Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ (17 / 30 Μαΐου 1918)

Σχόλιο από ALEXANDER: 

Δημοσιεύουμε σήμερα το αφιέρωμα στη μάχη του Σκρά

Το αφιέρωμα Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1919 ΣΤΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΡΩΣΙΑ ''ΚΡΙΜΑΙΑ''

θα συνεχιστεί από αύριο

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΡΑΒΙΝΕ ΚΑΙ ΣΚΡΑ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Η Ελλάδα συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entente ουσιαστικά από το Σεπτέμβριο του 1916 με απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης. Προς αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές μονάδες, αφού ο οργανωμένος στρατός είχε συνταχθεί με την κυβέρνηση της Αθήνας. Εκτός από τον περιορισμένο αριθμό στελεχών υπήρχαν και σοβαρές ελλείψεις πολεμικού υλικού. Παρόλα αυτά ο πρώτος σχηματισμός του νέου στρατού, το Α' Τάγμα Εθνικής Αμύνης, ήταν έτοιμο στα μέσα του Σεπτέμβρη και προωθήθηκε στο Μακεδονικό μέτωπο για να ενισχύσει τους Συμμάχους που είχαν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή. Ακολούθησαν και άλλες μονάδες που στο μεταξύ συγκροτούνταν και έφτασαν τελικά τις έντεκα μεραρχίες. Tο 1917 βρήκε τους Συμμάχους σε δυσχερή θέση. H κατάληψη της Ρουμανίας από τις δυνάμεις των Κεντρικών Αυτοκρατοριών επέτρεπε στις τελευταίες τον ευχερή ανεφοδιασμό σε σιτηρά και πετρέλαιο και τους έδινε τη δυνατότητα να ενισχύσουν το Μακεδονικό μέτωπο...

Η ιστορική θυσία των προσκόπων στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας - Η άγρια σφαγή από τους Τσέτες το 1919

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 1919, οι τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους Έλληνες στην περιοχή του Αϊδινίου.

Ανάμεσά τους ήταν 31 πρόσκοποι που σφαγιάστηκαν, αλλά και δεκάδες άλλα νεαρά μέλη του Σώματος που πρόσφεραν κοινωνικό έργο στην Ιωνία των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Ο προσκοπισμός στη Μικρά Ασία άρχισε να οργανώνεται λίγους μήνες πριν από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (1914-1918).

Το χρονικό της ίδρυσης αρχίζει από τη Σμύρνη όπου είχε εγκατασταθεί ο Ευάγγελος Ιωαννίδης, παλαιός πρόσκοπος και αρχηγός ομάδας από την Αλεξάνδρεια. Μαζί με τον Γεώργιο Παπαδημητρίου

Θέλουμε αποτροπή. Ούτε κατευνασμό, ούτε “ιεροκήρυκες” πολέμου

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Ελπίζω οι Τούρκοι να έχουν το σθένος κάποια στιγμή να βγάλουν προς τα έξω τι τους είπαν στην ”πενταμερή” προχθές.

Η πίεση από μια συγκεκριμένη χώρα ήταν τέτοια που περιμένω απλώς οι Τούρκοι να βγάλουν προς τα έξω με τι τους απείλησαν και μετά θα κατανοήσουμε και τα όσα λέει τώρα ο Ακάρ περί διαλόγων.

Η Ελλάδα έκανε το σωστό και να επιμείνει σε αυτό. Πρέπει να είναι πειστική για την αποφασιστικότητά της να δράσει και έτσι η πίεση να πηγαίνει

Καιρός είναι να ξανασυστηθούμε! Όταν η προηγούμενη αξίωση των Τούρκων γίνεται λάβαρο για την ελληνική πλευρά

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό αφήγημα είναι διαχρονικό, προωθείται συστηματικά, μεθοδικά, ενώ ενίοτε διευκολύνεται και από τις διαχειριστικές αστοχίες της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο. Διευκολύνεται από το γεγονός ότι η… επίσημη πολιτική της Λευκωσίας στο Κυπριακό ακολουθεί τους τακτικισμούς της κατοχικής Τουρκίας. Η Άγκυρα θέτει τον πήχη, προβάλλει αξιώσεις και όταν έχει κέρδος, προωθεί νέες, πιο προωθημένες, προσεγγίζοντας βαθμηδόν τον απόλυτο τουρκικό στόχο στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά θέλει να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και στρατηγικά (πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά) να ελέγξει το νησί. Κι αυτό το προωθεί σταδιακά και το επιτυγχάνει βαθμηδόν.

Η Άγκυρα αλλάζει και αναβαθμίζει τις θέσεις της. Οι προηγούμενες θέσεις της υιοθετούνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που μερικές φορές τις καθιστά και «σημαία του αγώνα». Τις καθιστά

Η συμφωνία Ε.Ε. με χώρες της περιοχής για την Ενέργεια και η Κύπρος

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εδώ και καιρό συζητούσαν με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την προοπτική σύναψης μιας συμφωνίας στον τομέα του αερίου. Η Κάντρι Σίμσον εκ μέρους της Κομισιόν υπέγραψε μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ ελ-Μόλα και την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ, μνημόνιο συναντίληψης για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Αιγύπτου, όπου θα υγροποιείται στα δύο μεγάλα τερματικά που λειτουργούν εκεί (Νταμιέτα και Ίντκου) και τα οποία ήδη τροφοδοτούν με υγρό καύσιμο ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια εξέλιξη, η οποία «ψηνόταν» εδώ και καιρό μέσα από διεργασίες, οι οποίες δεν έβλεπαν όλες το φως της δημοσιότητας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή, σε ανάρτηση της στο twitter επισημαίνει ότι «με τη Συμφωνία αυτή θα εργαστούμε για τη σταθερή παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ. Κτίζουμε υποδομές κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - την ενέργεια του μέλλοντος».

«Ανοιχτό το κεφάλαιο των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα»

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

 Σε συνάντηση με ξένους ανταποκριτές η υφυπ. Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ αναφέρθηκε και στο σκοτεινό κεφάλαιο των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, την οποία θα επισκεφθεί.

«Τέχνη, Πολιτισμός και ΜΜΕ σε καιρούς πολέμου». Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης-συνάντησης της υφυπουργού Πολιτισμού της Γερμανίας Κλαούντια Ροτ με δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ των Πρασίνων. Αν και μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία εστιάζοντας στις συνέπειες του επιθετικού ρωσικού πολέμου στον πολιτισμό, δεν έλειψαν και οι εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα.

Χωρίς κόκκινες γραμμές από την Αθήνα, η συρρίκνωση θα συνεχίζεται

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

 Τι θα συμβεί εάν τουρκικά ερευνητικά σκάφη επέμβουν παράνομα στη διεθνώς διακηρυγμένη Ελληνική ή Κυπριακή ΑΟΖ;

Η επικρατούσα για δεκαετίες πολιτική ελίτ σε Αθήνα και Λευκωσία, έχει περιπέσει σε … ίλιγγο. Η εμμονική της πολιτική δεκαετιών, που επένδυε στην «συνεργασία με την γείτονα χώρα», «στον ισλαμοδημοκράτη Ερντογάν», στα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» κι άλλα τέτοια από πολιτικούς, αναλυτές και ακαδημαϊκούς, έχει καταρρεύσει. Τα επιχειρήματά τους φαντάζουν πλέον τόσο φαιδρά, που υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν λεκτικά για να μην περιθωριοποιηθούν πλήρως.

NGRC: «Εδραιώνεται» η Ελλάδα στο πρόγραμμα ανάπτυξης ελικοπτέρων επόμενης γενιάς

Έξι χώρες του NATO υπέγραψαν στις 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, ένα μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) που αφορά την διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός ελικοπτέρου νέας γενιάς, αξίας 26,7 εκατομμυρίων και στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και η Ελλάδα, όπως είχαμε γράψει από το 2020.

Ειδικότερα, η χώρα μας μαζί με την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι αμυντικές τους βιομηχανίας θα ξεκινήσουν την έρευνα ενός μοντέλου με υβριδική – ηλεκτρική πρόωση και αναβαθμισμένα λειτουργικά συστήματα για το νέο προηγμένο ελικόπτερο επόμενης γενιάς.

Ανίκητα τα Ελληνικά «γεράκια» - Σε «περιδίνηση» η Τουρκική αεροπορία -Στη βουλή η αναβάθμιση 38 μαχητικών F-16 block 50-Στα χέρια του ΥΕΘΑ η LOR για τα F-35

Του Κώστα Σαρικά

Αναβάθμιση των block 50 ενισχύει άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών «γερακιών».

Τα χτυπήματα είναι διαδοχικά και συντριπτικά. Αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στον αέρα με την Τουρκική αεροπορία να βρίσκεται πλέον σε «περιδίνηση» και βάζουν τα θεμέλια για την απόλυτη κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο και σε κάθε γωνιά του FIRAθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά και την άμυνα επιτροπή της βουλής την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50. Ενώ ταυτόχρονα  θέμα ημερών είναι και η αποστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες του έγγραφου ενδιαφέροντος της Ελλάδας μέσω του Letter of Request για την είσοδο στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού F-35 με την απόκτηση μιας  τουλάχιστον Μοίρας.

Γιατί η Μέση Ανατολή δείχνει “κατανόηση” στον Πούτιν

Ο Αραβικός κόσμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταδικάσει τη Ρωσία

Του Michael Young

Χωρίς να θέλω να πέσω στην αιτιολογία με βάση την κουλτούρα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις πολύ διαφορετικές έννοιες της εξουσίας και της νίκης στις δυτικές χώρες και στη Ρωσία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές αραβικές κυβερνήσεις ήταν πιο ικανές στο να κατανοήσουν τη λογική και τους υπολογισμούς του Ρώσου προέδρου Πούτιν, από τους δυτικούς επικριτές του.

Ελληνοτουρκικά: Κακοφωνία μηνυμάτων από την Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τουρκική κυβέρνηση εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε την «επίλυση των προβλημάτων με διπλωματικά μέσα». Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την έντονη ρητορική εναντίον της Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

”Ουρλιάζουν” οι Τούρκοι: ”Σενάρια πολέμου από Ελλάδα,ΗΠΑ,Ισραήλ κατά Τουρκίας-Προσομοίωση για κατάληψη της Άγκυρας-Να κλείσουμε την βάση του Ιντσιρλίκ”!

 Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο πρόεδρος του κόμματος Vatan και στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Doğu Perinçek ανέφερε τα εξής: “Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι απειλή για την Τουρκία.”

Όπως φαίνεται η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει κλίμα, ενώ έκανε επίθεση κατά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ!

”Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένοπλες απειλές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτον, υπάρχουν αμερικανικές βάσεις σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, βόρεια της Κρήτης και νότια της Κύπρου. Δεύτερον, στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τις ασκήσεις Noble Dina και Nemesis κατά της Τουρκίας.

Επιτυχείς πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις F-16V από την ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με επιτυχία εκτελέσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των δύο πρώτων F-16V με Αμερικανούς δοκιμαστές ιπταμένους, από την ΕΑΒ. Την προηγουμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν πτήσεις εξοικειώσεως (Terrain Familiarization) με δύο διθέσια F-16D της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν μετασταθμεύσει στην Τανάγρα, στην καθορισμένη περιοχή του FIR Αθηνών που έχει δεσμευθεί για τον σκοπό. Στην διάρκεια των πτήσεων, σημειώθηκαν πολύ μικρά “ευρήματα” – παρατηρήσεις, τα οποία ελήφθησαν υπ’ όψιν κι ανέλαβε επιμέλεια ενεργειών η ομάδα της Lockheed Martin. Κατόπιν, την ερχομένη εβδομάδα τα δύο αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μικρό αριθμό πτήσεων, μετά τις οποίες θα δοθεί και επισήμως η πιστοποίησή τους ως πλήρως λειτουργικά και ικανά F-16V.

Τέσσερις αερομαχίες για τον Νίκο Σιαλμά: Το «Μολών Λαβέ» του «πρώτου γερακιού» και το «Δεν ξεχνάμε» του Χαρδαλιά από τον Άη Στράτη

 Λεζάντα: Ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος αεροπόρος που έπεσε στο καθήκον κατά τη διάρκεια σκληρής αερομαχίας με τουρκικό F-16 στις 18 Ιουνίου 1992 στ’ ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία.  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL 

Τα τέσσερα «kill» στο βορειοανατολικό Αιγαίο ήταν για το Νίκο…

Οι τέσσερις αερομαχίες στο βόρειο Αιγαίο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δεν ήταν απλώς εμπλοκές που καταγράφονται καθημερινά κατά την εκδήλωση της τουρκικής παραβατικότητας. Αυτές οι αερομαχίες εμπεριείχαν το στοιχείο του συμβολισμού καθώς ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των Τούρκων να δείξουν γι’ ακόμη μια φορά ότι δεν σέβονται τις ημέρες μνήμης που τιμούνται οι Έλληνες αεροπόροι.

Η μεγάλη σημασία της ρουμανικής κίνησης για τα 32 F-16A/B MLU για την ελληνική άμυνα

Απαξίωση του στόλου των ελληνικών F-16 αποκαλύπτει η αγορά 32 νορβηγικών F-16A/B MLU από τη Ρουμανία. Στην είδηση δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία, εν μέσω του γενικότερου ενθουσιασμού που προκάλεσε η απόλυτα επιτυχής αρχική δοκιμή στον αέρα των δύο πρώτων εκσυγχρονισμένων F-16V από την ΕΑΒ. Η επισημοποίηση όμως της απόκτησης 32 μεταχειρισμένων F-16AM/BM από την Αεροπορία της Ρουμανίας είναι πολλαπλά διδακτική, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να ακούσει. Κάτι διόλου βέβαιο. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να σταθούμε σε αυτή.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Προφανώς όχι για να υποβαθμιστεί η μεγάλη αξία του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε Block 72 (V), που πρωτίστως αποτελεί εξέλιξη η οποία αναδεικνύει τις πολύ μεγάλες δυνατότητες και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ελλήνων τεχνικών.

Κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II για την Αεροπορία Στρατού-Ανύπαρκτος ο όρος «διακλαδικότητα» για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Γιάννης Νικήτας

Το ΓΕΣ είχε αποστείλει LOR for PA (Price & Availability) στις ΗΠΑ, για την αγορά αριθμού κατευθυνόμενων ρουκετών τύπου AGR-20 APKWS II, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του οπλικού φορτίου και κατ’ επέκταση και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και των δύο εκδόσεων, καθώς και των επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa που απέκτησε το 2019.

Η ενέργεια είναι απολύτως λογική και επιβεβλημένη από τα δεδομένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του DR, η απάντηση από τις ΗΠΑ ήρθε πρόσφατα, περιλαμβάνοντας φυσικά πληροφορίες (τεχνικές και οικονομικές) μόνο για την αγορά καινούριων ρουκετών APKWS II κατευθυνόμενων μέσω λέιζερ και όχι αναβάθμισης παλιότερων Hydra 70, από τις οποίες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν μεγάλο απόθεμα.

Τα βρώμικα παιχνίδια των Τούρκων: Πάρτε τη Σουηδία και τη Φινλανδία και δώστε μας το Αιγαίο

Κώστας Τσιτούνας

Ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν προ ημερών έλαβε μέρος σε ένα «κρυφό» ανατολίτικο παζάρι με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το παζάρι τα είχε όλα: Από Σουηδία και Φινλανδία, μέχρι Αιγαίο και ελληνοτουρκικά. Μπαίνουν δηλαδή στην ίδια ζυγαριά δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα…

Παρακολουθώντας προσεκτικά την επικαιρότητα διαπιστώνεται ότι οι πληροφορίες που δημοσίευσε η καθεστωτική «Yeni Safak» στην Τουρκία, είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Η Τουρκία, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, του εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν, αποκάλυψε πλήρως τον εκβιασμό: «Εάν θέλετε να πούμε ναι στις επιθυμίες σας, τότε θα πρέπει να μας ικανοποιήσετε σε ό,τι ζητάμε, κορυφαία θέση εντός των οποίων έχει το Αιγαίο και η Aνατολική Μεσόγειος».

Πυρά Σχοινά κατά της Τουρκίας: «Οι γείτονες πρέπει να γίνουν Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ σαν κι αυτούς»

«Οι Τούρκοι έχουν στα χέρια τους μια ιστορική απόφαση»

Η εποχή της γεωπολιτικής αφέλειας για την Ευρώπη τελείωσε οριστικά. Η Ευρώπη θα φτιάξει σταθερότητα και θα εξάγει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις ενέργειες των ευρωπαϊκών θεσμών, που όπως είπε, θα δημιουργήσουν γύρω από την Ευρώπη έναν δακτύλιο ασφαλείας και ειρήνης.

Επί 5 λεπτά ο ¨δημοσιογράφος¨ Σεφέρ μιλά για τον εξοπλισμό της Χίου …

 

Κείμενο του ιστολόγιου 18/6/2022


Σε εκπομπή του φιλοκυβερνητικού καναλιού A HABER ακούμε από την αρχή και για 5 λεπτά (!) να μιλάνε για την Χίο

Αρχικά ο παρουσιαστής λέει :

Το παραμύθι με «ιέρακες και περιστερές» στην Τουρκία και η πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών

 

Νίκος Μελέτης

Σε ένα νεύμα του Ακάρ, στην Αθήνα σπεύσαμε σχεδόν να πανηγυρίσουμε για τα «μηνύματα αποκλιμάκωσης» από την Άγκυρα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο ευάλωτοι είμαστε στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις υβριδικές επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Ἴδια ἡ «χορογραφία», ἴδια καί τά «μπαλλέτα» σέ Ἑλλάδα καί Οὐκρανία!

 

Πρῶτα «σᾶς ὑποστηρίζουμε», μετά «βρεῖτε τα» – Ἡ αὐτογνωσία εἶναι ἰσχύς

Η Ατμόσφαιρα πού ἔχει ἀρχίσει νά διαμορφώνεται στό ἐσωτερικό τῆς χώρας ἀναφορικῶς μέ τά ἑλληνοτουρκικά, μοῦ θυμίζει ἔντονα τό κλῖμα πού κατεγράφη στά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως τίς πρῶτες ἑβδομάδες μετά τήν εἰσβολή τοῦ Πούτιν στήν Οὐκρανία.

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Του Στέφανου Καραβίδα*


Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στην Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί στο Αιγαίο. Να γίνει συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης Μαχητών της Πατρίδας. Τι ευλογία, τιμή και βαριά ΕΥΘΥΝΗ, να αποτελείς την αιχμή του δόρατος του Κράτους, να σου δίνεται το ιερό καθήκον της υπεράσπισης του Αιγαίου μας και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Πουθενά αλλού στον κόσμο ο ουρανός, ο ήλιος και η θάλασσα δεν δένονται τόσο αρμονικά μεταξύ

Η Realpolitik, αναγκαία περισσότερο από ποτέ

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλείνει σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά το αδιέξοδο συνεχίζεται. Η οργή και οι τυποποιημένες καταδίκες δεν φτάνουν πάντως για την εξεύρεση λύσης, αμοιβαία αποδεκτής.

Εξαφάνισαν τα ελληνικά νησιά στο περυσινό Φόρουμ των Πρεσπών και δεν αποχωρήσαμε…

Τα ίδια νησιά που προκλητικά διεκδικεί η Άγκυρα!

Το δεύτερο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» (Prespa Forum Dialogue) πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα, με θέμα «Οικοδόμηση του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας».

Τη διάσκεψη διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπιανών και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας. Στο Φόρουμ εκτός από τους αξιωματούχους χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμμετείχε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, όπως και υπουργοί Εξωτερικών αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Μαρία Ζαχάροβα: Τα πρώην σύνορα της Ουκρανίας δεν υπάρχουν πια και δεν θα υπάρξουν

 

Η Ουκρανία εντός των πρώην συνόρων της «δεν υπάρχει πια και δεν υφίσταται», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Τσαβούσογλου: Το ΡΚΚ κρατά όμηρο τη Σουηδία - Στις Βρυξέλες Καλίν και Ονάλ για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Κατηγορηματικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ειδικά η Σουηδία έχει καταστεί όμηρος του ΡΚΚ, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει να ενταχθεί.

Σε συνέντευξη τύπου στην Κροατία με τον ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την ανάρτηση σημαίας της οργάνωσης PKK και φωτογραφιών του Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε εμβληματικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας λειτουργούν πολύ χαλαρά, επιτρέποντας στην οργάνωση να λειτουργεί εναντίον της ίδιας της Σουηδίας και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί και Ουκρανοί τα γυρνάνε: Δεν μπορεί να νικηθεί ο ρωσικός στρατός – Η Δύση πιέζει την Ουκρανία για ειρήνη

 

Ο ουκρανικός στρατός αναγνωρίζει ότι οι απώλειες ορισμένες ημέρες έφθασαν τους 1.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες... ενώ κατά μέσω όρο χάνει 350-400 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες

Θα δώσει τελικά εντολή επίθεσης ο Ερντογάν;

Το θέμα της ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής στη Συρία κυριάρχησε στην τριμερή συνάντηση Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν

Η συμφωνία στην οποία φάνηκε να καταλήγουν χθες οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για την Ιντλίμπ δεν προκαθορίζει το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στην υπόλοιπη Συρία. Εκεί όπου, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι πάντες δείχνουν να ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας – τέταρτης από το 2016 – τουρκικής εισβολής, την οποία έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.

«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι το ζήτημα είναι ανάγκη να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα, χωρίς την

Ν. Δένδιας: Στο Λουξεμβούργο αύριο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

 Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις Ε.Ε.- Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Κυριακή στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.- Αιγύπτου και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Όσον αφορά στο αυριανό 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.- Αιγύπτου, στην ατζέντα της Ολομέλειάς του περιλαμβάνεται ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση και τις προοπτικές ενισχυμένου διαλόγου και

Η ρωσική διαπραγματευτική μπλόφα με τα ουκρανικά σιτηρά

 

Το τρίγωνο Ρωσίας-Τουρκίας-Ουκρανίας και στη μέση τα αποκλεισμένα σιτηρά, οι αγρότες και οι νάρκες. Πώς η επισιτιστική κρίση γίνεται όπλο στα χέρια της Μόσχας. Το ράλι των τιμών και η σκληρή πραγματικότητα.

Ουκρανία: Τα 3 εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πρόκειται για «ιστορική απόφαση»

Η Κομισιόν μπορεί να έδωσε το πράσινο φως για να πάρει καθεστώς ένταξης η Ουκρανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το Κίεβο έχει δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει τρία βασικά εμπόδια, ώστε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα βρει μπροστά της η Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την χαρακτήρισε ως «ιστορική απόφαση».

Ακολουθούν τα τρία βασικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει το Κίεβο:

FAZ: «Γεωπολιτικά» τα κριτήρια για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

 

Το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει το εξής μήνυμα: Η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι η υπόσχεση του εκδημοκρατισμού, της ευημερίας και της αλληλεγγύης που προσφέρει μπορεί να λειτουργήσει για όλες τις χώρες της Ευρώπης

Φόρουμ των Πρεσπών: «Πρώτα η Ουκρανία, όμως μην μας ξεχνάτε» λένε τα δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες(Βίντεο)

Στην Οχρίδα φιλοξενείται το Φόρουμ των Πρεσπών. Συμμετέχουν επικεφαλείς κυβερνήσεων, διπλωμάτες και πολιτικοί αναλύτες. Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας. Πολλοί επισημαίνουν πως οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ξεχνούν τα δυτικά Βαλκάνια.

«Πιθανότατα, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα συζητούσε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη, εάν δεν υπήρχε πόλεμος. Ας είμαστε ειλικρινείς. Νομίζω πως είναι μια καλή πρωτοβουλία. Την υποστηρίζω. Είμαι ένας από τους εννέα ηγέτες που στηρίζουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Εκτιμώ πως θα επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία. Όμως μόλις έστειλα μια επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μίσελ σχετικά με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Νομίζω πως και αυτή πρέπει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. 

Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ρωσία προκαλεί παγκόσμιο κίνδυνο λιμού με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών της Ουκρανίας

 

"Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τον ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψουμε οποιονδήποτε ανεπιθύμητο αντίκτυπο των κυρώσεών μας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια", δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Παιχνίδι ελιγμών μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας

 

Του Κώστα Ράπτη

Μας χωρίζουν μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που η Ουάσινγκτον χρησιμοποιούσε απέναντι στο Πεκίνο τη γλώσσα των έμμεσων πλην σαφών απειλών, καλώντας τη χώρα του Σι Τζινπίνγκ να κρατηθεί μακριά, για τον φόβο των δευτερογενών κυρώσεων, από την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία ή τη διευκόλυνση της παράκαμψης των αντιρωσικών κυρώσεων.

Ιράκ: Ρουκέτες «χτύπησαν» βάση της Τουρκίας στα βόρεια της χώρας

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον τουρκικής βάσης βορειοανατολικά της Μοσούλης, στο βορειοανατολικό Ιράκ.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο το βράδυ χθες Παρασκευή.


Ιράκ: Δύο νεκροί από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK στα βόρεια της χώρας

Κατά τις πηγές αυτές, οι ρουκέτες είχαν στόχο τη βάση Ζλικάν, στη βόρεια ιρακινή επαρχία Νινευή. Η πρώτη από τις ρουκέτες έπεσε μέσα στη βάση και η δεύτερη στην περίμετρό της.

Σύνοδος των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών στην Οχρίδα

Οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών (15th Balkan Chiefs of Defence Conference), που είχε ως θέμα «Use of the Armed Forces in handling the latest challenges in a national and regional context (best practices)» και διεξήχθη στην Οχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα παρουσιάσθηκαν οι ετήσιες εκθέσεις των ομάδων εργασίας του θεσμού που αφορούν στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και στην από κοινού εκτέλεση δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Ουκρανία: Βυθίστηκε ρωσικό πλοίο που μετέφερε όπλα στο Φιδονήσι - Χτυπήθηκε από πυραύλους της Δύσης

 Το πλοίο Βασίλι Μπετς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη μεγάλες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon Maxar Technologies (Φωτογραφία αρχείου από το Φιδονήσι)

Ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας φέρεται να βυθίστηκε στο Φιδονήσι της Ουκρανίας, αφού χτυπήθηκε από πυραύλους δυτικής κατασκευής, ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματικός .

Την Παρασκευή, είχε μεταδοθεί ότι το πλοίο Βασίλι Μπετς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη μεγάλες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, τους οποίους προμήθευσε στον ουκρανικό στρατό η Δανία, παρότι διέθετε αντιαεροπορικούς πυραύλους Tor.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στο Μικολάγεφ

 

Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα περίχωρα του Μικολάγεφ στις αρχές Μαρτίου αλλά απωθήθηκαν

Ουκρανία: Στον πάγο προς το παρόν το σχέδιο των ΗΠΑ για την πώληση προηγμένων UAVs

Η σχεδιαζόμενη πώληση στην Ουκρανία από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τεσσάρων προηγμένων UAVs ικανών να φέρουν οπλισμό ανεστάλη, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της ανησυχίας πως ο εξελιγμένος εξοπλισμός που φέρουν μπορεί να πέσει σε εχθρικά χέρια, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο σχέδιο να πωληθούν στην Ουκρανία τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Gray Eagle εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Hellfire είχε αναφερθεί το Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το κόστος κάθε μονάδας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η Λιβύη συμφώνησε στις συναντήσεις του Καΐρου για την ανάγκη απέλασης των ξένων μαχητών

 

Ιούνιος 17, 2022. Ελλάδα.

 

Οι λιβυκές αντιπροσωπείες που βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο συμφώνησαν ομόφωνα για την ανάγκη απέλασης ξένων μαχητών στη Λιβύη από τη χώρα.

Κίνα: Καθέλκυσε το τρίτο αεροπλανοφόρο της με όνομα-μήνυμα σε Ταϊβάν και ΗΠΑ

 

Η Κίνα καθέλκυσε την Παρασκευή (17/06) το τρίτο της αεροπλανοφόρο, το «Fujian», που πήρε το όνομά του από την επαρχία η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για τις προθέσεις του Πεκίνου, καθώς εκσυγχρονίζει τον στρατό του.

Λάθος να εμπλέκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον προεκλογικό της Κύπρου

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Λάθος να εμπλέκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον προεκλογικό της Κύπρου

Ποιοι δεν μας επιτρέπουν να εξορύξουμε τους υδρογονάνθρακές μας ;;; Αδαλής (16/06).

 

Ποιοι δεν μας επιτρέπουν να εξορύξουμε τους υδρογονάνθρακές μας ;;; Αδαλής (16/06).

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Σε μη αναστρέψιμη τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία

 

Ο Στρατηγικός Αναλυτής, Ειδικός Επιστήμων Άμυνας και Ασφάλειας κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε ότι είναι σε μη αναστρέψιμη τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία.

Αθανάσιος Δρούγος: Η συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ | Kontra channel

 

Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής και ειδικός σε θέματα παγκόσμιας ασφάλεια, τρομοκρατίας και ασύμμετρων απειλών στο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Μπαχτσελί μαρτύρησε τις τρεις φάσεις της “Γαλάζιας Πατρίδας” (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Στείλτε μια ανθοδέσμη στον Μπαχτσελί! Μαρτύρησε τις τρεις φάσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας». Γιατί αφήνουμε το πεδίο ανοιχτό να απλώνει η Τουρκία τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο;

Δεν λέω να ρίξουμε σφαλιάρες στους Τούρκους αλλά όχι και έτσι! | Zoom (17-6-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης| Zoom (17-6-2022)

Κώστας Λάβδας, Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει την σύγκρουση, είναι πιο πιθανή τώρα από το 2025 ή 2026

 

H Τουρκία παρουσιάζει στη Δύση συνολικά ένα πακέτο Τουρκία. Ένα πακέτο και λέει αυτό είναι η Τουρκία αν θέλετε το κρατάτε, αν δεν θέλετε να μας το πείτε δηλώνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας

Οι ακραίες προκλήσεις Ερντογάν, η ανησυχία για θερμό επεισόδιο & η στάση της Αθήνας

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.