Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Οι Στρόφιγγες της Λογικής

Υπάρχουν δύο συνομοταξίες πολιτικών και ανθρώπων της αγοράς που έχει αναδείξει η καταστροφική για τις οικονομίες και τους πολίτες/καταναλωτές, ενεργειακή κρίση των τελευταίων πολλών μηνών. Εκείνοι που ενστερνίστηκαν, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, το αφήγημα των ημερών, ήτοι το πρασίνισμα της ενέργειας με κάθε κόστος και οι -ας τους ονομάσουμε- αιρετικοί που αποτολμούν να κινούνται ενάντια στο γενικό ρεύμα και διακονούν την πρυτάνευση της κοινής λογικής. Οι πρώτοι υπεραμύνονται των πολιτικών, των απόψεων και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επισείουν τη δαμόκλειο σπάθη της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, εάν ο μη γένοιτο δεν υιοθετήσουμε την πράσινη ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση και την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μενού του μέλλοντος.  Οι δεύτεροι, αναλύουν τους λόγους και τις αιτίες που μας έχουν φέρει στο χείλος του ενεργειακού γκρεμού, επιρρίπτουν την ευθύνη για την κρίση στις πολιτικές για την Πράσινη Μετάβαση και ομνύουν στην ανάγκη συμπερίληψης, στο ενεργειακό μείγμα, όλου του εύρους των καυσίμων, πλην, ενδεχομένως, του πετρελαίου.

Την ώρα που αυτές οι δύο «ιδεολογικές» σχολές συγκρούονται μετωπικά, οι πολίτες/καταναλωτές, οι οποίοι αφέθηκαν, εν τω μεταξύ, να ζουν σε καθεστώς ηθελημένης άγνοιας, ανίδεοι για τα τεχνικά της ενέργειας, της αναγωγής της σε χρηματιστηριακό προϊόν και της πολυπλοκότητας των σύγχρονων τιμολογίων του ρεύματος -που για να τα «ερμηνεύσεις» χρειάζεται να έχεις πτυχίο ανωτάτου πανεπιστημιακού ιδρύματος- παραπατούν ζαλισμένοι από τα χτυπήματα που τους έχει καταφέρει η...φθηνή και πράσινη ενέργεια που τους υποσχέθηκαν όσοι τους παρέσυραν σε αυτό το δυσνόητο μονοπάτι της ενεργειακής καθαρότητας.

Τα ψέματα φαίνεται να έχουν τελείωσει για τους υπευθύνους αυτού του εφιάλτη. Η ψευδαίσθηση μιας κοινωνίας που σε δέκα χρόνια από τώρα θα απολαμβάνει τη σιωπή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα οποία θα έχουν -υποτίθεται- κατακλύσει τους δρόμους μας, καταρρέει εν μέσω των απλησίαστων λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, που σαν άλλος Γαργαντούας καταβροχθίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (που ως γνωστόν και σε διαφορετική περίπτωση, θα δαπανούσαν, κατά τας προγραμματικάς Γραφάς, για την αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού ΙΧ!

Η δημόσια κατακραυγή δεν έχει προσλάβει ακόμη διαστάσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας. Αντ΄αυτής, υποβόσκει μια σιωπηλή αγανάκτηση, την οποία οι κεραίες των Ευρωπαίων ιθυνόντων έχουν συλλάβει και επιχειρούν, τώρα, να κατασιγάσουν με μια σειρά μέτρων. Και πώς, κατά την άποψη του energia.gr, αποδεικνύεται αυτή η σιωπηρή μεταστροφή της ιθύνουσας τάξης; Κατά πρώτον, από το γεγονός πως, παρά τους λεονταρισμούς και τους αφορισμούς των προηγούμενων ετών, ότι θα "εξαφανίσωμεν από προσώπου γης το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια", οποία έκπληξις, οι δύο αυτοί…ύποπτοι για τη διάπραξη περιβαλλοντικού φόνου, που καταδίωκε η ευρωπαϊκή νομοθετική αστυνομία, συμπεριελήφθησαν στην ευρωπαϊκή ταξονομία!

Ακόμη και στην άπραγη και αναποφάσιστη Ελλάδα, κάτι αρχίζει να αργοσαλεύει στα βάθη του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου ακούγεται αχνά η φωνή της λογικής της επανεκκίνησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Energean αναμένει -ακόμη- την έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών όρων για το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί κρύβεται ακριβώς πίσω από την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης να αντιμάχεται τις έρευνες υδρογονανθράκων και δεν θα μπούμε στον πειρασμό να μαντέψουμε τα τί και τα πώς. Παραείναι σοβαρό το θέμα για επιπόλαιες ερμηνείες. Μπορούμε όμως να μαντέψουμε, πως εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα  επιστροφής στην λογική της συνύπαρξης όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, στο δρόμο για την επικράτηση αμιγώς πράσινων μορφών της στο απώτερο μέλλον, οι πολίτες/καταναλωτές και οι οικονομίες, κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο βαίνουν ολοταχώς να καταγράψουν ιστορικά υψηλά πολλών δεκαετιών. Χρειάζεται γενναιοψυχία για να παραδεχθεί κανείς τα σφάλματά του και χρειάζεται γενναιοψυχία για να αρχίσουμε να ξεσφίγγουμε τις στρόφιγγες της λογικής που κρατήσαμε κλειστές έως σήμερα.

ΠΗΓΗ energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου