Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ειρεσιώνη: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των Αρχαίων Ελλήνων

Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.
Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού).

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-"ΑΝ ΣΩΖΟΤΑΝ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ"

Από το empedotimos

Σήμερα , 29/11/2014, σε μια "χλωμή" και "απογοητευτική" (όπως παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ,  παρουσίαση η ανασκαφική ομάδα παρουσίασε τα πεπραγμένα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν παρέσχε κανένα νέο στοιχείο, αντίθετα απογοήτευσε όσους περίμεναν κάτι συγκλονιστικό.  Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα ;

Η πολύ καλή φίλη και αρχαιολόγος Φωτεινή Αναστασοπούλου κατόρθωσε να παρευρεθεί στην σημερινή παρουσίαση και να καταγράψει υπό τύπον πρακτικών όσα  διημείφθησαν
 σήμερα και μου τα έστειλε για να τα αναρτήσω.
Παραθέτω το συνοδευτικό κείμενο που μου έστειλε και τα πρακτικά από τα οποία αντλούνται πολύ σημαντικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μόνο αν διαβάσει "ανάμεσα στις λέξεις" που ειπώθησαν.

Πρώτη έγχρωμη εικόνα από τον κομήτη του Rosetta

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την άφιξη της αποστολής Rosetta στον κομήτη 67P, και ενάμιση μήνα μετά την ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ Philae, η πρώτη έγχρωμη εικόνα της σκονισμένης χιονόμπαλας βλέπει το φως της δημοσιότητας.
 
Ερευνητές της αποστολής πρόκειται να παρουσιάσουν την εικόνα σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής στις 15 Δεκεμβρίου, αναφέρουν λάτρεις της αστρονομίας στο δικτυακό τόπο Reddit.

Παίζουν με τα νεύρα μιας ολόκληρης χώρας! Η Κομισιόν διαρρέει πως επιστρέφει η τρόικα - Το ΔΝΤ δηλώνει πως "δεν ξέρει τίποτα"

- Το Μαξίμου περιμένει μέχρι αργά το βράδυ την απάντηση της τρόικα στις ελληνικές προτάσεις
- Εάν επιστρέψει η τρόικα στόχος είναι μέσα σε λίγες ώρες να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να προλάβουν το Eurogroup
- O Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία λέγοντας πως έχει μείνει μόνο η ουρά
- Όλες οι ελληνικές προτάσεις για τον ΦΠΑ, το μισθολόγιο στο Δημόσιο και το ασφαλιστικό
H αγωνία για την απάντηση της τρόικας κορυφώνεται και πληροφορίες θέλουν το e-mail προς την ελληνική κυβέρνηση να φτάνει μέχρι απόψε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα έχει δεχτεί και τι όχι η τρόικα.

Ελληνίδα ανταποκρίτρια των Sunday Times "ανακάλυψε" πως η Αμφίπολη συνορεύει με την... Μακεδονία!

- Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Μακεδονία γράφουν οι Sunday Times
- Το κείμενο που «βαφτίζει» τα Σκόπια «Μακεδονία» υπογράφει η Ανθή Καρασάββα
- Άκρως προκλητικό το άρθρο αναφέρει πως το λόφο Καστά έχουν επισκεφτεί «διασημότητες» (;) και προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της χώρας Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο των Sunday Times για την Αμφίπολη όπου τα Σκόπια αποκαλούνται «Μακεδονία»!

Άγκυρα: Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν πρώτοι ότι η γη είναι σφαιρική Νέες δηλώσεις στο δρόμο που άνοιξε ο Ερντογάν

Μουσουλμάνοι κληρικοί ανακάλυψαν πρώτοι τη σφαιρικότητα της γης 700-800 χρόνια πριν τον Γαλιλαίο δηλώνει ο υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ταγίπ Ερντογάν που πριν από λίγες ημέρες είχε ισχυριστεί ότι μουσουλμάνοι είχαν ανακαλύψει και την Αμερική.

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φικρί Ισίκ είπε μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματιών ότι με εντολή χαλίφη 71 μαθηματικοί και γεωγράφοι είχαν ανακαλύψει τη σφαιρικότητα του πλανήτη πριν από τον Γαλιλαίο.

Ε.Βενιζέλος σε τουρκικό κανάλι: "Οι τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας είναι για εμάς εθνική κληρονομιά"!-ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ

"Εθνική κληρονομιά" χαρακτήρισε ο Ε.Βενιζέλος τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να εξαφανίσου το ελληνικό Γένος από τις δέλτους της Ιστορίας.
 
" Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς" ανέφερε ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5.