Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γνωρίζοντας την αρχαία Απτέρα

Η αρχαία Απτέρα, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις - κράτη της Κρήτης, βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χλμ. από την πόλη των Χανίων με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, σε ένα εκτεταμένο υψίπεδο με υψόμετρο 200μ. με εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Με τα δύο επίνειά της, Μινώα (σημερινό Μαράθι) και Κίσαμο (κοντά στις σημερινές Καλύβες) εξασφάλιζε τον έλεγχο όλης της θαλάσσιας δραστηριότητας που την ανέδειξε σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Κρήτης.
Οι Απτεραίοι ήταν δεινοί τοξότες και πολεμούσαν ως μισθοφόροι σε διάφορες περιοχές εκτός Κρήτης, φέρνοντας πλούτο στον τόπο τους.

Καταρρέει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο Διόριος

Στον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω αδιαφορίας και έλλειψης συντήρησης που αντιμετωπίζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο Διόριος, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ρωγμές δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό της εκκλησίας, που κτίστηκε το 1850, ενώ δέντρα άρχισαν να φυτρώνουν στους τοίχους της.

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι γεμάτο ακαθαρσίες και το μόνο πράγμα που ακόμα στέκεται όρθιο

Νέες προκλήσεις και απειλές Τσελίκ λόγω Πομπέο: Αν δεν θέλουν να διαπραγματευτούν μπορεί να γίνει και στο μέτωπο - «Η στάση των ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή»(Βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέες προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα ο Τσελίκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μεροληπτούν και επισκέπτονται μόνο την Ελλάδα, κάτι που δεν εξυπηρετεί -σύμφωνα με την Άγκυρα- την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι ΗΠΑ επισκέφτηκαν δύο φορές αυτό τον μήνα την ελληνική πλευρά και αυτό επισκιάζει τις ουδέτερες πολιτικές των ΗΠΑ. Η μονόπλευρη υποστήριξη των ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή, δημιουργεί μία νέα κατάσταση στις συμμαχικές μας σχέσεις.

Αρμενία: Σε αναμονή αιτήματος για την ενεργοποίηση του “άρθρου 4” του CSTO

Η Ρωσία θα θελήσει να μπει στην μέση του πολέμου Αζέρων και Αρμενίων μέσω του οργανισμού CSTO

Μετά την άνανδρη επίθεση του τακτικού στρατού των Αζέρων κατά λεωφορείου με αμάχους εντός αρμενικού εδάφους στην πόλη Vardenis, ένα ακόμη περιστατικό ήρθε για να ωθήσει την Αρμενία να σκέφτεται να κινήσει τη διαδικασία επέμβασης της συμμαχίας CSTO, αναφέρουν αρμενικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το Ερεβάν δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, αλλά το θέμα συζητείται έντονα, μετά την είδηση πως τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25, δήλωσε ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία Βαρντάν Τογκονιάν.

Ο ηττημένος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία… προς το παρόν παρατηρεί

Κακό πράγμα να εμπιστεύεσαι τους Τούρκους. Ποτέ δεν τήρησαν, ιστορικά, καμία συμφωνία. Έτσι, εκεί που η εξαίρετη ρωσική διπλωματία πίστευε πως είχε υπό έλεγχο τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, τις οποίες μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελός της, βρέθηκε ξαφνικά ολέθρια αιφνιδιασμένη από το νέο πλήγμα του Τούρκου δικτάτορα και μάλιστα στο “μαλακό” της υπογάστριο…

Και ναι μεν οι Αρμένιοι μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις κατά της ισλαμικής συμμαχίας του Ερντογάν με τον Αλίγιεφ και των μεταφερόμενων, μισθοφορικών τζιχαντιστικών στιφών τους, όμως η Μόσχα βρίσκεται σε παντελή θέση αδυναμίας αδυνατώντας να απαντήσει άμεσα καθώς βάσισε την στρατηγική της για την υπονόμευση της Δύσης σε ένα ιδιαίτερα ατίθασο άτι, τον Ερντογάν.