Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ερατοσθένης και η ακτίνα της Γης

Η ζωή και η δράση του Ερατοσθένη
 
Ο Ερατοσθένης ήταν σύγχρονος του Αρχιμήδη, με τον οποίο αλληλογραφούσε συχνά, και διακρίθηκε στα μαθηματικά, στη μαθηματική γεωγραφία, τη φιλολογία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία, την περιγραφική γεωγραφία (χρονογραφία).
 
Διετέλεσε και διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «Πένταθλο», του είχαν προσθέσει όμως και το παρατσούκλι «ο Βήτα», θέλοντας ίσως με αυτό τον τρόπο να υποδηλώσουν ότι σε κανένα από τα επιστημονικά πεδία που αριθμήσαμε πιο πάνω, ο Ερατοσθένης δεν ήταν ο καλύτερος.

Οι πλημμύρες του Έβρου και ο ζεόλιθος

Tου Ν. Λυγερού

Οι πλημμύρες του Έβρου με όλα τα προβλήματα που προκαλούν στους αγρότες, έχουν το καλό να ενημερώνουν ακόμα και τους πιο αδιάφορους πολίτες μας και τους πιο ανίκανους πολιτικούς. Τώρα όλοι φωνάζουν ενάντια στο ποτάμι και σε όλες τις ουσίες που φέρνει και καταστρέφουν όλα τα χωράφια κι όχι μόνο τις καλλιέργειες. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν προτείνει μια συγκεκριμένη λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν. Διότι στην πραγματικότητα λύση υπάρχει και μάλιστα στον Έβρο. Ο ζεόλιθος επιτρέπει την αντιμετώπιση της υγρασίας, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν πρέπει να γίνει και αποκατάσταση.

ΥΠΟΙΚ: Ανοησίες τα περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ σε περίπτωση Grexit - Απάντηση στο Spiegel

Λευκωσία: Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, το δημοσίευμα του Spiegel, στο οποίο δημοσιεύονται σενάρια εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

«Ανοησίες» και «εξωφρενικά» χαρακτήρισε ο υπουργός τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη συζητήθηκε το ακραίο σενάριο, που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθούσε και η Κύπρος, λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Financial Times: "Απευθείας σε νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, χωρίς παράταση μνημονίου και συμφωνία - γέφυρα"

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για την τελική αντιπαράθεση με την Αθήνα σχετικά με την παράταση ή λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, ύψους 172 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
 
Ο Peter Spiegel, συντάκτης του δημοσιεύματος, αναλύει τρία σενάρια για την έκβαση της αναμέτρησης και θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες γι αυτό που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα.

Στην τελική ευθεία για το νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Στην άτυπη... «προεκλογική» περίοδο κυριάρχησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - «Στο τραπέζι» ακόμη, όμως, είναι η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Μανόλης Δρεττάκης, αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του προσώπου που θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, ως φαβορί για να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια εμφανίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν.

FT: Τα τρία σενάρια για την κατάληξη του Eurogroup της Δευτέρας

Γιατί απομακρύνεται το σενάριο της «παράτασης» του Μνημονίου - Μηδενικές οι πιθανότητες για πρόγραμμα «γέφυρα» - Ποια θεωρείται η πιθανότερη λύση
Σε τρία σενάρια καταλήγει ο ανταποκριτής των Financial Times Peter Spiegel όσον αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο δημοσιογράφος των FT, μάλιστα, διατυπώνει και την εκτίμησή του για την πιθανότητα υλοποίησης των τριών αυτών σεναρίων.

ΝΑΙΤΖΕΛ ΦΑΡΑΤΖ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Φανατικός υπέρμαχος της «επιθετικής» πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και του πρωταγωνιστικού ρόλου στα ευρωπαϊκά δρώμενα που έχει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δηλώνει ο Νάιτζελ Φάρατζ με άρθρο του στον Independent.
Ο Βρετανός πολιτικός ξεκινά το κείμενό του αναφέροντας ότι «Κινέζοι και Ρώσοι πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς οι μαζορέτες και οι κομισάριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν την πορεία τους στην υπονόμευση της ελληνικής δημοκρατίας, τρομοκρατημένοι ότι το σχέδιο της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ένωσης, είναι έτοιμο να συντριβεί γύρω τους.