Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η Ιστορική Αλήθεια για την Μικρασιατική Καταστροφή(Βίντεο)

Ο Ιωάννης Νασιούλας παρουσιάζει το βιβλίο: «Μικρασιατική Καταστροφή - Η αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου». 

Στο βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο, Ερμού 61 - 54623 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-282782, e-mail: erwdios@otenet.gr 

Το πλήρες κείμενο της Απόφασης του Αρείου Πάγου που αναψηλάφησε την δίκη των οκτώ κατηγορουμένων μετά την κατάρρευση του μετώπου της Μικρασιατικής Εκστρατείας και την συνακόλουθη Μικρασιατική Καταστροφή, έξι εκ των οποίων και εκτελέστηκαν. 

Ο Άρειος Πάγος, αξιοποιώντας με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο τα διαθέσιμα ιστορικά τεκμήρια και λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των προϋποθέσεων νομιμότητας που δεν τηρήθηκαν από το Επαναστατικό Έκτακτο Στρατοδικείο του 1922, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία για την αθωώτητα των αδικοσκοτωμένων: Δημητρίου Γούναρη, Νικολάου Στράτου, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικολάου Θεοτόκη, Γεωργίου Χατζηανέστη, Γεωργίου Μπαλτατζή, Ξενοφώντα Στρατηγού και Μιχαήλ Γούδα. 

Το δημογραφικό στην Ευρώπη & την Ελλάδα (μέρος Β΄)

Του Γιώργου Ρακκά από το Άρδην τ. 121

Πετυχηµένες κρατικές πολιτικές

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται αρκετά θεωρητικά. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν την αδιάρρηκτη βάση κάθε δημογραφικής πολιτικής που, για να υπάρξει, οφείλει να αναγνωρίσει το ασυμφιλίωτο της σύγχρονης οικογενειακής ζωής με τις ποικίλες οικονομικές αναγκαιότητες. Τα μέτρα υπέρ της γεννητικότητας δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να παρεμβαίνουν στην αντίθεση αυτή και να δημιουργούν χώρο –δηλαδή δυνατότητες– στους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια και να την υποστηρίξουν. Όσα εφαρμόζονται συστηματικά και ολοκληρωμένα καταφέρνουν να ξεκολλήσουν τους δείκτες γεννητικότητας από την αδράνεια που επιδεικνύουν προς το ένα παιδί/γυναίκα.

Ένοπλες Δυνάμεις: Το 2021 έγιναν όντως πολλά… Ας μην τα αφήσουμε στη μέση το 2022

Το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος-ορόσημο για την Εθνική Άμυνα, καθώς για πρώτη φορά μετά τη χρεωκοπία του 2010, αναλήφθηκε ευρύ φάσμα κυβερνητικών πρωτοβουλιών με σκοπό την ενίσχυση της και την αντιμετώπιση των συνεπειών μίας δεκαετίας σημαντικής υποχρηματοδότησης. Έχει όμως και άλλο ένα αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό.

 

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Όπως το 1996, που άρχισε η υλοποίηση του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία

Το ΚΥΣΕΑ, οι ετήσιες κρίσεις της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η «ξεχασμένη» Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας

Γράφει ο Γιώργος Κουκάκης,
Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

Κάτι που ελάχιστοι στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί -λόγω της διατήρησης του ακρωνύμιού του- είναι η «μετατροπή» του ΚΥΣΕΑ από Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η εν λόγω μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε στις 07 Αυγούστου 2019 με το Νόμο 4622 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης»[1]. Ο λόγος που η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε -σχεδόν τρία χρόνια πριν- σε μία φαινομενικά ασήμαντη ενέργεια σαν και αυτή, ήταν η αρχική της πρόθεση να εφαρμόσει σταδιακά ριζικές αλλαγές όσον αφορά στο γενικότερο πλαίσιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μας.

Μπλόκο από το ΣτΕ στη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο

Το Δημόσιο οφείλει να ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και της διοίκησης των εταιρειών ύδρευσης, σύμφωνα με την απόφαση.

Δεν αρκεί το ελληνικό Δημόσιο να έχει την εποπτεία μέσω εταιρείας που ελέγχει το ίδιο, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του αντίστοιχου φορέα για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), αλλά πρέπει να έχει και τον έλεγχο της διοίκησής της, διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα.

Με το σκεπτικό αυτό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την επίτιμη πρόεδρο του ΣτΕ Ειρήνη Σαρπ, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016 και μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι Στρόφιγγες της Λογικής

Υπάρχουν δύο συνομοταξίες πολιτικών και ανθρώπων της αγοράς που έχει αναδείξει η καταστροφική για τις οικονομίες και τους πολίτες/καταναλωτές, ενεργειακή κρίση των τελευταίων πολλών μηνών. Εκείνοι που ενστερνίστηκαν, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, το αφήγημα των ημερών, ήτοι το πρασίνισμα της ενέργειας με κάθε κόστος και οι -ας τους ονομάσουμε- αιρετικοί που αποτολμούν να κινούνται ενάντια στο γενικό ρεύμα και διακονούν την πρυτάνευση της κοινής λογικής. Οι πρώτοι υπεραμύνονται των πολιτικών, των απόψεων και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επισείουν τη δαμόκλειο σπάθη της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών για τον πλανήτη και

Ψηλά πλέον το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων

Κώστας Βενιζέλος   

Για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών σχεδιασμών το σενάριο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται, προετοιμάζοντας το έδαφος, ώστε όταν αποφασισθεί να είναι όλα έτοιμα. Το εγχείρημα τούτο δεν είναι εύκολο, αλλά παραμένει ως επιλογή για την κατοχική Τουρκία, που αναζητεί την «κατάλληλη στιγμή» να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η προετοιμασία γίνεται τόσο με την εναρμόνιση του κατοχικού καθεστώτος με το τουρκικό κράτος, αλλά και με ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται περιορίζουν τους Τουρκοκύπριους και αναδεικνύουν μια ελίτ, σαφώς προσανατολισμένη προς την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων. Είτε διά της ντε γιούρε είτε διά της ντε φάκτο προσάρτησης.

Πολιτική Ένας πρώην καγκελάριος στις υπηρεσίες της Μόσχας

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Η είδηση για τον διορισμό του πρώην Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Εποπτικό Συμβούλιο της ρωσικής Gazprom τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία φέρνει κύμα αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Άλλη μια εβδομάδα έντονων πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών αναμένεται για το Oυκρανικό, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει στη Μόσχα και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον - με προγραμματισμένες επίσης δύο διαδοχικές επισκέψεις του σε Κίεβο και Μόσχα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δένδιας για κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας : Μου ζητήθηκε από το Κίεβο παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη Μόσχα

Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή θέματα, σημειώνει σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά ζητήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή ζητήματα.
«Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Λιβύη: Η Τρίπολη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης- φόβοι για πραξικόπημα

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του Αλ Φουρνάι, μεταξύ της «πολιτοφυλακής 777», που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Χαϊτάμ αλ Τατζούρι, και μιας δύναμης που συνδέεται με την «πολιτοφυλακή αποτροπής».

Ατελείωτες αντιπαραθέσεις

Οι πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ένα κομβόι 30 οπλισμένων αυτοκινήτων εισήλθε στη λιβυκή πρωτεύουσα από τα νότια, συγκεκριμένα στο Κασρ Μπιν Γκασίρ, και διέσχισε το δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Λέσχης Τρίπολης, σε συνδυασμό με αυτές τις αντιπαραθέσεις.

Ας το επαναλάβουμε μπας και το χωνέψουν: Τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ δεν παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ένα λάθος του πρακτορείου Bloomberg, που ανακοίνωσε την “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν αυτή ξεκινήσει, έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η ακραία επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

Επειδή στη Ρωσία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι πλήρως ελεγχόμενα από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Ντμίτρι Πεσκόφ πιθανότατα θα νομίζει ότι το συγκεκριμένο πρακτορείο έπαιξε κάποιο παιγνίδι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το Bloomberg είναι από τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Και γενικά όλα τα

Πτήσεις τουρκικών UAV 150 ναυτικά μίλια μέσα στο Αιγαίο και στην Αθήνα «δεν ανοίγει μύτη»!(Βίντεο)

Στο χάρτη μπορείτε να δείτε που βρίσκεται το μικρό νησί Αστακίδα, βόρεια της Κάσου! 

Πάνω απ΄ αυτό το νησί πέταξε το πρωί τουρκικό UAV και δεν είναι η πρώτη πτήση που γίνεται στην περιοχή. 

Από την αρχή του χρόνου οι πτήσεις αυτές είναι πλέον …ρουτίνα για τους Τούρκους. 

Χθες βράδυ ένα ακόμη UAV  πέταξε στην περιοχή της Κάσου και μετά κατευθύνθηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Μάζης Ι.: ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ - Οι Ρώσοι δεν φαίνεται να ενδίδουν στις καλές προθέσεις των Τούρκων.(Βίντεο)

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε στην ανάμειξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ουκρανική κρίση, την στρατηγική που ακολουθεί και ποια είναι τα οφέλη της Τουρκίας από αυτή την κρίση (Εκπομπή ΜEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06-02-2022). 

«Η όξυνση ανεβάζει την στρατηγική σημασία της Τουρκίας στα μάτια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι μεγάλο και βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο οι δύο πλευρές, και κυρίως οι ΗΠΑ, έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν σε περαιτέρω όξυνση του ζητήματος. Έχω την αίσθηση ότι η ένταση που έχει επικρατήσει έχει σαν πρώτο

Μάνος Καραγιάννης, Κανέναν δεν συμφέρει μια κλιμάκωση στο Ουκρανικό μέτωπο(Βίντεο)

Κανέναν δεν συμφέρει μια κλιμάκωση στο Ουκρανικό μέτωπο δηλώνει ο καθηγητής διεθνούς ασφάλειας Μάνος Καραγιάννης στον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο και στο πρώτο Πρόγραμμα 

Ο καθηγητής σημειώνει ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες στο Ουκρανικό μέτωπο, μιας και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι διπλωματικές προσπάθειες 

Ουσιαστικά ο καθηγητής σημειώνει ότι έχει την δυνατότητα η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία αλλά δεν έχει να κερδίσει πολλά από μια τέτοια εισβολή και "Να κερδίσει διπλωματικά επιδιώκει η Ρωσία επιστρατεύοντας και την στρατιωτική ένταση" και όχι μόνο στα Ουκρανικά σύνορα 

Η Τουρκία πίσω από προσπάθεια "ανάστασης" του ISIS και η αμερικανική επιχείρηση κατά του ηγέτη του(Βίντεο)

Με την βοήθεια των Κούρδων οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν επιτυχή επιχείρηση κατά του ηγέτη του ISIS. 
 
Και σε αυτήν την περίπτωση ο ρόλος της Τουρκίας είναι ύποπτος. 
 
Τι ακριβώς, συνέβη, ποιός ο ρόλος της Τουρκίας και γιατί υποκρίνεται η Δύση.