurogroup της τελευταίας ευκαιρίας για την Αθήνα
Το σημερινό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιδιώκει με τις δηλώσεις του να εκβιάσει ή να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας πως  αν δεν εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση των Αθηνών, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές.
Η Ελλάδα δεν θα έχει ρευστό σε λίγες ημέρες επισημαίνουν τα περισσότερα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων με τη «Frankfurter Allgmeine Zeitung» να επισημαίνει ότι η  χώρα βρίσκεται ήδη σε απόλυτο χάος. Για τη «Bild», στην Ελλάδα το ρολόι της χρεοκοπίας χτυπά...

Handelsblatt: Πτώχευση για Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο διάσωσης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Γερμανοί οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ένα νέο πακέτο βοήθειας είναι απαραίτητο για την επιβίωση της χώρας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων...

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακριβώς επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατάσταση πτώχευσης για τον Μάρτιο, η Αθήνα προσκολλάται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά της, όμως, η ΕΚΤ βάζει σαφή όρια πριν τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν από την άλλη επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει να επαναδεσμευτεί για τις μεταρρύθμισης. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Σύμφωνα με κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους οι Ελληνες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πέμπτος γύρος επανεξέτασης της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου και η διεθνής κοινότητα απελευθερώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt. «Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τόσο σαρωτική, το να βρει τώρα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται κάτι εντελώς εξωπραγματικό."

Η Ελλάδα συνεχίζουν οι οικονομολόγοι, μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει ένα τρίτο βοηθητικό πρόγραμμα. «Διαφορετικά, μια χρεοκοπία θα ήταν πιθανή, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αποσύρει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απέλαση από τη νομισματική ένωση».

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της DZ Bank, Stefan Meier Biel και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Έρευνας (IMK), Gustav Horn, η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Όπως εκτιμά η Handelsblatt τώρα, σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, οι τελευταίες προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για μεταρρυθμίσεις και αύξηση εσόδων δεν είναι αρκετές, κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

FAZ:«Δεν φτάνει μια επιστολή»



«Με μια επιστολή δεν αλλάζουν πολλά» δηλώνει στην έκδοση της Frankfurter Allgeneine Zeitung ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόφσκις εννοώντας την επιστολή ένδεκα σελίδων που έστειλε πριν λίγες μέρες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η ιδέα να μπουν στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοιτητές, οικοκυρές, ακόμη και τουρίστες κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εταίρους. Κατά τον Ντεμπρόφσκις η επιστολή περιέχει μόνο γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων. Ο επίτροπος επαναλαμβάνει ότι η τελευταία δόση θα δοθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει του όρους για μεταρρυθμίσεις. «Η Αθήνα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς», σημειώνει με σημασία.

Θα ζητήσει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Allgemeine της Φραγκφούρτης, στην συνεδρίαση το Eurogroup θα ζητήσει – και πιθανότατα θα αποφασίσει - την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε την ετοιμότητα ευρωπαίων εμπειρογνώμων να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουν «αριθμούς και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και εξέφρασε την ευχή να συναινέσει επ΄ αυτού στο αυριανό Εurogroup και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κύκλους των δανειστών κυκλοφορεί η εκτίμηση πάντως ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά όχι και τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο για έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» που θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ασαφής επικοινωνιακή πολιτική

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα, προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του γερμανικού τύπου. Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές. Η Αθήνα, γράφει ενδεικτικά η Welt, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών και προσφεύγει για άλλη μια φορά στο επιχείρημα της λαϊκής ετυμηγορίας για να πιέσει τους εταίρους της.


Bild: «Το ρολόι της χρεοκοπίας χτυπά»



«Το ρολόι της χρεοκοπίας χτυπά», γράφει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας επισημαίνοντας ότι, στο σημερινό Eurogroup τα περιθώρια στενεύουν για την Ελλάδα. Η Bild σχολιάζει επίσης πως η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστό σε λίγες ημέρες καθώς με την στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν δεν δώσουν το πράσινο φως στις ελληνικές προτάσεις, τότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Μόνο εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μείνουν σήμερα ευχαριστημένοι με το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, τότε θα δώσουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Στάζοντας δηλητήριο για τον κ. Βαρουφάκη, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να κατεβάσει τα παντελόνια σήμερα στο Eurogroup και να εξηγήσει στους ευρωπαίους εταίρους του το νέο πρόγραμμα για της μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη στις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος και εκλογές, η «Bild» σχολιάζει πως η  Ελλάδα, προκειμένου να εξοικονομήσει ρευστότητα, υιοθετεί διάφορα τεχνάσματα..

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», επεσήμανε πως ένα δημοψήφισμα ή ακόμα και εκλογές είναι πιθανά αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις. Λίγη ώρα αργότερα, η κυβέρνηση των Αθηνών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Βαρουφάκη που προκάλεσε σάλο με το υπουργείο του να διευκρινίζει ότι ο Έλληνας υπουργός απάντησε σε μία υποθετική ερώτηση...Λάθος συναγερμός; Μάλλον, όχι..., σχολιάζει η εφημερίδα.

ARD

«H Eλλάδα απειλεί λίγο πριν από τις διαβουλεύσεις στο Εurogroup», γράφει στην ιστοσελίδα του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γερμανίας.


Le Figaro



«Το Εurogroup της τελευταίας ευκαιρίας για την Αθήνα», είναι ο τίτλος της γαλλική εφημερίδας η οποία επισημαίνει ότι από οι σημερινές συνομιλίες θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας. Η γαλλική εφημερίδα απεικονίζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με τις δηλώσεις περί δημοψηφίσματος και εκλογών, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.  
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου