Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Τα ποτάμια της Ελλάδας: Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις και σπάνια τοπία

«…… Αλλά κατόπιν (η γη) με τον Ουρανό επλάγιασε και γέννησε τον βαθυστρόβιλο ᾽Ωκεανόν και την γλυκόθωρη Τηθύα˙και η Τηθύς εγέννησε στον ᾽Ωκεανόν, τους Ποταμούς με τα νερά τα γοργοστρόβιλα…»
(Ησιόδου Θεογονία, μετάφρ. Π. Λεκατσά).

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κάθε ποταμός είναι αέναος, αλλά και είναι θείος. Είναι και θεός που λατρευόταν με ιερά και βωμούς. Επίσης, θεωρούνταν οι πρωταρχικοί βασιλιάδες των περιοχών που διαβρέχουν. Αλλά, και πατέρες των ανθρώπινων φυλών που μεγάλωσαν κι απλωθήκανε στις όχθες τους. Μ’ αυτήν ακριβώς την έννοια απέδιδαν τιμές στον Ίναχο στο Άργος, στον Ασωπό και στον Κηφισό στη ΑττικοΒοιωτία, στον Πηνειό στη Θεσσαλία και σε αλλού.
Θεωρούσαν τους ποταμούς σαν τους ‘’τροφοδότες πατέρες της νιότης’’ και στα νερά τους βρίσκανε μια δύναμη κάθαρσης, ανάλογης με εκείνη που αναζητήσουν επισκεπτόμενοι τα ιερά του Απόλλωνα.

Απίστευτο: Ο Γιούνκερ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» (Βίντεο)

Σε μια… γκάφα υπέπεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποκάλεσε «Μακεδονία» την πΓΔΜ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιόχανες Χαν.


Ο κ. Γιούνκερ αντελήφθη αμέσως το λάθος του και το διόρθωσε, χαμογελώντας αμήχανος.

Πέφτει μαστίγιο πλέον: Επίθεση εναντίον του Ρ.Τ.Ερντογάν για τη Θράκη – Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις…(Βίντεο)

Από το pentapostagma

Aπάντηση στους Τουρκόσπορους και στον Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλαν με κοινή επιστολή τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. Οπως και αν το δει κανείς, κλιμακώνονται επικίνδυνα σε όλα τα μέτωπα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Αυτόπτες μάρτυρες όπως θα δείτε και στο Βίντεο παρακάτω αποκαλύπτουν περίεργες τουρκικές κινήσεις στη Θράκη…

Τις τελευταίες ώρες, το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το μειονοτικό κόμμα DEB του Σαδίκ, οι ψευδομουφτείδες Ξάνθης και Ροδόπης και οι τουρκόφρονοι σύλλογοι και φορείς της μειονότητας έχουν ξεσηκωθεί για μία όσο γίνεται μεγαλειώδη υποδοχή που αρμόζει -όπως υποστηρίζουν προκλητικά- στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας», όπως θεωρούν την Τουρκία.

Ανατριχίλα: Οι Ευέλπιδες έσπασαν το πρωτόκολλο και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στον Ερντογάν(Βίντεο)

Συγκινητικές στιγμές μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Το άγημα των Ευέλπιδων έψαλε τον εθνικό ύμνο κατά την ώρα της ανάκρουσής του, ενώ αμέσως μετά έγινε η κατά το πρωτόκολλο επιθεώρηση των παραταγμένων αγημάτων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι έως πριν από μερικά χρόνια δεν προβλεπόταν να ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος από τα αγήματα.

State Department: Σαφής απόρριψη των θέσεων Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης - Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, ήταν η δήλωση αξιωματούχου της Ουάσιγκτον 
Σαφή διαφωνία για τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εξέφρασε αξιωματούχος του State Department.


Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς επιχειρεί να προσθέσει στη διεθνή ατζέντα ζητήματα που έχουν επιλυθεί και διευθετηθεί με διεθνείς συνθήκες και υπογραφές.

Προκλητικός ο Ερντογάν, έθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο - «Κόλαση» με το καλημέρα στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου(Βίντεο)

Έκανε λόγο για προβοκάτσιες πριν από την επίσκεψή του στη Θράκη - Έθεσε θέμα αμοιβαιότητας - Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων 
Σε ένα πρωτοφανές μανιφέστο ανάδειξης των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων μεταβλήθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συμβολή του αγωγού East Med

Η συμβολή του αγωγού East Med
Του Ν. Λυγερού


Ο αγωγός East Med είναι στρατηγικό και ενεργειακό εργαλείο που ενώνει τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται πια για ένα όραμα μόνο αλλά για έναν στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο αγωγός East Med θα λειτουργήσει πάνω σ’ ένα οριζόντιο μεσογειακό άξονα που έχει στρατηγικό και ιστορικό βάθος. Έτσι αντί να ασχολούμαστε με το τι κάνει κάθε γείτονας, τώρα έχουμε ενεργοποιηθεί γύρω από αυτό το πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά άμεσα την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η δυναμική συμβολή του αγωγού East Med είναι τεράστιας σημασίας για όλη την περιοχή και δεν σχετίζεται βέβαια με τοπικές αντιπαραθέσεις.