Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η Ναυμαχία της Λήμνου έληξε με περήφανη νίκη του ελληνικού ναυτικού

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο. Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913 στη γραμμή Λήμνου - Στενών κι έληξε με περηφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού. Με την επικράτησή του, που ήλθε ως συνέχεια της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912), ο ελληνικός στόλος σταθεροποίησε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τόλμησε μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων.

Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου το καταδρομικό «Μετζιντιέ, τα θωρη­κτά «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», «Τοργκούτ-Ρεΐς» και «Μεσουντιέ» και οκτώ ακόμη αντιτορπιλλικά βγήκαν από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκαν προς τη Λήμνο. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Λέων» και «Ασπίς» ανέφεραν την εμφάνιση του εχθρικού στόλου στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για τις κινήσεις του από την προηγουμένη.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται τα όρια της επικράτειας με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του (αν χρειαστεί) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο απαρτίζεται από πέντε άρθρα.

-Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφό

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» ανησυχούν το Βερολίνο - Καμπανάκι από την κυβέρνηση για ακροδεξιούς που προσπαθούν να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία για την προσπάθεια τούρκων ακροδεξιών να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα της χώρας και να φέρουν τα πάνω - κάτω. Τα ονόματά τους φέρεται να φιγούραραν στις λίστες κομμάτων στις εκλογές.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στους εν λόγω ακροδεξιούς και στις προσπάθειές τους με στόχο να εισέλθουν στα κόμματα της χώρας, όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση σε επερώτηση του κόμματος των Φιλελευθέρων την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt.

Άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον οργανώσεων των Γκρίζων Λύκων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ήταν υποψήφιοι στις λίστες γερμανικών κομμάτων στις δημοτικές και τις εκλογές για τα

Δίκαιο της Θάλασσας: ΟΛΟΣ ο κόσμος ΜΑΖΙ και ο… ψωριάρης (Τουρκία) χώρια

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο συγκηδεμονεύεται από τη χώρα μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Επισημαίνουν ότι στη σχετική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Τουρκία, την εν λόγω έκθεση υπερψήφισαν 152 χώρες, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. 

Η μόνη χώρα που την καταψήφισε ήταν η Τουρκία με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω έκθεση κάνει αναφορές στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνουν.

Ο όχλος του Τραμπ θα κάνει δύσκολη τη ζωή στον νέο πρόεδρο Μπάιντεν;

Για τον Γερμανό καθηγητή Κρίστιαν Χάκε το αίσθημα του απόλυτου αιφνιδιασμού για όσα ντροπιαστικά για μια δημοκρατία εκτυλίχθηκαν στις αίθουσες του Καπιτωλίου έχει δώσει τη θέση του σε αισθήματα περίσκεψης και ανησυχίας για τα μελλούμενα επί προεδρίας Μπάιντεν. 

Ο πρώην καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF βγάζει δυσοίωνα συμπεράσματα, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Τραμπ μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τον ρόλο του στα πρωτοφανή επεισόδια.