Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η Μάχη του Λάλα

Μία από τις πρώτες νικηφόρες μάχες των επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο.
Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Κατά γενική ομολογία ήταν τα «καλύτερα ντουφέκια του Μωριά».
Στην αρχή της Επανάστασης του '21, οι Λαλαίοι θεωρήθηκαν απειλή για την πορεία του Αγώνα. Γι' αυτό το λόγο, οι οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.
Στο στρατόπεδο των Ελλήνων επικρατούσαν δύο απόψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των Λαλαίων. Οι Επτανήσιοι, οι οποίοι αποτελούσαν την πιο οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, ήθελαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον τους, ενώ οι ντόπιοι προτιμούσαν να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία.

ΑΝ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ(ΒΙΝΤΕΟ)

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν για το Σκοπιανό 
οι Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Καραμανλής 
 μέσα από το 3 βίντεο της εποχής...

Βόρεια Μακεδονία: Αυτή είναι ολόκληρη η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

Από το newsbomb

Σε όλα τα κόμματα εστάλη το απόγευμα της Τετάρτης (13/06), όπως αναμενόταν, το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό - Την ερχόμενη Παρασκευή η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή – Διαβάστε όλο το κείμενο

Στα κοινοβουλευτικά κόμματα δόθηκε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες.
Στο κείμενο προβλέπεται ότι τα Σκόπια θα υιοθετήσουν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και ότι θα τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους μέχρι το τέλος του 2018, ενώ θα φέρουν τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή τους και αν το επιθυμούν θα κάνουν δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο Ζάεφ.

Στόλτενμπεργκ: Πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ μόνο με ολοκλήρωση της συμφωνίας

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία που επιλύει μία διαφωνία δεκαετιών που καθιστούσε αδύνατη την πρόοδο στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και επαίνεσε τους Τσίπρα και Ζάεφ για το ιστορικό αυτό επίτευγμα όπως το χαρακτήρισε.

Από το παραπέντε στα τελευταία λεπτά - Η αλήθεια ενάντια στον κομματισμό

Από το παραπέντε στα τελευταία λεπτά
Του Ν. Λυγερού


Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, ενώ δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση σε στρατηγικό επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι το παραπέντε σημαίνει μήνες και τα τελευταία λεπτά, ημέρες έως εβδομάδες. Αυτή η ορολογία που συνεχώς απαξιώνει την έννοια του χρόνου, είναι ενδεικτική για άτομα που δεν σέβονται την ιστορία, επειδή θεωρούν ακόμα πως έχει πεθάνει. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν ότι μπορούν να γράψουν το μέλλον χωρίς να υπάρξει καμία αντίσταση, αφού θέλουν να πουν τα καλά νέα στους κατοίκους των δύο χωρών. Το ερώτημα είναι αν μιλούν για τους λαούς αυτών των κρατών.

Σκόπια, NATO και Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Ν. Λυγερού

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται για τα Σκόπια το θέμα του ονόματος είναι λιγότερο σημαντικό από το να ενταχθούν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια οι ακραίοι κύκλοι που δεν μπορούν καν να κατανοήσουν αυτήν την αξία αυτών των υπερδομών, ούτε την εμβέλεια τους, πώς να επινοήσουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για τα Σκόπια να συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς διαμελισμό. Επειδή τα Σκόπια είχαν πάντα μια σοσιαλιστική προσέγγιση και λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης (1922 - 1991) δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το NATO

Όταν το Σκοπιανό αρχίζει να καταρρέει - Και οι Έλληνες έχουν γνώσεις και αντοχές

Όταν το Σκοπιανό αρχίζει να καταρρέει
Του Ν. Λυγερού

Όσο υψηλή και να είναι, υποτίθεται, η διπλωματία του ΥπΕξ δεν κατάφερε να προβλέψει την κατάρρευση του Σκοπιανού λόγω διχόνοιας στα Σκόπια. Όσο ιδεολόγοι είναι οι μεν τόσο οπορτουνιστές είναι οι δε. Ενώ όλοι λένε ότι παλεύουν για αυτό το εθνικό θέμα, σιγά σιγά φαίνεται η μαύρη αλήθεια, όπως λένε οι ειδικοί, δηλαδή ότι ο καθένας κοιτάει μόνο και μόνο το πολιτικό του συμφέρον για το μέλλον χωρίς να δίνει καμιά σημασία στην ιστορία. Έτσι ακόμα και η καθυστερημένη ιδεολογία μερικών δεν κατάφερε να τους βοηθήσει για να αντιληφθούν πόσο πιο καθυστερημένοι είναι οι άλλοι.

Σκοπιανό και προπαγάνδα - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό

Σκοπιανό και προπαγάνδα
Του Ν. Λυγερού

Ενώ δεν υπάρχει καμιά συμφωνία γραπτή και κατά συνέπεια κάποιο επίσημο κείμενο, προσπαθεί η προπαγάνδα του κομματισμού να μας πείσει πως πρόκειται για μιά επιτυχία. Είμαστε πραγματικά στο χώρο του φαίνεσθαι. Στην Ελλάδα τα δύο κόμματα της κυβέρνησης δεν συμφωνούν, η αντιπολίτευση διαφωνεί με το όλο θέμα και στα Σκόπια υπάρχει διαφωνία μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού, άρα για ποια κοινή αποδοχή μιλούμε.