Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης

Του Ν.Λυγερού


Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης στις 19 Οκτωβρίου 1912 είναι συμβολική και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο. Δίνει έμφαση σ’ ένα από τα πιο σπουδαία αγάλματα της ελληνικής γλυπτικής, τη Νίκη της Σαμοθράκης. Ενισχύει την αντίληψή μας για τις θυσίες που έκαναν οι δικοί μας στην Επανάσταση του 1821, διότι οι νησιώτες μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα του έθνους μας, ακόμα και αν αυτός αποτέλεσε έναν στόχο για την τουρκική βαρβαρότητα. Η αντίστασή τους παραμένει ένα παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπου δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα αν δεν το δούμε με τα μάτια μας λόγω της απαξίωσης στην πίστη μας. Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν τόσο εύκολα την ημέρα χαλασμού, όπου οι Τούρκοι έσφαξαν 700 παλικάρια μας και από τους 15.000 κατοίκους γλίτωσαν μόνο 33 οικογένειες. Διότι αν το ξεχάσουμε και αυτό, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Διότι η τουρκική κατοχή και σκλαβιά διήρκησε έως τις 19 Οκτωβρίου 1912 με την απελευθέρωση της Σαμοθράκης από τα θωρηκτά του ελληνικού στόλου που έσπαζε τον τουρκικό ζυγό σε όλο το Αιγαίο.

"Βουτιά" 200 μονάδων για τον Dow, στο -2% ο Nasdaq

Dow13.343,67-205,27 -1,52%  



  Nasdaq3.072,87-31,25 -1,01%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall Street, με τον Dow να υποχωρεί πάνω από 200 μονάδες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ οι οποίες μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενομένου, τη στιγμή που τα αποτελέσματα των General Electric, Microsoft και McDonald΄s αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1,7% το Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,75 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 1,5%. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 11%.
Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί επίσης την 25η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας» όταν ο Dow Jones έχασε 508 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 22,6% που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, στην Ευρώπη οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσει μέσα στο 2013 η λειτουργία της νέας εποπτικής αρχής για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης, κάτι που επιτρέψει στη συνέχεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να προχωρά στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο

Του Ν.Λυγερού

Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο είναι καθοριστική. Η αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή επιτρέπει ένα διαπραγματευτικό άνοιγμα όσον αφορά στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μια βασική αρχή είναι ότι η Αίγυπτος έχει κάνει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο το 2003, την οποία επιβεβαίωσε η Βουλή της. Επιπλέον, το 2012, η Αίγυπτος παραχώρησε οικόπεδα για έρευνα περί υδρογονανθράκων, τα οποία εφάπτονται δίχως να καταπατήσουν τη θεωρητική γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ουσιαστική για τις επόμενες διαπραγματεύσεις.

"Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα"


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
"Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα: Θεσμική, γεωπολιτική και οικονομική διάσταση".
Αμφιθέατρο του Κτηρίου Επιστημών, στην Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά.
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012. 

Ο πλανήτης σε νευρική κρίση: Επτά εστίες φωτιάς απειλούν την ανθρωπότητα


Ένα δυσοίωνο κλίμα απλώνεται πλέον πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη, κλίμα που ομοιάζει με την πίεση που υφίσταται ένα ηφαίστειο πριν εκραγεί ή τις πιέσεις που υφίστανται τεκτονικές πλάκες πριν ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό γιατί η ύπαρξη  τόσο πολλών εστιών έντασης που να απειλούσαν την παγκόσμια ειρήνη δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος ποτέ στο παρελθόν.
Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες περιφερειακές συγκρούσεις που ακόμη και αν εκδηλώνονταν θα αφορούσαν λίγο έως πολύ τις περιοχές αυτές και μόνο, αντίθετα πρόκειται για περιοχές και χώρες που πολλές από αυτές έχουν ή πρόκειται να έχουν σύντομα στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα, ή τέλος βρίσκονται σε στενή ή ευρύτερη συμμαχία και με τις δύο υπερδυνάμεις.

Μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης το τουρκικό υποβρύχιο σε ασκήσεις αποκλεισμού νήσων...


Τo τουρκικό υποβρύχιο S-358 ÇANAKKALE κλάσης 209/1400 που τις τελευταίες δύο ημέρες εκτελεί περιπολίες και ασκήσεις απαγόρευσης θαλασσίων περιοχών, πριν λίγες ώρες βρισκόταν μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης σε μια κλασική άσκηση θαλάσσιας απομόνωσης νήσου.
Το υποβρύχιο βρίσκεται εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ενώ ε κάποια φάση προσέγγισε και το ναυσταθμο του Ακσάζ. Η όλη κίνησή του δεν προμηνυει τίποτα το θετικό και διαψεύδονται οι εικασίες που έγιναν ότι αποστολή του ήταν η Συρία.

Βοά ο διεθνής Τύπος για τα κοιτάσματα: "Η Ελλάδα μένει στο ευρώ λόγω πετρελαίων"


Ο ξένος τύπος βοά για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και πλέον είναι σαφές ότι δυστυχώς αυτός ο πλούτος φαίνεται ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η χώρας έχει αλυσοδεθεί και οι κάτοικοί της υποφέρουν: Κάποιοι θέλουν να ελέγξουν αυτά τα κοιτάσματα, ελέγχοντας την ίδια την χώρα.
«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αλλά πετρελαιοπαραγωγός χώρα αν και η τρέχουσα παραγωγή είναι αρκετά περιορισμένη: δύο χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ή 0,5 τοις εκατό των αναγκών της χώρας», γράφει η Le Monde.

Δημοσκόπηση ΣΟΚ από VPRC-Ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού


Ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, η οποία πάντως προδιαγραφόταν από τα τελευταία ευρήματα, ειδικά αυτά των ποιοτικών στοιχείων της Public Issue πριν δύο εβδομάδες, δείχνει δημοσκόπηση της VPRC που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ελλάδα Αύριο"
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε με αναγωγή επί των αναποφάσιστων (εκτίμηση εκλογικής επιρροής)  ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει πρώτο κόμμα με 30,5% και τρίτο η Χρυσή Αυγή με 14%, η οποία έτσι ή αλλιώς ήταν τρίτο κόμμα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τώρα αυξάνει τα ποσοστά της. 


Άλμα ανόδου κάνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Στα ύψη εκτοξεύτηκε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, αντιδρώντας θετικά στην απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να δώσουν εντολή στο Eurogroup να υιοθετήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΜΜ) των τραπεζών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 13:22, βρισκόταν στις 137,47 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο της τάξης του 5,71%. Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στο 1.077.855,28 ευρώ.

Παράνομη η μείωση μισθών στους νέους που επέβαλλε η τρόικα

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δυο εργασιακές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην χώρα μας, καθώς αυτές παραβιάζουν όπως έκρινε, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο μη δεσμευτικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εθνος".

Η απόφαση αφορά δυο μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2010: το πρώτο σχετίζεται με την παράταση-στον ένα χρόνο-της λεγόμενης «δοκιμαστικής περιόδου» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση και την μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα 2/3 του εθνικού κατώτατου μισθού.

«Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά ούτε για να θάψουν τους νεκρούς»

«Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά ούτε για να θάψουν τους νεκρούς»
Στην οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι οποίοι δεν αντέχουν πια οικονομικά να θάψουν τους νεκρούς τους, όπως τονίζεται στον τίτλο του δημοσιεύματος.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις μιας Ελληνίδας, η οποία κατέβηκε για πρώτη φορά σε διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.
Η γυναίκα πρόσφατα έκλεισε την οικογενειακή επιχείρηση, ένα γραφείο τελετών και το γεγονός αυτό άλλαξε τη στάση της απέναντι στα σκληρά οικονομικά μέτρα. Από την επαγγελματική της εμπειρία, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση οι ελληνικές οικογένειες, που δεν μπορούν πια ούτε τους νεκρούς τους να θάψουν».

«Κίπρις»: «Πανικός επιδημίας» στα Κατεχόμενα


«Κίπρις»: «Πανικός επιδημίας» στα Κατεχόμενα

«Πανικός επιδημίας» τιτλοφορεί η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» το σημερινό κύριο της θέμα για τις σωρούς σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω της συνεχόμενης απεργίας των εργαζομένων στο «δήμο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση με τη συσσώρευση των σκουπιδιών μετέτρεψε την κατεχόμενη Λευκωσία σε σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα οι «πολίτες» ν’ ανησυχούν για τη δημόσια υγεία. Οι υπάλληλοι του «δήμου» που κατήλθαν από την περασμένη Δευτέρα σε απεργία διαρκείας, αναμένουν κατανόηση και διεκδικούν την καταβολή των μισθών, τις «κοινωνικές ασφαλίσεις» και το ταμείο προνοίας τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Messaggero» Σοκ: Ελληνίδες εκπορνεύονται στην Ιταλία!

«Από την Πάτρα, την Αθήνα, την Ηγουμενίτσα, την Ηπειρο, δύο βήματα από το αλβανικά σύνορα... Η Ελλάδα των αυστηρών μέτρων που έχει επιβάλλει η Ευρώπη, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στα πεζοδρόμια, τα οποία εδώ και χρόνια όριζαν συμμορίες που εκμεταλλεύονταν πόρνες από τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Νιγηρία», κάπως έτσι ξεκινά το σοκαριστικό ρεπορτάζ της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη Ρώμη «Il Messaggero» που υποστηρίζει ότι ολοένα περισσότερες Ελληνίδες χτυπημένες από την οικονομική κρίση ταξιδεύουν ως την Ιταλία για να γίνουν πόρνες.

Βγήκαν τα... γιαταγάν(ι)α στη Βουλή για το κάπνισμα

Διαστάσεις κοινοβουλευτικής βεντέτας λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του κ. Ανδρέα Ψυχάρη (ΝΔ) και των κυριών Ολγας Γεροβασίλη, Χρυσούλας Γιαταγάνα (Αν. Ελ.) και μιας συνεργάτιδας του κ. Τερενς Κουϊκ με αφορμή το κάπνισμα!

Η αρχή της διαμάχης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη όταν στο περιθώριο συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι κυρίες Γεροβασίλη, Γιαταγάνα και η συνεργάτης του κ. Κουίκ βγήκαν από την αίθουσα της Γερουσίας προκειμένου να καπνίσουν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ψυχάρη ο οποίος με έντονες παρατηρήσεις υπενθύμισε στις κυρίες ότι το κάπνισμα εντός Βουλής απαγορεύεται. Εξίσου έντονη όμως φαίνεται πως ήταν και η αντίδραση της κυρίας Γεροβασίλη η οποία του απάντησε  «θα εφαρμόζω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω» ενώ η συνεργάτης ανέφερε «εσείς κάψατε την Ελλάδα εμείς θα καπνίζουμε».

Με discount, δηλαδή με ουσιαστικό «κούρεμα» των ομολόγων ιδιωτών … Wall Street Journal: Επαναγορά του ελληνικού χρέους;

Πρόταση για  επαναγορά (buy back) του ελληνικού χρέους φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, την  ώρα που στις Βρυξέλλες ακόμα  βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
«Η Ευρωζώνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στο δημοσίευμα μάλιστα τονίζεται πως ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εάν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους τότε αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

«Ο πρωθυπουργός ζητά βραβείο Γκίνες για τους 1.500.000 ανέργους!» Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή με αφορμή το προωθούμενο πακέτο μέτρων. Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: « Ο Σαμαράς αντί να πει στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα είναι ήδη σε ανθρωπιστική κρίση και πως δεν μπορούν να ζητάν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βγήκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και είπε να πάρουμε το βραβείο Γκίνες γιατί αυτό που κάναμε ήταν επίτευγμα. Είναι επίτευγμα για τον κ. Σαμαρά που έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους, που δεν μπορούν συνάνθρωποί μας να πάρουν φάρμακα». 

Μέρκελ προς Σαμαρά: «Υπάρχει πλέον θετικό κλίμα για Ελλάδα!»

Με την ελληνική αποστολή να είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά.

Μάλιστα το ραντεβού έγινε στο «ελληνικό γήπεδο» καθώς η γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να πάει η ίδια στα γραφεία της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες προκειμένου να δει τον Αντώνη Σαμαρά.

Μ. Ανδρουλάκης: Δεν ψηφίζω...

«Δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω να μετατραπεί το ασφαλιστικό ζήτημα μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ και πρόσθεσε ότι «δεν δέχομαι σε μια διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα βράδυ, κάποιος να πει “κόβω και ανατρέπω τις ζωές των ανθρώπων"».


Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «τα όρια ηλικίας πρέπει να ενταχθούν σε μια συζήτηση για το ασφαλιστικό», ενώ κατέστησε σαφές πως «δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω την ανατροπή των ορίων ηλικίας χωρίς καμία συζήτηση για το ασφαλιστικό».

Στήριξη ναι, λεφτά όχι...

Η κυβέρνηση φοβάται το “ατύχημα” στον χρόνο που απομένει μέχρι την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ στα οποία έχει επί της ουσίας τοποθετήσει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς κατέστησε σαφές στους 26 εταίρους ότι η παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής έχει συγκεκριμένο στόχο τον οποίον ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να πετύχουν: να ξεμπλοκάρει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα 31,5 δισ. βεβαίως μόνο εμμέσως θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία - αν οι τράπεζες δώσουν νέα δάνεια - τη στιγμή που οι απαιτήσεις τρέχουν ενώ δεν είναι και καθόλου σίγουρο ότι θα έρθουν όλα μαζί...

Εναλλαγές προσήμου σε ήπιους τόνους για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με εναλλαγές προσήμου σε στενό εύρος διακύμανσης, κινείται την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι συναλλαγές διεξάγονται μέχρι στιγμής σε ήπιους τόνους, στον «απόηχο» της Συνόδου Κορυφής και του βελτιωμένου κλίματος που καταγράφηκε για την Ελλάδα, ωστόσο δεν προέκυψε από τη Σύνοδο κάτι πιο «χειροπιαστό» που να μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ανόδου για το ελληνικό ταμπλό.