Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ασμόλειο Μουσείο Οξφόρδης: Τα κρητικά εκθέματα και η «Δαιδαλική» Κρήτη

Το πρώτο δημόσιο μουσείο της Μεγάλης Βρετανίας, το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο της υφηλίου.

Πριν από 340 ολόκληρα χρόνια, στις 24 Μαΐου 1683, άνοιξε επισήμως τις πύλες του το περίφημο Ασμόλειο Μουσείο (Ashmolean Museum) της Οξφόρδης, που αποτέλεσε έτσι το πρώτο δημόσιο μουσείο της Μεγάλης Βρετανίας και το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο της υφηλίου.

Το μουσείο ιδρύθηκε από τον άγγλο αρχαιόφιλο, συλλέκτη και κυβερνητικό αξιωματούχο Elias Ashmole (1617-1692), προκειμένου να στεγαστούν οι συλλογές (νομισμάτων, βιβλίων και χειρογράφων) που εκείνος είχε δωρίσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στο Μουσείο Ασμόλεαν —όπως αλλιώς απαντά το βρετανικό αυτό μουσείο στην ελληνική γλώσσα— φυλάσσονται και εκτίθενται σήμερα πολύτιμα αντικείμενα, που χρονολογούνται από την απώτατη αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Το κίνημα του Ναυτικού – Σαν σήμερα το «ΒΕΛΟΣ» αποχώρησε από την άσκηση του ΝΑΤΟ

Στις 25 Μαΐου 1973, το πολεμικό πλοίο «Βέλος», με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά, έναν από τους πρωτεργάτες του κινήματος, αποχώρησε από την άσκηση του ΝΑΤΟ.

Συνωμοτική ενέργεια ομάδας αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Κίνημα που ετοίμαζαν από το 1969 δεν εκδηλώθηκε, γιατί προδόθηκε στις 22 Μαΐου 1973. Ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί.

Το Ναυτικό, στρατιωτικό σώμα με φιλελεύθερη παράδοση, δεν έλαβε ενεργά μέρος στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Αυτό φάνηκε και από την παραίτηση του αρχηγού του Κωνσταντίνου Εγκολφόπουλου, αμέσως μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών. Η πρώτη αντίδραση του Ναυτικού στη Χούντα εκδηλώθηκε στο αποτυχόν κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου (13 Δεκεμβρίου 1967), όταν ο Στόλος εξήλθε στο Αιγαίο.

Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο και η άρνηση δύο δικαστών να υπογράψουν την ετυμηγορία

Σαν σήμερα στις 25 Μαΐου του 1834 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας.

Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε 20ετή κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.

-“Οι δύο τους είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1833 μαζί με αρκετούς άλλους αγωνιστές επειδή 12 χρόνια μετά την Επανάσταση οργάνωσαν«συνομωσία επί σκοπώ να ταράξη την κοινήν ησυχία και να προσβάλλητην εσωτερικήν ασφάλειαν του κράτους και εις την εθνικήν ανεξαρτησία {…} Δεν άφησαν ουδεμίαν μυστικήν μηχανορραφίαν, ουδεμίαν ραδιουργίαν. Προσέφυγον εις την πειθώ, εις τας υποσχέσεις, εις ψεύδος για να κατορθώσουν τους προδοτικούς σκοπούς των, να παροξύνουν τους υπηκόους της Αυτού μεγαλειότητος και της υπέρτατης εξουσίας και επιφέρουν εμφύλιο πόλεμο, και καταργήσουν το καθεστώς πολίτευμα του έθνους” (Απόσπασμα από το κατηγορητήριο του επιτρόπου).

Σαν σήμερα, το 1922, βομβαρδίζεται η Αμισός από το θωρηκτό «Αβέρωφ» και αρχηγό της μοίρας το ναύαρχο Ιωάννη Ηπίτη - Στόχος να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των κεμαλικών από τη σοβιετική Ρωσία

ΦΩΤΟ:Το θωρηκτό «Αβέρωφ», σε επιχρωματισμένη εικόνα, κατά την καθέλκυσή του στις 12 Μαρτίου 1910 (πηγή: averof.hellenicnavy.gr/)

Τη διετία 1921-1922 και με ορμητήριο την Κωνσταντινούπολη, το θωρηκτό «Αβέρωφ» πραγματοποιούσε περιπολίες στον Εύξεινο Πόντο. Μια από τις αποστολές στις οποίες συμμετείχε ήταν ο βομβαρδισμός του λιμανιού και των αποθηκών της Αμισού (Σαμψούντα), στις 25 Μαΐου 1922. Στόχος ήταν να ανακοπεί ο ανεφοδιασμός των κεμαλικών με πολεμοφόδια από τη σοβιετική Ρωσία, κυρίως από τα λιμάνια Νοβοροσίσκ και Τουαψέ.

Στη μοίρα του ελληνικού στόλου, αρχηγός της οποίας ήταν ο ναύαρχος Ιωάννης Ηπίτης, εκτός του «Αβέρωφ» ήταν και τα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» αλλά και τα καταδρομικά «Αδριατικός» και «Νάξος».

«Μακεδονική» μειονότητα;

Ειδικού Συνεργάτη ardin-rixi.gr

Με αφορμή την απόρριψη, προ διμήνου περίπου, από το πρωτοδικείο της Φλώρινας των ενστάσεων για τη λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» θα ήταν χρήσιμο, πέρα από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, να εξεταστεί και μια διάσταση του ζητήματος που δεν αναφέρεται συχνά στον δημόσιο διάλογο.

Συχνά εκφράζεται η άποψη ότι, τελικά, οι όποιες προσπάθειες κατασκευής «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα (γιατί σε αυτό προφανώς αποσκοπεί η ίδρυση της οργάνωσης αυτής όπως και άλλων παρόμοιων στο παρελθόν) είναι καταδικασμένες σε αποτυχία λόγω του απειροελάχιστου αριθμού των εν Ελλάδι φιλοσκοπιανών. Ως προς το τελευταίο, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» στις εκλογές διαχρονικά.

Ψήφο εμπιστοσύνης στον EastMed από ιταλικό κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εργαστεί με τις εμπλεκόμενες χώρες για το έργο EastMed και να αξιολογήσει τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Όπως μεταδίδεται στην Ιταλία, την Τετάρτη η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Πάολο Φορμεντίνι με το οποίο καλείται η ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο EastMed «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».

Υπάρχει στρατηγική για το Κυπριακό;

Στα πλαίσια του νέου αναδυόμενου διεθνούς περιβάλλοντος τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα νομιμοποιούνται να προτάξουν την κατοχική διάσταση του Κυπριακού.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τις ανακοινώσεις και τις επιμέρους δηλώσεις για το Κυπριακό σε Λευκωσία και Αθήνα, είναι εύλογο να διερωτώνται οι πολίτες κατά πόσον υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική για το μείζον αυτό ζήτημα. Και τούτο ενώ το Κυπριακό είναι εδώ και αρκετό καιρό σε τέλμα.

Ηλιάκεια 2023: F-16 πάνω από την Κάρπαθο στη μνήμη του Ήρωα Σμηναγού – Ο συγκινητικός χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, για την συμπλήρωση 17 ετών από τον θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιου Χριστοδουλάκη ως εκπρόσωπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ Αμβροσίου, κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα και τιμητικές διελεύσεις ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.

Η πλατφόρμα AirTEP και τα νέα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου: Επιχειρησιακή αναβάθμιση των Αμφίβιων Καταδρομέων στο Ανατολικό Αιγαίο

 Κώστας Σαρικάς  

Η πλατφόρμα AirTEP(Airborne Tactical Extraction Platform) χρησιμοποιήθηκε δημόσια για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Άσκησης «ORION 22»’

Εκπαίδευση σε νέα αντικείμενα υψηλής δυσκολίας όπως η πλατφόρμα AirTEP και το SPIES, ενίσχυση με καινούργια μέσα όπως τα ταχύπλοα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe S1200, οπλισμό και ηλεκτρονικά βοηθήματα αλλά και αυξημένη συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων συμμαχικών και φιλικών κρατών περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό που αφορά τις Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ είναι τα πέντε ΕΤΕΘ σε Ρόδο,Κω,Σάμο,Χίο

Kendall: Η ψηφιακή μηχανική ήταν «υπερβολική», αλλά μπορεί να εξοικονομήσει 20 τοις εκατό σε χρόνο και κόστος

Του John A. Tirpak

Η ψηφιακή μηχανική μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 20 τοις εκατό σε χρόνο και χρήμα σε σχέση με τις προσεγγίσεις μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά τα οφέλη της έχουν υπερβληθεί και δεν είναι μια επαναστατική μέθοδος που θα μειώσει ριζικά τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall. 22.

«Ήταν υπερβολικό», είπε η Kendall στους δημοσιογράφους σε μια συνάντηση της Defence Writers Group.

Αντίθετα, ο Kendall είπε ότι ενώ η ψηφιακή μηχανική λειτουργεί καλύτερα με τεχνολογίες που είναι ήδη καλά κατανοητές, απαιτεί τουλάχιστον τόσες πραγματικές δοκιμές όταν εφαρμόζεται σε ολοκαίνουργια πράγματα.

Υπογραφή MoU μεταξύ SCYTALYS και της Ινδονησιακής PTDI

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ελληνική SCYTALYS υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την PT Dirgantara Indonesia (Indonesian Aerospace) που αφορά την συνεργασία και από κοινού εμπορική προώθηση του ολοκληρωμένου Συστήματος Αποστολής MIMS Airborne της SCYTALYS, σε αεροσκάφη CN235 που παράγονται από την ινδονησιακή εταιρεία.

Η υπογραφή του MoU έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου, πρώτη ημέρα της Διεθνούς Ναυτιλιακής και Αεροδιαστημικής Εκθέσεως (LIMA 2023) που πραγματοποιείται στην Μαλαισία. Στην τελετή, παρέστη ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Δυνατοτήτων Ινδονησίας Υποστράτηγο Dadang Hendrayudha. Υπέγραψαν ο κ. Indar Atmoko Επικεφαλής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της PTDI και ο κ. Alvin L. διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Ασίας – Ειρηνικού (APAK) της SCYTALYS.

Ρώσοι: Ανώτερο το λογισμικο των Bayraktar από τα ισραηλινά Heron - Το ισραηλινό Heron είναι «ίσως ένα από τα στρατιωτικά drones με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο»

 Διονύσης Αντωνέλλος

Ρώσοι:Ανώτερο το λογισμικο των Bayraktar από τα ισραηλινά Heron, τα οποία πήρε και η Ελλάδα.

Το ισραηλινό Heron είναι «ίσως ένα από τα στρατιωτικά drones με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο», σημειώνει το ρωσικο rbc.ru.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι το Heron TP «είναι ένα drone πολλαπλών χρήσεων μεγάλης εμβέλειας μεσαίου υψομέτρου» με άνοιγμα φτερών 26 μ. και διάρκεια πτήσης 36 ώρες που «μπορεί να μεταφέρει εξοπλισμό και συστήματα κρούσης».

Ρώσοι: Ανώτερο το λογισμικο των Bayraktar από τα ισραηλινά Heron

You are never too big to fail… Μεγάλο θύμα η γερμανική RHEINMETALL! Ποιος έχει σειρά;

Ο γερμανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Rheinmetall AG επιβεβαιώνει ότι υπέστη επίθεση από την ransomware BlackBasta (εκβιαστές χάκερ για την απόσπαση λύτρων) που επηρέασε τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις της. Η Rheinmetall είναι μια γερμανική εταιρεία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων, όπλων, συστημάτων αεράμυνας, κινητήρων η οποία απασχολεί πάνω από 25.000 άτομα και έχει ετήσια έσοδα άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, η BlackBasta εμφάνισε την Rheinmetall στον ιστότοπο που καταγράφει

Επίδειξη εναέριας υπεροχής της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο – Διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού από ισραηλινά B707

Την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023 (πατήστε εδώ), διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) της Πολεμικής Αεροπορίας και Α/Φ της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants). Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων Α/Φ F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα.

Έρευνα για δολιοφθορά στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group: Κατασκευάζουν και τις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra

 

ΦΩΤΟ:Η επιβλητική ανάστροφη πλώρη της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra η οποία μέσα από μια συμβολική τελετή πέρασε στην φάση του λεγόμενου δεξαμενισμού ώστε τα block που έχουν ήδη κατασκευαστεί να ενωθούν και να μετατραπεί σε ενιαίο καράβι. Πηγή: Naval Group

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αύξηση μέτρων προστασίας επιβλήθηκε στα ναυπηγεία της εταιρείας Naval Group, όπου κατασκευάζονται και οι ελληνικές φρεγάτες Belh@rra, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Le Télégramme», υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ στην υπό κατασκευή φρεγάτα Admiral Ronarc’h της Γαλλίας.

Η γαλλική εφημερίδα εκδίδεται στη Βρετάνη, όπου βρίσκεται και το ναυπηγείο της Naval Group.

Η επιστολή που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ιωάννη Σαρμά


Συνοπτικές οδηγίες για τις εκκρεμότητες  που έχει η χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και για τον τρόπο που θα διεκπεραιωθούν περιέχει η επιστολή που παρέδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, και η οποία συνόδευε τον μεγάλο μπλε φάκελο.

Η φούσκα των κοινωνικών δικτύων και η πραγματική κοινωνία

 
Γιάννης Τσαπρούνης

Ο εκκωφαντικός εκλογικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. δεν συνέτριψε μόνο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διέψευσε μόνο τις δημοσκοπήσεις και τη στρεβλή εικόνα που υπήρχε για τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Δεν εξέθεσε μόνο κάποια Μέσα Ενημέρωσης που υποδύονται ότι υπηρετούν την «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία και προέβλεπαν είτε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είτε «ντέρμπι» με διαφορά 60.000 ψήφων.

Η πρώτη φωνή αμφισβήτησης του Τσίπρα


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Το τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις ημέρες είναι σαφές και υπό μία έννοια αναμενόμενο. Το σοκ της συντριβής είναι πρωτοφανές, η διάθεση να «πέσουν να φάνε» τον Τσίπρα και να πλακωθούν μεταξύ τους εμφανής, αλλά επειδή έρχονται και νέες εκλογές, όλα θα μπουν στην αναμονή και βλέποντας και κάνοντας.

Η δημοκρατία του Ζουράρι: κατά των 17χρονων αλλά θέλει να διοικήσει λόγω πείρας!


Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερε την ψήφο των 17χρονων προσβλέποντας στην εκλογική του ενίσχυση από τους νέους αλλά όταν τιμωρήθηκε και από αυτούς στις κάλπες της 21ης Μαΐου άρχισε να αλλάζει τροπάρι. 

Αυτή είναι η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα

Γνωστή έγινε η σύνθηση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις νέες εθνικές εκλογές, την 25η Ιουνίου.

Welt για την ελληνική οικονομία: Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους


Εκτενές ρεπορτάζ στην Welt για την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Σχόλια επίσης για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών.

Εκλογές Τουρκία: Κάλεσμα υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ έξω από την Αγία Σοφία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ απηύθυνε πρόσκληση για συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 12:00, μπροστά από τα τείχη της Αγίας Σοφίας, «σύμβολο του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος και της ιστορικής κληρονομιάς του τουρκικού έθνους, για στήριξη στον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Αρνητικά τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας!


Τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Τουρκία-εκλογές: Τα φιλοκουρδικά κόμματα επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον β' γύρο

Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν, μία ημέρα αφότου εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία του με ένα ακροδεξιό κόμμα.

Λ. Μπελέρης: Ο Ράμα είχε αναλάβει την καμπάνια του αντιπάλου του Φρέντι στη Χειμάρρα


«ΟΦρέντι Μπελέρης γνωρίζει πάρα πολύ καλά πού είναι, τι κάνει και τι υπηρετεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και δύο εβδομάδες στην Αλβανία καταγγέλλοντας τις ενέργειες του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε βάρος του αδελφού του και προέδρου της ελληνικής μειονότητας.

«Ο Ερντογάν έχει εκβιάσει επανειλημμένα τον Έντι Ράμα»

Μάιος 25, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο δημοσιογράφος Άντι Μπουσάτι φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Now» στο ‘Euronews Albanai’, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει συνεχώς τη χώρα μας.

Η Φινλανδία θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών οπλισμών και πολεμοφοδίων συνολικού κόστους 109 εκατομμυρίων ευρώ.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Κάλεσε τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας για τους Nord Stream


Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Τους πρεσβευτές  της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας κάλεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «πλήρη αποτυχία αποτελεσμάτων», όπως τη χαρακτήρισε, στην έρευνα για την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις εκρήξεις στους αγωγούς αερίου Nord Stream πέρυσι.

Ρώσος Υπουργός Άμυνας: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν

ΗΟυάσιγκτον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δυναμικό παράνομων ένοπλων ομάδων στο Αφγανιστάν για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του CSTO στο Μινσκ την Πέμπτη.

Σηκώθηκαν ιαπωνικά καταδιωκτικά λόγω ρωσικών αεροσκαφών


Η Ιαπωνία έδωσε σήμερα εντολή να απογειωθούν καταδιωκτικά αεροπλάνα αφού εντόπισε δύο ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη κοντά στις ακτές της, το ένα στον Ειρηνικό Ωκεανό και το άλλο στην Ιαπωνική Θάλασσα, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ζουράρις: Εξωφρενικό η δική μου ψήφος να είναι ισάξια με των άγουρων ψηφοφόρων, αλλά είναι το νόμιμο


Τους ζορίζει η Δημοκρατία...

Γιώργος Φίλης, Η κλιμάκωση στην Ουκρανία και οι Τουρκικές εκλογές. Δυτικά F-16 στην Ουκρανία;

Είμαστε σε έναν νέο κόσμο μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνει ο Καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαφαινόμενη νέα θητεία του προέδρου Ερντογάν πρέπει να αναλυθούν με βάση αυτό το δεδομένο.

Λεηλατούν τις ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα - Τις πωλούν σε ξένους (24-5-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: Λεηλατούν τις ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα - Τις πωλούν σε ξένους

Γ. Χαραλαμπίδης σχολιάζει το πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών την Κύπρο

1. Ρον ΝτεΣάντις: Πείθει ως μία «καλύτερη εκδοχή» του Τραμπ;
2. Τουρκία: Τι πολιτική θα ακολουθήσει ο Κιλιτσντάρογλου
3. Ουκρανία: Με νέες επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους απειλεί ο διοικητής του σώματος ρώσων εθελοντών
4. Γ. Χαραλαμπίδης σχολιάζει το πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών την Κύπρο

Νίκος Ξυδάκης: Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και η... "ομίχλη στα μυαλά" | Μεσημβρινό δελτίο| 25/05/2023


1. Κουμουνδούρου: Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί παραίτησης Τσαπανίδου
2. Νίκος Ξυδάκης: Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και η... "ομίχλη στα μυαλά"
3. Κίνημα "Νίκη": Οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, οι μονές και οι αντιεμβολιαστές

Moody's: Η Ελλάδα θα πετύχει ρεκόρ μείωσης χρέους | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 25/05/2023 | OPEN TV

1. Moody's: Η Ελλάδα θα πετύχει ρεκόρ μείωσης χρέους
2. Ερντογάν: «Πυρά» κατά του Κιλιτσντάρογλου για συνωμοσία με PKK και Γκιουλενιστές
3. Καθαρή νίκη του Ερντογάν στον 2ο γύρο δείχνει νέα δημοσκόπηση
4. Πριγκόζιν: Η Wagner αποσύρεται από το Μπαχμούτ – Παραχωρεί τις θέσεις της στον ρωσικό στρατό
5. Πούτιν: Για την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση ευθύνεται η Δύση
6. «Έφυγε» η θρυλική Τίνα Τέρνερ σε ηλικία 83 ετών

Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ - Ζητάει διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου | Σήμερα | 25/05/2023


1. Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση
2. Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ - Ζητάει διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου
3. Ερντογάν: "Παίρνουμε οδηγίες από τον Θεό"
4. Κλίμα διάλυσης στης τούρκικη αντιπολίτευση
5. Εκλογές στην Τουρκία με προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Ερωτική ταινία μεταξύ αγοριών προβλήθηκε σε μαθητές – Έντονη αντίδραση των γονέων


Η ταινία προβλήθηκε σε παιδιά της Τετάρτης δημοτικού κι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Τουρκία: Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος στηρίζει Κιλιτσντάρογλου


1. Ουκρανία: Επίθεση με μη επανδρωμένα ταχύπλοα
2. Πριγκοζίν: 10.000 κρατούμενοι που επιιστρατεύτηκαν έχουν χάσει τη ζωή τους
3. Τουρκία: Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος στηρίζει Κιλιτσντάρογλου
4. ΗΠΑ: Ο Ντε Σάντις ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του