Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η Άλγεβρα των αρχαίων Ελλήνων

Μέσα σε αυτά τα δύο έγγραφα κρύβεται μια σημαντική για τα ελληνικά Μαθηματικά ανακάλυψη. Χρειάζεται βέβαια αρκετή εξάσκηση και υπομονή για να βρεις δεξιά την παραπομπή στο σχόλιο του Θέωνος (ένατη γραμμή από κάτω) και μετά να πας και γύρω από το κυρίως κείμενο του Πτολεμαίου να ανακαλύψεις, κάπου εκεί στη μέση, την αρχή του σχολίου.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, η Αλγεβρα δεν είναι επινόηση των Αράβων. Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι παλαιότερα οι αρχαίοι Ελληνες είχαν εφεύρει «αλγεβρικούς» τρόπους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων.

Εκπληκτικός χάρτης αποκαλύπτει το πιο σημαντικό βιβλίο κάθε χώρας - Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας

Δείτε ποιο σπουδαίο λογοτεχνικό έργο επιλέχθηκε για την Ελλάδα

Έχετε ξεμείνει από καλές ιδέες για το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Τι θα λέγατε για μια περιήγηση στον κόσμο μέσα από τη δύναμη της λογοτεχνίας, με τη βοήθεια ενός εκπληκτικού χάρτη που  δημιούργησε ένας... διαβασμένος χρήστης του Reddit, συμπεριλαμβάνοντας τα εξώφυλλα των πιο αντιπροσωπευτικών βιβλίων από κάθε χώρα;

Μετά το δημοψήφισμα

Μετά το δημοψήφισμα
Του Ν. Λυγερού

Δεν έχει σημασία πια το πρόβλημα των συνθηκών της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα, αν και οριακό, ήταν αναμενόμενο λόγω της κυβερνητικής προπαγάνδας και της πρακτικής αφόπλισης της αντιπολίτευσης. Πάντως, η αλλαγή είναι γεγονός και θα φέρει μια σειρά από επιπτώσεις που ουσιαστικά απομακρύνουν, ακόμα και θεσμικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η τελευταία, που παρομοιάζεται ως ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας, αξιοποιείται ως καταλυτικό στοιχείο αντίδρασης για να ενώσει ο Πρόεδρος το διχασμένο εκλογικό σώμα της Τουρκίας.

Αμερικάνικες τακτικές

Αμερικάνικες τακτικές
Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Τσατσαμπά


Η υψηλή στρατηγική είναι πολύπλοκη, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις γιατί η πρόβλεψη έχει ανάγκη πολλών υπολογισμών. Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, είμαστε εκτός του πεδίου της θεωρίας παιγνίων και η θεωρία ισχύος είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της αποστολής. Δεν είναι ένα πρόβλημα με μόνο δύο παίκτες. Η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι άλλοι. Η Κίνα προτιμά να προστατεύσει τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στη Νότια Κορέα πρωτίστως και στην Ιαπωνία δευτερευόντως.

Πίσω ρε Τομάρια…Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τους νεκρούς Αξιωματικούς ,οι Τούρκοι πάνω από τα νησιά μας!

Πίσω ρε Τομάρια του Κερατά …Ούτε σεβασμός στους νεκρούς Αξιωματικούς που έπεσαν  στο Καθήκον  ,ούτε τίποτε !!
Την ώρα που η  Ελλάδα θρηνεί μαζί με τις Οικογένειές τους  των Αξιωματικών τις Χήρες και τα Ορφανά, τα Τομάρια του Ερντογάν  βρήκαν ευκαιρία και πέταξαν πάνω από το νησάκι Κίναρο …Προκαλώντας για μια ακόμη φορά !
Συγκεκριμμένα  την ώρα που οι σοροί των νεκρών Αξιωματικών μεταφέρονταν σε Νοσοκομείο της Λάρισας και που στο μνημείο των Πεσόντων στην Αεροπορία Στρατού θα προστεθούν ακόμη δύο ονόματα των νεκρών Χειριστών της ΑΣ ,τα άτιμα Τούρκικα σκυλιά έκαναν υπέρπτηση πάνω απο τον nήσο Κίναρο ελπίζοντας να πιάσουν στον ύπνο τους Έλληνες Χειριστές !

«ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ» Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ… ΑΝΑΥΔΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Με έντονο το εκνευρισμό τους τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σήμερα την είδηση ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξύβρισε με χαρακτηριστικό τρόπο τα τουρκικά ραντάρ και το γεγονός αυτό το προβάλλουν σε μεγάλη έκταση.
Όπως έγινε γνωστό, ο Πάνος Καμμένος επισκέφτηκε την Αγαθόνησο μαζί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ώρα που το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό πλησίαζε στην περιοχή δέχθηκε κλήση από τουρκικό ραντάρ το οποίο ενημέρωνε τον Έλληνα χειριστή ότι πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο!

Μόνο λόγια…και τίποτα στην πράξη! Υποσχέσεις και δεσμεύσεις εξανεμίζονται...

Κάθε φορά που ένα τέτοιο τραγικό γεγονός συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα- όπως αυτό με τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ελασσόνα- και αφορά σε δυστυχήματα με πρωταγωνιστές υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, όλοι σπεύδουν να εκφράσουν την οδύνη και τη θλίψη τους στις οικογένειες τους.
Η εκάστοτε Κυβέρνηση και οι υπουργοί της σπεύδουν να συλληπηθούν τους γονείς, τις συζύγους, τα παιδιά, παρίστανται βέβαια και στις κηδείες των ανθρώπων αυτών που “έπεσαν” πάνω στο καθήκον, ξεστομίζοντας… μεγάλα και “παχιά” λόγια.

«Μπαρμπαρός»: Σεργιανίζει βόρεια της Χερσονήσου της Καρπασίας

Με πολύ χαμηλή ταχύτητα – της τάξης των 2.6 κόμβων – πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες ώρες.  Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας, με ανατολική κατεύθυνση. 

Να σημειωθεί ότι το σεισμογραφικό απέπλευσε στις 8.00 το πρωί από το λιμάνι της Σινίφκης όπου είχε δέσει από την Κυριακή του Πάσχα. Αρχικά ακολούθησε πορεία προς το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και τον Κόλπο Αμμοχώστου, ωστόσο αργότερα άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε βορειοανατολικά σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές της Κύπρου. 

Ερευνητές γνωρίζουν πού βρίσκεται το αεροσκάφος της Malaysian Airlines που αγνοείται 3 χρόνια - «Η ΠΛΕΟΝ ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ»

Το αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο CSIRO ανακοίνωσε ότι εντόπισε «την πλέον πιθανή τοποθεσία» του αεροσκάφους της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, που αγνοείται εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.
Σε νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ερευνητικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες δοκιμές που έγιναν με το πτερύγιο του Boeing 777 αποκάλυψαν ότι το MH370 πιθανόν βρίσκεται βόρεια της αρχικής ζώνης ερευνών, σε μια περιοχή διπλάσια της έκτασης του Σίδνεϊ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ - Προσοχή: Έρχονται έντονα φαινόμενα

Προσοχή
: Αλλάζει ο καιρός - Έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα - Πού και πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες και χαλάζι - Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή (21/04/2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο, Σάββατο (22/04), σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας που θα επηρεάσει κυρίως τη νότια χώρα θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.