Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Χείρα φιλίας Ερντογάν σε Μακρόν: Ζήτησε τη βοήθειά του για να προμηθευτεί η Τουρκία αντιαεροπορικούς πυραύλους

 

Φαίνεται ότι η Άγκυρα αφήνει στην άκρη τους ρωσικούς S400 - Άγνωστη η απάντηση του Μακρόν στον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο προεδρο Εμαναουέλ Μακρόν.

Μάλιστα κατά τη συνομιλία τους συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων τι θα γίνει με τα ουκρανικά σιτηρά που είναι αποκλεισμένα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαερoπορικό σύστημα SAMPT, ενώ ζήτησε να έχει και την τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Άγνωστη η απάντηση του Μακρόν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαίνεται ότι η Άγκυρα αφήνει στην άκρη τους ρωσικούς S400, καθώς βλέπει ότι δεν θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει και ψάχνει εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τι του απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μούδιασμα στην Τουρκία από το αμερικανικό μπλόκο στην πώληση των F-16

Στο μεταξύ, αιφνιδιασμένη φαίνεται πως είναι η Άγκυρα από την πρόσφατη υπερψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν την είδηση σε κατάσταση σοκ. Σχολίαζαν μάλιστα ότι "πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι - Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο".

Τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από όλα τα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.

Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται η πώληση ή η παράδοση F-16 στην Τουρκία, εκτός αν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου