Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

9 Φεβρουαρίου 1914: Ο Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος κηρύσσει την Χιμάρα Αυτόνομη

Tο τηλεγράφημα του Σπυρομήλιου στους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο και Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα:

«Χειμάρρα 9-2-1914, Προς Πρόεδρον Συνελεύσεως.
Στρατηγός (σ.σ. Αναστάσιος Παπούλας) έρχεται Αργυρόκαστρον αύριον εξ Ιωαννίνων όπως φυλακίσει υμάς STOP.
Έδωσεν διαταγήν συλλήψεως και ματαιώσεως ανταρσίας STOP.
Εκκένωσις αρχίζει εκ Κορυτσάς 16 (σ.σ. Φεβρουαρίου) STOP.
Αύριο πρωί κηρύξατε αυτονομίαν.
Πράττω ίδιος.
Σπυρομήλιος».

Αναζωπύρωση στη Λιβύη: Σε εξέλιξη συγκρούσεις στην Τρίπολη - Νέα προώθηση του Εθνικού Στρατού

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) δήλωσε ότι σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν με βαρέα και μεσαία όπλα σε αρκετές περιοχές νότια της Τρίπολης την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος του LNA δήλωσε: "Σήμερα, ξέσπασαν συγκρούσεις με μαχητές της GNA σε περιοχές εργοταξίων με εκτεταμένη χρήση βαρέων και μεσαίων όπλων".
Άγριες μάχες έλαβαν χώρα και στην Άιν Ζάρα της Τρίπολης χθες το βράδυ, καθώς Σύριοι μισθοφόροι της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) άνοιξαν πυρ κατά θέσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με το δεύτερο να ανταποδίδει με πλήρη ισχύ.

Σημαντική Εξέλιξη: Ο Στρατός της Συρίας ανακτά τον έλεγχο έκτασης 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Πριν από μερικές ώρες ο Στρατός της Συρίας, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του στις επαρχίες Ιντλίπ και Χαλεπίου, βορειοδυτικά, κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε μια έκταση άνω των 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απελευθέρωσαν δεκάδες χωριά, πόλεις και στρατηγικούς λόφους.

Σε επίσημη δήλωση, η Γενική Διοίκηση του Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις συνέχισαν την προσπάθειά τους να εξαλείψουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πρόεδρος: Προχωρεί κανονικά το ενεργειακό μας πρόγραμμα

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά, ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο για το Κυπριακό, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προαπαιτούμενα.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους περί μορατόριουμ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα». 

Νέα πρόκληση Ακαρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά» - Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Νέα πρόκληση και επίθεση από πλευράς Τουρκίας και Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας.
Σε νέες δηλώσεις σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο προχώρησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ με προκλητικό και επιθετικό λόγο αναφέρει παραβιάσεις των συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας ενώ αναφέρεται και στον εθνικό εναέριο χώρο.

Η γεωγραφία της ιστορίας - Τοπία εποχών

Η γεωγραφία της ιστορίας
Tου Νίκου Λυγερού

Όταν διασχίζεις τη Νότια Ευρώπη και κατεβαίνεις την διαγώνια που σε οδηγεί στη Χερσόνησο του Αίμου, βλέπεις μπροστά σου τι σημαίνει η γεωγραφία της ιστορίας γιατί κάθε κράτος από το οποίο περνάς με το αεροπλάνο είναι κι ένα κομμάτι της ιστορίας. Έτσι ενώ θαυμάζεις τα χιονισμένα βουνά, τις χαράδρες, τα φαράγγια και τις λίμνες, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι στοιχεία Τοποστρατηγικής που ανήκουν με την πάροδο του Χρόνου στην Χρονοστρατηγική.