Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

"Εν δε τω προνάω
τα εν Δελφοίς γεγραμμένα,
εστιν ωφελήματα ανθρώποις"

Παυσανίας

Ο “ομφαλός της γης”, οι Δελφοί, σε ένα βίντεο που κόβει την ανάσα


 Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως στους Δελφούς βρισκόταν το κέντρο της γης. Πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης πέταξε το Drone των UP DRONES και οι εικόνες που θα δείτε, θα σας συναρπάσουν.

Σε ένα καταπράσινο τοπίο με ελατόφυτες πλαγιές στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού βρίσκονται οι Δελφοί. Εκεί ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας ελκύοντας μέχρι και σήμερα επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.

Θρασείς και ανιστόρητοι

 Σάκης Μουμτζής

Μέχρι πριν από τρείς ημέρες πίστευα πως το βλακώδες -ούτως ή άλλως- σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το 73» οφειλόταν στην ανάγκη για ομοιοκαταληξία. Ως γνωστόν το πλήρες σύνθημα ήταν «ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73». Πίστευα λοιπόν ότι « η χούντα δεν τελείωσε το 74» θα ήταν, εκτός από βλακώδες και αντιποιητικό, κάτι που προφανώς δεν ήταν σύμφωνο με τις λογοτεχνικές ευαισθησίες της πλατείας.

Προχθές όμως με τη συζήτηση στη Βουλή διαπίστωσα πως ένα σημαντικό μέρος των πολιτών πιστεύει πως η χούντα έπεσε λόγω του Πολυτεχνείου το 1973. Υπάρχει δηλαδή ένα κενό μνήμης περίπου εννέα μηνών, μέχρι τότε που πραγματικά κατέρρευσε η χούντα.

Ξετυλίγει τώρα το νήμα της Μαδρίτης ο Ερντογάν: Στην ατζέντα της αναβάθμισης του ρόλου του, Ουκρανικό, Συρία, Ελλάδα και Κύπρος

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παίρνοντας το νήμα από τα όσα εξασφάλισε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, επιχειρεί να δώσει συνέχεια εδραιώνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή. Στη μεγάλη εικόνα βρίσκεται το Ουκρανικό, η Συρία, η Κύπρος, τα F-16, με τα οποία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και ασφαλώς οι εκλογές του 2023 στη χώρα του. Οι κινήσεις του Ερντογάν γίνονται με την ανοχή και την ενθάρρυνση διεθνών παικτών, ενώ ο ίδιος επιχειρεί οι επιδόσεις του στον διεθνή χώρο να έχουν απήχηση και στο εσωτερικό, την ώρα που η δημοτικότητά του μειώνεται συνεχώς.

Οι ελίτ Λευκωσίας-Αθηνών, χαριεντίζονται ότι θα αποτρέψουν τον τουρκικό επεκτατισμό με επιχειρηματικές θεωρίες…

Η πολιτική της αποτροπής έναντι του τουρκικού επεκτατισμού

Ο τουρκικός επεκτατισμός, είτε με τον ισλαμοφασισμό του Ερντογάν είτε με τον εθνικιστικό παροξυσμό των κεμαλιστών, λειτουργεί με συγκεκριμένο πλαίσιο: οι τουρκικές εισβολές επιχειρούνται σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας έναντι του θύματος. Έτσι έγινε στην Κύπρο το 1974, έτσι στο Ιράκ, στο Αφρίν της Συρίας, στη Λιβύη …Εντούτοις, δεν επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο έναντι της Ελλάδας, επειδή δεν υπήρξε  τουρκική υπεροπλία, παρόλο που αφορμές υπήρξαν για το τουρκικό καθεστώς, κάποιες γνωστές κι άλλες όχι. Κι αν αυτές δεν αρκούσαν, το αδίσταχτο τουρκικό καθεστώς εύκολα μπορούσε να μεθοδεύσει άλλες. Χωρίς συντριπτική υπεροπλία, η Τουρκία προχωρά μέχρι εκεί που δεν συναντά δυναμική αντίδραση. Ειδικά σήμερα, μια τουρκική επιδρομή κατά της ενισχυμένης Ελλάδας, θα έχει αβέβαιη έκβαση, με πιθανότερο μια τουρκική αποτυχία, που θα προκαλέσει απρόβλεπτες ανατροπές εντός Τουρκίας.

Καραδοκώ σημαίνει προπαρασκευάζομαι...

 Λάζαρος Μαύρος 

ΠΑΡ’ ΟΤΙ ατιμώρητη, ανενόχλητη και παγκοσμίως θωπευόμενη επί 48 συναπτά έτη η Τουρκία - Κατακτητής με τον πόλεμο από 20η Ιουλίου έως 16η Αυγούστου 1974 των βορείων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν κατόρθωσε αλλά απέτυχε ως τώρα να νομιμοποιήσει τα παράνομα κεκτημένα της και το κατοχικό της Ψευδοκράτος.

- Απέτυχε η Τουρκία να διαλύσει το μόνο νόμιμο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Απέτυχε η Τουρκία την μεθοδευμένη από την ίδια διζωνική - δικοινοτική «μετεξέλιξη» του κυπριακού κράτους σε «ομοσπονδιακό» προτεκτοράτο της.

Ανάλυση CT: Περιμένοντας τον Βάρβαρο στα κατεχόμενα. Άλλοι ως Σουλτάνο κι άλλοι ως δικτάτορα

Ο οδηγός της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα – Λίστα με δώρα και εθνικιστικές κορώνες σε πρώτο πλάνο – Κρατάει κλειστα τα χαρτιά της η τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζονται όμως οι διαρροές στον Τύπο – Προβληματισμός στην Άγκυρα για τους «διαφωνούντες» στην Κύπρο

Τι κι αν μας χωρίζουν μόλις μερικες μερες από την 20η Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ένα μυστήριο πέπλο γύρω από την φημολογούμενη επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν προέβη ακόμη σε καμία ανακοίνωση, όμως φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνει το ταξίδι και οι… βαρυσήμαντες ανακοινώσεις που διαφημίζουν εδώ και εβδομάδες.

Της παραφροσύνης το ανάγνωσμα

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Είναι και οι μέρες τέτοιες, σκοτεινές, πένθιμες, δεν μπορεί να κλείσει για λίγο το στόμα του αυτός ο Τατάρ; Είναι απίστευτα όσα λέει, αδιανόητα, παράλογα. Αλλά, είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, είναι ο άνθρωπος που μας καλούν ξένοι και δικοί, να κάτσουμε μαζί του να μιλήσουμε πολιτισμένα και να χτίσουμε συνεταιρισμό. Μα, πώς; Πώς μιλάς με παράφρονες;

Έδωσε προχτές μεγάλη συνέντευξη στην Τζουμχουριέτ. Μίλησε και για την Αμμόχωστο, είπε τα γνωστά περί ιδιοκτησίας του ΕΒΚΑΦ και τέτοια. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι πρέπει να ισχύει ό,τι ίσχυε το 1974», είπε. Για να συμπληρώσει αυτό που σε κάνει να διερωτάσαι αν αυτός είναι πιο παράφρονας από τον Ερντογάν: «Επειδή δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι τα άφησαν έτσι το 1974 τα Βαρώσια να παραμείνουν έτσι; Είμαστε από το 1571 σε αυτά τα χώματα και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό».

Πολεμική Αεροπορία: Ενίσχυση με αμερικανικά και ισραηλινά drones - Απόλυτος κυρίαρχος στον αέρα η Αθήνα(Βίντεο)

Τα αμερικανικά και τα ισραηλινά UAV αποτελούν την ελληνική απάντηση στην αναδυόμενη απειλή των τουρκικών Bayraktar TB2 στο Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και τον Εβρο.

Η προμήθεια των 24 γαλλικών Rafale, η αναβάθμιση 84 F-16 σε επίπεδο Viper και η δρομολόγηση ένταξης στην Πολεμική Αεροπορία 20+20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, η Ελλάδα αποκτά στον «αέρα» ηγετικό ρόλο. Οι ενισχύσεις στον αέρα δεν σταματούν εδώ.

Ποιο είναι το πιο ρατσιστικό κράτος στον κόσμο;(Βίντεο)

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Το έχουμε ξαναγράψει και υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε ενοχλητικοί: Η Δύση, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα που συνδέονται με τη γεωστρατηγική θέση που κατέχει η Τουρκία έχουν δημιουργήσει με την ανοχή και τη συνενοχή τους ένα «κράτος-τέρας» το οποίο «κατατρώει λαούς» και έθνη στο πέρασμά του.

Σαν να μην έφτανε που ο Αβδούλ Χαμίτ, οι Νεότουρκοι που τον διαδέχτηκαν και οι Κεμαλικοί που διαδέχτηκαν τους Νεότουρκους διέπραξαν τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, σαν να μην έφτανε που οι Κεμαλικοί –οι οποίοι ίδρυσαν το τουρκικό κράτος– συνέχισαν την πολιτική της εθνοκάθαρσης εναντίον των Νεστοριανών, των εναπομεινάντων Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά και των Κούρδων.

Τα δίνει όλα η Κυβέρνηση στους Πακιστανούς! – Ο Υποδιοικητής της Υπηρ. Ασύλου βγήκε σε πακιστανική εκπομπή – Επίσκεψη Jamil σε Βούλτεψη!(Βίντεο)

Μεiζον ζήτημα δημιουργείται με τον κ. Ιωάννη Σφυράκη, ο οποίος είναι Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς βγήκε σε πακιστανική (!) εκπομπή για να πει ότι οι διαδικασίες ασύλου έχουν γίνει πιό απλές και ταχείες!

Τι αναφέρει ο stavroforos:

”Ο Υποδ/της της Υπ.Ασύλου Ι.Σφυράκης βγήκε στη διαδικτυακή εκπομπή του Πακιστανού δημοσιογράφου Syed M.Jamil για να ενημερώσει πως οι διαδικασίες της χορήγησης του ασύλου έγιναν απλούστερες & ταχύτερες,ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ αιτούντων &προσφύγων

Η Κύπρος τιμά τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής

Φόρο τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την μαρτυρική Κύπρο τέτοιες ημέρες πριν 48 χρόνια αποτίει η Μεγαλόνησος και τελεί επιμνημόσυνες δεήσεις για τους μαχητές της αντίστασης και πεσόντες κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Το επίσημο μνημόσυνο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Την Κυπριακή πολιτεία εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα… Ο βουλευτής Κρις Πάππας του στέλνει μήνυμα: Ήρθε η ώρα να σου πούμε φτάνει πια…

Μόλις λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο της τροπολογίας που θέτει αυστηρούς όρους στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 για την Άγκυρα,, ο Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για το χτίσιμο της Μεγάλης Τουρκίας.

Στην ομιλία του στο «Πρόγραμμα μνήμης για την Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας στην πλατεία Σαράτσχανε, ο Ερντογάν χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τον πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μίλησε το τουρκικό όραμα και το χτίσιμο μιας μεγάλης χώρας.

SAMP/T vs. S-400: Που μπορεί να φτάσει το παιχνίδι επαναπροσέγγισης της Τουρκίας κύρια με τη Γαλλία

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη από την Τουρκία (ΣΚΑΪ), ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του. Στη συζήτηση κεντρική θέση είχε το οπλικό σύστημα SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam, ευρωπαϊκό ανάλογο του ρωσικού συστήματος S-400 Triumf. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η υπόθεση συνδέεται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι η προμήθεια των S-400 ήταν μοιραίο λάθος. Δεν αντελήφθησαν ότι παραβίασαν μια ανελαστική κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ. Το προηγμένο ρωσικό σύστημα και ιδιαίτερα το ραντάρ του, αποτελούσε πραγματική απειλή για το αμερικανικό μαχητικό F-35 Lightning II. Η Άγκυρα, λοιπόν, κινείται πλέον με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Στρατός Ξηράς: Συνολική πρόταση για νέα αντιαρματικά όπλα – Οι Σουηδοί εισέρχονται δυναμικά

Γιάννης Νικήτας

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η σουηδική Saab παρουσίασε στους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) καθολική λύση για την ανανέωση της ελληνικής αεράμυνας τόσο των χερσαίων ραντάρ της ΠΑ όσο και των Μονάδων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με πλήρη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα τα στελέχη της σουηδικής Saab περνούν τη πύλη της Μεσογείων

Τουρκία: Άγγιξε το 80% ο πληθωρισμός

Στέφανος Γεωργακόπουλος (CCTV, dpa)

 H πρωτοφανής αύξηση του κόστους σε τρόφιμα και μεταφορές εκτοξεύει τον πληθωρισμό στην Τουρκία σχεδόν στο 80%. Πρόκειται για ρεκόρ των τελευταίων 24 ετών. 

Οι ντόπιοι στην Αττάλεια αποφεύγουν τα σουπερμάρκετ λόγω των υψηλότερων τιμών και κάνουν τα ψώνια τους στην λαϊκή αγορά της Τερίκοβα όπου τα περισσότερα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία ωστόσο καθιστά απλησίαστες για πολλές οικογένειες και αυτές τις πιο προσιτές τιμές. Ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνει σε δεινή οικονομική θέση ολοένα και περισσότερους Τούρκους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Απίστευτες κατηγορίες τουρκικών ΜΜΕ: Η Ελλάδα κάνει βίαιες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Η Τουρκία φέρνει ξανά το μεταναστευτικό στο «κάδρο» κατηγορώντας αυτή τη δορά την Ελλάδα για απωθήσεις μεταναστών

Δεν έχει σταματημό η τουρκική μονταζιέρα η οποία σε καθημερινή βάση συντηρεί τους υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. Αυτή τη δορά τι τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για "push back" από το ελληνικό Λιμενικό σε μετανάστες που διασώθηκαν τελικώς από την τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, παρουσιάζει και φωτογραφίες οι οποίες φυσικά δεν στοιχειοθετούν καμία από τις ψευδείς -για ακόμα μια φορά- κατηγορίες της Άγκυρας.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε «αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας

Γεώργιος Σαρρής 

Το Πεντάγωνο επισπεύδει την πλήρη θωράκιση του νησιού - Η υπερσύγχρονη ναυτική βάση στη Σούδα και νέα βάση ελικοπτέρων και UAV’s στο Ηράκλειο

Η Ελλάδα δε διαθέτει αεροπλανοφόρο με τη στενή έννοια του όρου. Άλλωστε λίγες χώρες στον κόσμο κατέχουν το προνόμιο να φιγουράρει στο στόλο τους ένα θηριώδες πολεμικό πλοίο ειδικά κατασκευασμένο για τη μεταφορά, απονήωση και προσνήωση μαχητικών αεροσκαφών, σαν το USS Harry S. Truman για παράδειγμα, που έχει μήκος 333 μέτρα, έκταση καταστρώματος πάνω από 4,5 στρέμματα, εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων, κινείται με την ισχύ που του δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 90 μαχητικών και πάνω από 6.500 ναύτες προσωπικό.

F16: Μήνυμα σε Άγκυρα και… Λευκό Οίκο το μπλόκο της Βουλής των ΗΠΑ

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος 

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σχετικά με την υπερψήφιση της τροπολογίας των Δημοκρατικών βουλευτών Κρις Πάπας (από την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ) και Φρανκ Παλόνε (Δημοκρατικός από την Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ) αποτελεί -ανεξαρτήτως του όποιου τελικού αποτελέσματος σε ό,τι αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία- μία σημαντική τακτική νίκη για την Ελλάδα και για όλες τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, του ελληνοαμερικανικού λόμπι ως και άλλων υποστηρικτών μας (βασικά), για την προβολή των εθνικών μας ζητημάτων ως και των κατοχυρωμένων από το Διεθνές Δίκαιο θέσεών μας. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μυήθηκε στα Stelth μυστικά του F-35

Το πλούσιο παρασκήνιο από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ και στο εργοστάσιο παραγωγής των F-35. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου συνοδεύτηκε από τρία μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τη μια ήρθε η είδηση ότι η βουλή των ΗΠΑ πέρασε τροπολογία που βάζει φρένο στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Μετά ήρθαν οι πρώτες εικόνες να πετούν ελληνικά μαχητικά πλάι – πλάι με F-35 στην Κρήτη. Κι ύστερα ήρθε η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να φωτογραφίζεται μπροστά σε ένα F-35 στο εργοστάσιο κατασκευής.

Καστελόριζο: Έκλεισε το αεροδρόμιο γιατί αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου

Εν μέσω καλοκαιριού και υψηλής τουριστικής περιόδου κλείνει ένας αερολιμένας, ο οποίος έχει και κρίσιμη εθνική σημασία καθώς αφορά το ακριτικό ελληνικό νησί.

Κλειστόν λόγω... ασθενείας είναι από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου το αεροδρόμιο του ακριτικού Καστελόριζου, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε αρκετά άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στα οποία υπηρετεί μόνο ένας τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος στην Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. 

Εν μέσω καλοκαιριού και υψηλής τουριστικής περιόδου κλείνει ένας αερολιμένας, ο οποίος έχει και κρίσιμη εθνική σημασία καθώς αφορά το ακριτικό ελληνικό νησί.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 Του Παντελή Σαββίδη

Αν δει κανείς τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην κηδεία του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πρέπει να ανησυχήσει.
Όχι, όμως, και το αθηναϊκό σύστημα. Το αθηναϊκο κράτος έχει ξεγράψει εδώ και καιρό την Θράκη.
Πολλές φορές την περίοδο της ενεργού δημοσιογραφικής μου δραστηριότητας επισκέφθηκα την περιοχή και ένοιωθα πως το ελληνικό κράτος δεν ασκεί πλήρη κυριαρχία.
Υποχωρεί για να μην προκαλέσει ακόμη και με την παρουσία του, όπως μας έλεγαν.

Από τον «πόλεμο» του μπακλαβά, στο κοκορέτσι - Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος μεταφέρεται τώρα στην κουζίνα

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Την οργή των Τούρκων προκάλεσε το γεγονός ότι το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί παρουσιάζονται στις ΗΠΑ ως ελληνικά φαγητά. Πάρα πολλοί Τούρκοι ξεσπάθωσαν μέσω των social media και των ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για κλοπή των τουρκικών πιάτων από τους Έλληνες.

 «Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα πιάτα προέρχονται από την οθωμανική κουζίνα.

Συναγερμός γιά προβοκάτσια στήν Θράκη μετά τόν θάνατο τοῦ ψευδομουφτῆ Μετέ

Προχθές ξέσπασαν φωτιές στήν Σάμο

Χθές στόν Ἕβρο. Ἐνῷ τήν ἴδια ὥρα ἔφευγε ἀπό τήν ζωή νικημένος ἀπό τήν ἐπάρατο ὁ ψευδομουφτῆς Ξάνθης Μετέ – ἐξέλιξη πού βάζει στό κάδρο, σέ μία εὐαίσθητη περίοδο στίς ἑλληνοτουρκικές σχέσεις, τά θέματα τῆς μειονότητας. Ὡστόσο, ἡ προετοιμασία πού κάνει ἡ ἑλληνική ἐξωτερική πολιτική διά πᾶν ἐνδεχόμενον ἑστιάζει στίς ἐπιλογές ἀντίδρασης τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας, σέ περίπτωση πού ἡ Τουρκία στείλει γιά ἔρευνα στήν ἑλληνική ἤ τήν κυπριακή ὑφαλοκρηπῖδα ἕνα ἀπό τά δικά της γεωτρύπανα. Δέν ἀμφισβητῶ τήν ἐπάρκεια τῆς προετοιμασίας μας ἀλλά ἔχω τήν ἐντύπωση ὅτι σκεπτόμαστε –ἀγγλιστί– in the box – μέσα στό κουτί. Ὁ νοῦς μας αὐτή τήν στιγμή εἶναι περισσότερο ἐπικεντρωμένος στήν θάλασσα. Ὄχι στό ἔδαφος. Ὄχι στήν ἐνδοχώρα.

Τουρκική πρόκληση: «Η Ελλάδα εκπαιδεύει Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ για να καίνε δάση της Τουρκίας»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, δήλωσε στην εφημερίδα «Τουρκιγέ» ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο

Το γνωστό αφήγημα περί πυρκαγιών και ευθυνών στην Ελλάδα επιστρατεύουν για ακόμη μια φορά τα τουρκικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις πυρκαγιές ως όπλο κατά της Τουρκίας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν στην εφημερίδα ότι το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου. Υποστηρίζουν ότι οι πυρκαγιές έχουν παράλληλη πορεία με τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι υπάρχουν επίσημες αναφορές για τις ελληνικές δολιοφθορές.

Η Αθήνα αλλάζει δόγμα στην εξωτερική πολιτική

 

Τα νέα διπλωματικά «χαρτιά» της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο

Τουρκικές προκλήσεις και αμερικανικά "μηνύματα"

 

Του Κώστα Ράπτη

Η ακροβασία συνεχίζεται – και η επεκτατική ρητορική επίσης. Η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν διαπιστώνει ότι η αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, απ' όσο θα προσδοκούσε, καθώς η αντικειμενική αναβάθμιση του ρόλου της λόγω ουκρανικής κρίσης δεν παραγράφει τις αντιφάσεις τόσο της ίδιας όσο και των συνομιλητών της.

Χείρα φιλίας Ερντογάν σε Μακρόν: Ζήτησε τη βοήθειά του για να προμηθευτεί η Τουρκία αντιαεροπορικούς πυραύλους

 

Φαίνεται ότι η Άγκυρα αφήνει στην άκρη τους ρωσικούς S400 - Άγνωστη η απάντηση του Μακρόν στον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο προεδρο Εμαναουέλ Μακρόν.

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Έκτακτη ενημέρωση από την πυροσβεστική

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα

Επίσημο: Οι Σέρβοι ενημέρωσαν για το φορτίο με τα πυρομαχικά -Τι μετέφερε το Antonov

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το φορτίο πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα.

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Σπάνιες Γαίες, Τουρκία: Τα “Μυθικά” Κοιτάσματα Σπανίων Γαιών… Η Κίνα Καραδοκεί

 

του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην είδηση η οποία αφορούσε την ανακάλυψη μεγάλου αποθέματος σπάνιων γαιών στην Τουρκία.

Ιταλία: Να παραμείνει στην εξουσία ο Μάριο Ντράγκι ζητούν φορείς και επιχειρηματίες της χώρας

 

Τίθεται σε κίνδυνο, η σταθερότητα στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού της χρέους, προειδοποιούν επιχειρηματίες και φορείς στην Ιταλία λόγω της παραίτησης Ντράγκι  (AP Photo/Gregorio Borgia)

Δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων στην Ιταλία παρότρυναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον

Ήταν στραβό το κλίμα…

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας, συνήθιζαν να μας λένε ιστορίες για το τι περνούσαν στην κατοχή και λίγο μετά τον πόλεμο: ότι δεν είχαν τίποτα να βάλουν στο στόμα τους, ίσως εκτός από αυτούς που είχαν την τύχη να είναι από χωριό.

FINANCIAL TIMES Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σενάρια νίκης του Πούτιν και το παράθυρο ευκαιρίας για τον Ζελένσκι

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, εισέρχεται πλέον σε μια τρίτη φάση κατά την οποία ο βαθμός εξάντλησης των δυνάμεων κάθε πλευράς αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Τ. Μπλερ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της

 

Ο κόσμος, δήλωσε ο Μπλερ, βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: αλλά αυτή τη φορά η Δύση προφανώς δεν βρίσκεται σε άνοδο, πρόσθεσε

F-16: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων με αμερικανικά μαχητικά

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε 100 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν με αμερικανικά F-16, βάζοντας την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 25% της Ουκρανίας και εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς Slovyansk, Siversk, Bakhmut, Kramatorsk

 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu διέταξε τον διοικητή της Νότιας επιχείρησης Στρατηγό Sergey Surovikin και τον διοικητή της Κεντρικής Ομάδας, συνταγματάρχη Alexander Lapin να αυξήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλους τους άξονες

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επίθεσής της, κατά το Κίεβο

 

Ουκρανία   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Nariman El-Mofty/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ουκρανικό ελικόπτερο MI-17 κοντά στο Σλοβιάνσκ, αλλά και ένα αεροσκάφος SU-25 στην περιοχή του Χαρκόβου.

G20: Σειρά χωρών καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία Χωρίς όμως να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν

 

Μια σειρά κρατών-μελών της G20 καταδίκασαν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της προχθές, Παρασκευή και χθες Σάββατο στο Μπαλί, αναφέρει σύνοψη των διαμειφθέντων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ινδονησιακή προεδρία.

CNN: Ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ιράν για πολεμικά drones τουλάχιστον δύο φορές

 

Ρωσικές αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξετάσουν drones με πολεμικές ικανότητες, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και δορυφορικές εικόνες που διαθέτει το CNN.

Ο νέος παγκόσμιος χάρτης, ο πόλεμος και οι BRICS

 

Κώστας Λάβδας

Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι τάσεις βίαιης διπολοποίησης που αναδεικνύονται όσο διαρκεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η μεγάλη εικόνα παραμένει πολύ περισσότερο σύνθετη. 

Τζο Μπάιντεν: Αναχώρησε από τη Σαουδική Αραβία έχοντας υποσχεθεί νέο «όραμα» για τη Μέση Ανατολή

 

Από τη Σαουδική Αραβία αναχώρησε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχόμενος ένα νέο «όραμα» για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη επειδή, κατά τη διάρκειά της, προσπάθησε να επαναβεβαιώσει την επιρροή της Ουάσιγκτον εκεί.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ τόνισε την ετοιμότητα του στρατού για την υπεράσπιση της Λιβύης

 

Ιούλιος 16, 2022. Ελλάδα.

Ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε με πλήθος αρχηγών επιτελείων, στρατιωτικούς επικεφαλής και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, όπως δημοσιεύει η Roayah News.

[#2] Κύπρος: Πως φτάσαμε στην εισβολή

 

[#2] Κύπρος: Πως φτάσαμε στην εισβολή

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;

 

Τον Δρ Πολιτικών Επιστημών, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Άρεφ Αλομπέϊντ, κάλεσε για τον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των "Ανιχνεύσεων"

Δρίβας: Στις ΗΠΑ άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για την Τουρκία - Ενδεχόμενη αποπομπή από το ΝΑΤΟ

 

Ποιες είναι οι προεκτάσεις της αντι-ΝΑΤΟϊκής στάσης της Τουρκίας και μπορεί αυτή να οδηγήσει σε πραγματικές, ουσιαστικές κυρώσεις, με όφελος για τη χώρα μας την ανάσχεση της επιθετικότητάς της; Και στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ειλικρίνεια στη συμμαχική μας σχέση με τις ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της πώλησης των μαχητικών F-16 στη γείτονα, έπειτα κι από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35; 

Φίλης Γ.: Ο χάρτης λέει ότι θα γυρίσουμε στο καθεστώς του Αιγαίου πριν τους βαλκανικούς πολέμους.

 

Ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, μίλησε για την απόφαση του Κογκρέσου για τη μη πώληση των F-16 στην Τουρκία και σχολίασε τον "Χάρτη Μπαχτσελί" (14-07-2022).

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 16/07/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 16/07/2022

Λέγε και άλλα τέτοια Ερντογάν | ZOOM (16-7-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Λέγε και άλλα τέτοια Ερντογάν