Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Το Χρυσό και το Αργυρό Γένος του Ησιόδου

Κατά τον Ησίοδο η ανθρώπινη ψυχή ακολουθεί μία πτωτική πορεία, από την στιγμή που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα.
 
Ο διακαής πόθος του ανθρώπου να κατανοήσει τον λόγο και τον τρόπο της δημιουργίας τόσο του μακρόκοσμου του σύμπαντος, όσο και του μικρόκοσμου του ανθρώπου, αποτυπώνεται και στα δύο έπη του Ησιόδου, την «Θεογονία» και τα «Έργα και Ημέραι», που η αγαθή τύχη επέτρεψε να διασωθούν μέχρι και σήμερα, πλουτίζοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό τις γνώσεις μας που αφορούν την πανάρχαια εκείνη εποχή.

Πόδια σε σκύλο από 3D εκτυπωτή(Βίντεο)

Ο χαριτωμένος Ντέρμπι γεννήθηκε με ατελή μπροστινά άκρα, γεγονός που περιόριζε σημαντικά την κίνησή του. Δεν μπορούσε να τρέξει, να περπατήσει ή να κινηθεί επάνω σε σκληρές επιφάνειες καθώς πλήγωνε τα παραμορφωμένα, κοντά πόδια του.

Η ζωή του άλλαξε όταν γνώρισε την Τάρα Άντερσον, η οποία είχε ακούσει για τον δυναμικό σκύλο μέσω της εθελοντικής ομάδας διάσωσης αδέσποτων Peace and Paws και αποφάσισε να γίνει ανάδοχη «μητέρα» του για λίγο με στόχο να τον βοηθήσει. Η ίδια εργάζεται για την εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων 3D Systems στη Νότια Καρολίνα.

Το 1ο ρομπότ κατασκευάστηκε από Έλληνα περίπου στο 400-350 π.Χ.

Κατασκευάστηκε από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό Αρχύτα

Στις μέρες μας όλοι καταλαβαίνουμε τι πάει να πει η λέξη «ρομπότ» και έχουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει και τι μπορεί να κάνει, είτε επηρεαζόμενοι από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είτε μαθαίνονται νέα που σχετίζονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τι είναι τα ρομπότ

Ένα ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.
Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες, είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες, για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ' ότι ο άνθρωπος. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάποιου προϊόντος και με χαμηλότερο κόστος.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Πολυκυκλικός Χρόνος Ανθρωπότητας"(Βίντεο)

                                                    Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
                                                 "Πολυκυκλικός Χρόνος Ανθρωπότητας"
                                                                    Θράκη, 20/12/2014

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Ανάπτυξη και αυτοπεποίθηση στην παιδεία της αγωγής"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Ανάπτυξη και αυτοπεποίθηση στην παιδεία της αγωγής".
 17 Δημοτικό σχολείο Καβάλας Αγίας Παρασκευής. 
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, ώρα: 17.00 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Aεροψεκασμοί στην Πάτρα 21/12/2014

 

Σοκ στις ΗΠΑ: Σκοτώνουν αστυνομικούς τον έναν μετά τον άλλο – Και τρίτος αστυνομικός νεκρός από πυρά αυτή τη φορά στη Φλόριντα

- Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ αστυνομικό στη Φλόριντα
- Ο δράστης κρατείται από τις αρχές που αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες
- Χθες δύο αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από άνδρα, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, στη Νέα Υόρκη
- Προβληματισμός και ανησυχία για πυροδότηση του ήδη τεταμένου κλίματος εναντίον των ενστόλων
Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στις ΗΠΑ, που δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες από το σφοδρό κύμα αντιδράσεων της κοινής γνώμης για τον τρόπο που η Δικαιοσύνη έχει αντιμετωπίσει υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των αστυνομικών έναντι πολιτών, και δη μαύρων.

Το αεροδρόμιο «φάντασμα» της Λευκωσίας 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή (Εικόνες)

Αύγουστος 1974, ο ΟΗΕ καθιερώνει μια «ρυθμιστική» διχοτόμηση του νησιού ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, στο ενδιάμεσο αυτής της αποστρατικοποιημένη ζώνη, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, σπίτια, περιουσίες και όνειρα έμειναν σε μια μεταιχμιακή κατάσταση.
Κάπου εκεί, στην ουδέτερη ζώνη, στο πουθενά, στέκει σαν φάντασμα άλλων καιρών και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Πλέον, έπειτα από 40 χρόνια φέρει έκτυπα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Ο χρόνος το... δέρνει καθημερινά και άλλο στη θέση του δεν φτιάχτηκε. Με την εισβολή των Τούρκων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης – άλλωστε οι ζημιές σε κτιριακές δομές και αεροπλάνα (σκέτα κουφάρια πλέον), δείχνουν με τον τρόπο τους τι ακριβώς συνέβη και ποια λαίλαπα κατέκαψε τον τόπο.

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Ο Θρίαμβος του Φωτός στη σκοτεινότερη ημέρα του χρόνου

Τα χαράματα της 21ης Δεκεμβρίου ξεκινάει η μικρότερη ημέρα του χρόνου, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή, πολύ πριν καν υπάρξει ο μήνας Δεκέμβρης.

Πριν από 5.000 χρόνια είχε κατασκευαστεί ένα σημαντικότατο μνημείο επάνω σε έναν νεφροειδούς σχήματος λόφο, στην κορυφή της περιοχής που σήμερα γνωρίζουμε ως Newgrange στην Ιρλανδία, 48 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δουβλίνου. Ο θάλαμος σε σχήμα σταυρού στην καρδιά του λόφου, βρίσκεται στο τέλος ενός στενού διαδρόμου με μήκος 19 μέτρα. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, τεσσεράμισι λεπτά μετά την ανατολή, οι ακτίνες του ήλιου γλιστράνε μέσα από μία σχισμή που βρίσκεται πάνω από την πόρτα, διαπερνούν τον διάδρομο και φωτίζουν τα σκαλιστά σχέδια του θαλάμου.