Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων

Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα, όταν ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς οπλαρχηγούς πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη διάσκεψη της Βοστίτσας (26 - 29 Ιανουαρίου), άρχισαν να πυκνώνουν οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των ραγιάδων στην Πελοπόννησο. Ο άγγλος πρόξενος στην Πάτρα Γκριν συμβούλευσε τους Τούρκους να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ δεν έλειψαν και Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, όπως ο κοτζάμπασης της Τριπολιτσάς Σωτηράκης Κουγιάς και ο δραγουμάνος του Πασά, Σταυράκης Ιακωβίκης, που πρόδωσαν την υπόθεση, δίνοντας πληροφορίες στους κατακτητές.

«Είναι μανάδες και πατεράδες μας»: Δάκρυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό(Βίντεο)

«Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας με τρεμάμενη φωνή στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο άνθρωπος που μπαίνει κάθε απόγευμα στα σπίτια μας με το μειλίχιο ύφος που ανακοινώνει κρούσματα κορονοϊού αλλά και νεκρούς λέγεται Σωτήρης Τσιόδρας. Τον ξέρει πλεον όλη η Ελλάδα αφού είναι ο πιο συνεπής επισκέπτης στα σπίτια μας αυτές τις μαύρες μέρες.
Ο τρόπος που μιλάει σε καθηλώνει είτε είσαι επιστήμονας, είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε είσαι πολίτης. Ρουφάς κάθε του κουβέντα. Κάθε λεπτό. Κάθε στιγμή.

Η Αλβανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο και μεταφέρει ταυτόχρονα χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες στην Β.Ήπειρο

Η Αλβανία επέβαλε στρατιωτικό νόμο υποτίθεται για να αντιμετωπίσει τον τις συνέπειες του κορωνοϊού, αν και μετρά μέχρι στιγμής μόλις 76 κρούσματα και μόλις 2 θανάτους, αλλά την ίδια στιγμή μετέφερε στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, εκατοντάδες παράνομους μετανάστες τους οποίους «παρέλαβε» από την Τουρκία!
Συνολικά πρόκειται να εγκαταστήσει 30.000 άτομα στις ελληνικής ιδιοκτησίας, περιοχές της Βορείου Ηπείρου!

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Είναι πόλεμος – Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει

Για «πολεμική ιατρική» έκανε λόγο ο Έλληνας γιατρός Γιώργος Γιούργος, του νοσοκομείου του Μπέργκαμο, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην Ιταλία.
Ο Γιώργος Γιούργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ περιέγαψε γλαφυρά τις εικόνες από το την Ιταλία και συγκεκριμένα το Μπέργκαμο, που πληρώνει βαρύ το τίμημα της πανδημίας.
«Εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική.
»Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε ότι πρέπει να σώσουμε τους πιο νέους.

Αποκάλυψη σοκ για την Ιταλία! Εξαπλωνόταν ο κορονοϊός και δεν είχαν ιδέα

Φωτογραφία: Reuters
Ίσως έχουμε απάντηση στο ερώτημα που ταλανίζει όλο τον κόσμο την ώρα που η Ιταλία δεν σταματά να μετρά νεκρούς. Γιατί ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τόσους πολλούς θανάτους;
Η Ιταλία ζει δραματικές στιγμές, καθώς ο κορονοϊός “θερίζει ζωές”, με 627 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους μόλις σε 24 ώρες!
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί, ενώ την ίδια ώρα Ιταλοί μοριακοί βιολόγοι μετά από έρευνα που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ιταλίας στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες πριν γίνει η διάγνωση του πρώτου ασθενούς. Τα συμπεράσματα τους τα δημοσιεύσαν στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη medRxiv.

Ν. Λυγερός: Διαδικτυακό Θέατρο V(Bίντεο)

Ν. Λυγερός: Διαδικτυακό Θέατρο V. 
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, 
ώρα: 19.00 -21.00

Επιστολή στο μέλλον

Επιστολή στο μέλλον
Του Ν. Λυγερού

Σωτήρης: -Δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα στο μακρινό μέλλον αλλά θα ήθελα να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι ακόμα και τώρα στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Η μαύρη πανούκλα θερίζει τους δικούς μας σαν να ήταν στάχυα οι ζωές τους. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί ν’ αντισταθεί σε αυτήν την καταστροφή. Όμως οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι σε αυτό το Σωτήριο Έτος 1350 ενώ αντιστεκόμαστε τρία χρόνια. Σίγουρα δεν έχουν διαβάσει την Κωμωδία του Δάντη αλλά θέλω να σου πω πως εμένα με βοήθησε γιατί κατάλαβα ότι μετά από την κόλαση έρχεται ο παράδεισος, όχι πως φοβάμαι πως θα πεθάνω, αφού όλοι εκεί καταλήγουμε αλλά θέλω να επιζήσω της πανδημίας για να μάθουν και άλλοι σαν εσένα που ανήκεις στο μέλλον ότι